Kézilabda
Kekezovity Anna

Tenisz: az U16-os Masters-győzelem után Kincses Kolos célba veszi a junior Grand Slam-tornákat (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2023.11.15 Frissítve: 2023.11.15 Tenisz

Játszmaveszteség nélkül aratott győzelmet Kincses Kolos az U16-os európai teniszezők monte-carlói Masters-versenyén, ezzel harmadik magyar fiú játékosként nyerte meg a rangos tornát. A siker kapcsán edzőjével, Babos Csabával beszélgetett az Utánpótlássport.hu munkatársa. A tréner elmondta, jövőre tanítványával megcélozzák a Grand Slam-indulást a juniorok között.

A döntőben két játszmában legyőzve finn ellenfelét Kincses Kolos diadalmaskodott a legjobb U16-os európai teniszezők szezonzáró tornáján, a monte-carlói Masters-versenyen. Az MTK Budapest reménysége az egész tornán kiváló formában játszott, mind a négy meccsét szettveszteség nélkül nyerte meg, és ért el ezzel nem mindennapi sikert. Kincses a korosztályos Masters-verseny negyedik magyar győztese lett. Valkusz Máté 2013-ban és 2014-ben, Zsiga Máté 2008-ban nyert az U16-osok között, míg Gálfi Dalma 2012-ben az U14-esek mezőnyében lett a legjobb. 

– Sorozatterhelésből érkeztünk Monte-Carlóba, viszont nem győztes szériával a hátunk mögött. A dubrovniki junior ITF-tornán a második körben vesztett Kolos, majd a fehérvári, eggyel magasabb kategóriás versenyen az első fordulóban búcsúzott egyesben, viszont az pozitívum volt, hogy párosban pedig döntőt játszhatott – kezdte Kolos edzője, Babos Csaba az Utánpótlássportnak. – Nem vezetett könnyű út a monte-carlói győzelem, több nehézséggel is szembe kellett néznünk. A hosszú utazás mellett az időjárás sem volt ideális, de Kolos jól oldotta meg a feladatát. A csütörtöki, nyitó játéknapon a szakadó eső elmosta az első csoportmeccset, így másnap két mérkőzés várt rá, ráadásul a másodikat a játékrend legvégén, így a pénteki program este tíz körül ért véget. A nehéz nap után a Red Bull teljesítménydiagnosztikai és rehabilitációs csapata is a segítségünkre volt, s a kezelésnek köszönhetően sikerült őt ismét jó állapotba hozni. Szombaton ismét a program végén következtünk, de ez nem zavarta meg Kolost, sőt, remekül teniszezett: a harmadik kiemelt lett fiú ellen csupán három gémet veszítve győzött, és harcolta ki a döntőbe jutást. A vasárnapi finálé igazából már csak hab volt a tortán. 

 Amikor neki vágtunk az évnek, elsősorban a junior ITF-tornákra fókuszáltunk, hiszen a jövő évtől már kizárólag azokon a versenyeken fogunk szerepelni. Ugyanakkor az európai szövetség versenysorozatát sem szerettük volna teljesen félretenni, főleg a Masters miatt. A monte-carlói tradicionális, zseniális versenyhelyszín, hiszen arról a klubról beszélünk, amely az ATP ezres tornának is otthont ad. Végül arra jutottunk, hogy hat Tennis Europe-versenyt beillesztünk a programba, majd ezeken Kolos olyan jól szerepelt, hogy másodikként kvalifikált a Mastersre, amelyen aztán sikerült győznie. Rutinos, sokat látott edzőnek mondhatom magam, de számomra is különleges, megható pillanat volt, amikor felvonták a zászlót, illetve eljátszották a himnuszt a tiszteletére – emlékezett vissza a döntőre a Billie Jean King-kupa-válogatott korábbi kapitánya.

A monacói siker után a Kincses, Babos páros már ennél is nagyobb terveket szövöget.

– Nagyon szeretném, ha jövőre Kolos már a junior Grand Slam-tornákon szerepelhetne, ehhez viszont feljebb kellett kapaszkodni idén a korosztályos világranglistán. Úgy érzem, ehhez sikerült a szükséges alapot megteremteni. Jelenleg a 280. helyen áll, ugyanakkor az év végén a mostani tizennyolc évesek, akik a felnőttek közé lépnek fel, kiesnek előle, ezzel nagyjából 120 helyet azonnal előre tud jönni. A jobb ranglistás hellyel értelemszerűen magasabb kategóriás versenyeken lehet indulni, és ezeken jól szerepelve, villámgyorsan lehet előrelépdelni. A junior Grand Slam-induláshoz nagyjából az ötvenedik hely környékére kellene majd feljönni. Remélhetőleg, a Roland Garros idején Kolosnak már olyan jó lesz a helyezése, hogy az selejtezőt érhet Párizsban. Utána a Wimbledonig nincs sok idő javítani, viszont a nagy célunk, hogy a US Openre akár már főtáblásként utazhasson ki.

A teljes cikk ITT olvasható el.

(A képek forrása: Tennis Europe)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!