Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Tenisz: hogyan tovább? Edzője szerint Fucsovics Márton jövőre újra top 50-es lehet (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2022.10.16 Frissítve: 2022.10.16 Tenisz

Fucsovics Márton 2017. októbere óta tagja a top 100-nak az ATP-világranglistán, azonban az elkövetkezendő időszak vízválasztó lehet karrierjében. Az elmúlt hónapok nehézségeinek okairól és a jövő év lehetőségeiről a legmagasabban jegyzett magyar férfi teniszező edzőpárosának egyik tagja, Jancsó Miklós nyilatkozott.

– Volt már korábban is a 80-90. hely körül a világranglistán, onnantól szinte csak felfelé vezetett az út – mondta a rutinos teniszedző, Jancsó Miklós az m4sport.hu-nak adott interjújában arra a kérdésre, mennyire érzik nehéznek a 2023-as esztendőt, annak ismeretében, hogy Fucsovics Mártonnak jövőre bőven lesz megvédendő pontja, viszont számos magasabb kategóriájú versenyen már nem indulhat automatikusan. És valóban van igazság Jancsó Miklós szavaiban, hiszen amikor 2019 novemberében – a ma már a Davis-kupa válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozó Nagy Zoltánnal együtt – átvették a játékos edzését a 70. helyen állt az ATP-rangsorban, egy évre rá pedig már a top 50 ajtaján kopogtatott. Fucsovics Márton 2017. október 30-án lett karrierje során először tagja a top 100-nak, azonban néhány rossz eredmény véget vethet az öt éve íródó szép sorozatnak, idén ennek elkerülése a legfőbb cél.

– Nemrégiben indultunk az orléans-i ATP Challenger-versenyen, amelyen a pontszerzés és lendületbe kerülés volt a legfőbb terv. Végül Marci a későbbi tornagyőztestől kapott ki. Úgy kalkulálunk, hogy a szezon során még 70-120 pont között kell gyűjteni annak érdekében, hogy a top 100-ban maradjon. A tavalyi évről az antwerpeni 250-es torna negyeddöntőjének, valamint a párizsi mesterverseny második fordulójának – melyen Novak Djokovicstól kapott ki – pontjait kellene megvédeni, vagy más viadalokon megszerezni – értékelte az elkövetkező hetek terveit Jancsó Miklós. – Három, vagy négy ATP-selejtező szerepel a programban, szeretnénk indulni a bécsi, vagy a bázeli 500-ason is, ahogy alakul, az is elképzelhető, hogy az év végén lesz még két-három Challenger-verseny, majd meglátjuk, hogyan jönnek a pontok.

Az okozta a visszaesést, ami karrierje legnagyobb sikerét jelentette. Biztos sokan emlékeznek még rá – nem volt olyan rég –, amikor Fucsovics a saját Instagram-oldalára az alábbi megjegyzést posztolta:

– Nem osztanak világranglista pontokat Wimbledonban és a tavalyi pontok elvesznek? Nincs lehetőség megvédeni őket? Komolyan gondolják ezt az ATP-nél? A 60. helyről a 130.-ig esek vissza. Köszönöm!

Azt már sosem tudjuk meg, a magyar teniszezőnek miképp sikerült volna megvédeni a 2021-es pontjait – amikor negyeddöntőt játszott Novak Djokovics ellen a wimbledoni centerpályán – ha az ATP az orosz és belorusz sportolók kitiltása után nem azt lépi válaszcsapásként, hogy az ott megszerzett győzelmek nem számítanak bele a világranglistába. Emlékezhetünk, Fucsovics Márton a londoni füves pályás Grand Slam torna előtt az egyik interjúban azt mondta, lehet a Challenger-viadalokat is fontolóra veszi a verseny két hetében, de azért Wimbledon csak Wimbledon. Végül pedig kisebb sérülés és kihagyás után érkezett meg Londonba, ahol az első körben kikapott a kazah Bubliktól, és a friss világranglistán már a jelenlegi pozíciója környékén találta magát. Akárhogyan is nézzük, a 30 esztendős teniszező elmúlt hetekben tapasztalt lejtmenetének ez volt a gyújtópontja. Pályafutása legjobb eredményének pontjait nem védhette meg, most pedig mintha mindent kezdhetne előröl.
 
– Valóban tapasztaltunk kis visszaesést a tavalyi évhez képest. Az pedig biztos, hogy a wimbledoni történéseknek is szerepe volt ebben, főleg Marci esetében. Élete legjobb eredményét produkálta 2021-ben Grand Slam-viadalon, jól ment neki a játék füves pályán, majd közölték velünk, hogy esélye sincs megvédeni a pontokat, a világranglistán való visszaesés garantált – osztotta meg gondolatait Jancsó Miklós. – Ez pedig nyilván más hangulatot adott az edzéseknek. Nem úgy jött ki a lépés, mint korábban, voltak motivációs problémák is, kisebb sérülések is hátráltatták őt. Több mérkőzés is a döntő szett végjátékában ment el, de most már a hosszabb kihagyás után újra kezd összeállni minden, Marci újra éhes a sikerre, bízzunk benne, hogy jövőre megint jó éve lesz, és akkor lesz esélye visszatérni a top 50-be, oda, ahova szerintünk egyébként való.

A legjobb ötven közé visszajutni talán nehezebb, mint ott maradni. A tisztánlátás végett hatalmas különbség van abban, hogy a világranglistán valaki az 50. vagy a 91. helyen áll. Előbbivel szinte minden ATP versenyen – egy-két ezres tornát leszámítva – alanyi jogon főtáblás az adott sportoló, míg utóbbival majdhogynem a 250-es viadalokon is selejtezőt kell játszani, az ezres versenyeken pedig még a kvalifikációban sem feltétlen lehet beférni, és az esetleges top 100-ból való kiesésessel a Grand Slam-tornák automatikus első fordulója is véget ér. Ha pedig a sikereket, az elért eredményeket nézzük, a motiváció és a győzelem iránti éhség bizony komoly jelentőséggel bír. Láthatjuk ezt a visszatéréssel küszködő Dominic Thiem, vagy épp a háromszoros Grand Slam-bajnok Stan Wawrinka esetében is. A tenisz olykor roppant hálátlan tud lenni. Hétről hétre más országok, különböző szállodák, új ellenfelek. És mást ezt megélni öt év top 100-ban eltöltött idő, egy ATP-tornagyőzelem és sok-sok Grand Slam-szereplés után, mint amikor ezekről még csak álmodik az ember. Ezt nevezik talán jelen esetben motivációs gondnak. Edzője szerint viszont Fucsovicsnak jövőre újra a top 50-ben lehet a helye.

– Napról napra azért dolgozunk, hogy jobb legyen. A mozgáson és a szerván kell a legtöbbet csiszolnunk még, látjuk mennyi fiatal jön fel, és már most milyen jók ebben a kettőben. Egyenes út persze nem vezet a legjobb ötvenig, de ha jól összejönnek a dolgok, motivált tud maradni, keményen dolgozik a hétköznapokban is, és a sorsolásoknál még van némi szerencsénk is, akkor a top ötven újra reális cél lehet.

A teljes írás ITT olvasható.

(A képek forrása: Magyar Tenisz Szövetség)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!