Tenisz
Babos Tímea

Tenisz: Babos Tímea egyesben újra megcélozza a top 100-at (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2022.01.07 Frissítve: 2022.01.06 Tenisz

A Magyar Teniszszövetség honlapján megjelent évértékelő interjúban Babos Csaba, a női válogatott szövetségi kapitánya az MTK Budapest játékosainak teljesítményére is kitért.

Sikeres esztendőt zárt 2021-ben a magyar női tenisz, Babos Csaba, a női válogatott szövetségi kapitánya szerint, aki a napokban úgy fogalmazott a hazai szövetség honlapjának adott interjújában, hogy: „olyan eredményeket értek el nemzetközi szinten a különböző korosztályok, amire sok helyen felkapták a fejüket.” 

A szakember az MTK Budapest két ígéretét, Szabanin Natáliát és Tóth Amarissát külön kiemelte az ifjúsági mezőnyből. 

– Kijelenthető, hogy a fiatalok szintjén az U18-as korosztály volt a legsikeresebb. Szabanin Natália amellett, hogy az év második felében már a felnőttek között is helyt állt, egyéniben a top tízben végzett a juniorok világranglistáján, míg Tóth Amarissa Kiara, amellett, hogy a felnőttek között párosban több versenyt is megnyert, a korosztályában döntőt játszott a Roland Garroson leány párosban. Ráadásul Bartha Pannával kiegészülve Natália és Amarissa bejutott a csapat Eb döntőjébe, ahol a negyedik helyen végeztek. De ne hagyjuk ki az U18-as korosztályból már kiöregedett Nagy Adriennt és Drahota-Szabó Dorkát sem, akik párosban ért el szép nemzetközi sikereket, partnereikkel 25 ezer dollár összdíjazású tornákat nyertek. Mindent figyelembe véve a jelenlegi utánpótlásban van bőven potenciál, és elsősorban abban reménykedem, hogy töretlen lesz a fejlődésük. 

Babos Csaba elmondta, remélte, hogy 2013 után a tavalyi évben újra két magyar női teniszező lehet a top 100-ban. Ezt a bravúrt Bondár Anna és Udvardy Panna érte el, de az MTK-t erősítő Gálfi Dalma, valamint Jani Réka is igyekezett kihozni magából a legtöbbet. 

– Gálfi Dalmát csak a gerincsérülése akadályozta meg abban, hogy ő is százon belül fejezze be az idei szezont. Vele a sérülése miatt óvatosabban kell bánni, az egészségét figyelembe véve kell versenyeztetni. Ha Annával és Pannával együtt ő is képes lett volna megcsinálni a dél-amerikai turnét, akkor biztos vagyok abban, hogy most három top százas női játékosunkról beszélgetnénk. Ráadásul Dalmát a koronavírus is utolérte kint Ausztráliában, csak reménykedni tudunk abban, hogy képes lesz olyan állapotba kerülni, hogy pályára léphessen az Australian Open kvalifikációjában (Gálfi szerdán elhagyhatta a karantént – a szerk.). Utóbbin indul az a Jani Réka Luca is, aki szintén sokat fejlődött az elmúlt időszakban, és az egyéni ranglistán kis híján sikerült megdöntenie az eddigi karriercsúcsát. Jó formában van, hiszen a tavalyi év utolsó hetében döntőbe jutott a szöuli viadalon párosban. 

Babos Csaba klubunk klasszisának, Babos Tímeának az előző évéről bővebben kifejtette a véleményét és a 2022-es terveiről is beszámolt. 

– Azt hiszem, a 2021-es évet legszívesebben kitörölné a pályafutásából, hiszen egyrészt elkapta a koronavírust, majd a gyógyulását követően a Wimbledonban elszenvedett csípősérülése akadályozta hosszú hónapokig a játékban, és akkor a sok pszichés, lelki problémákról most ne is beszéljünk. Kezdődött azzal, hogy az év elején a kedvenc Grand Slam-versenye, az Australian Open előtt közvetlenül cserben hagyta őt Mladenovic, aztán jött az edzőváltás, és ugyan nem volt rossz formában, de lelkiekben nehezen viselte azt, ami körülötte történt. A világranglistán mind egyéniben, mind párosban visszaesett a sok kihagyás miatt, így az ősz második felében kisebb tornákon kezdte meg a visszazárkózást, ahol volt döntője, elődöntője is. Most már nagyjából fájdalommentesen tud játszani, bizakodva nézünk a jövőbe. 

A szövetségi kapitány szerint az első és legfontosabb, hogy Timi megtalálja a megfelelő egyensúlyt az egyéni, valamint a páros szereplés között.  

– Mivel egy nagyon komoly és eredményes partnerrel már mindenben megegyezett Timi – erről egyelőre nem szeretnék többet mondani –, így most a nagy versenyeken a párosra helyezzük a fő hangsúlyt, de ha lehetőség van rá, akkor egyénit is játszik ugyanitt. Párosban természetesen újabb GS-sikerek, valamint a részvétel kivívása az év végi WTA-világbajnokságon a legfőbb cél. A versenyprogram kialakításánál az lesz a legfontosabb szempont, hogy az év végére sikerüljön egyesben is visszakerülnie a legjobb száz közé. 

(Forrás: huntennis.hu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!