Karate
Hárspataki Gábor

Taekwondo: nem esett messze az alma a fájától (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2022.11.25 Frissítve: 2022.11.25 Taekwondo

Salim Omar Gergellyel és édesapjával a nemzetközi szövetség készített interjút.

Salim Gergely 1991-ben, 19 évesen világbajnokságot nyert Athénban még dán színekben, múlt héten pedig fia, Omar Gergely szintén 19 évesen nyert vb-t Mexikóban. A párhuzamról és az idén elveszített Salim Józsefről is beszélt apa és fia.

A ’91-es siker megismétlése hatalmas fegyvertény, nem mellesleg ez Magyarország első világbajnoki aranyérme a sportágban. A Gudalajarában aratott sikert követően nyilatkoztak a nemzetközi szövetség honlapjának.

− Nem különösebben igyekszem egy kimondott módon hozzáállni a mérkőzésekhez, inkább csak megpróbálom élvezni − mondta a friss világbajnok a harci stílusáról. − Vannak érzelmeim, izgulok, ideges is vagyok, de amikor azt csinálhatom, amiért évek óta edzek, na az az én komfortzónám, és akkor érzem igazán jól magam.

19 évéből ráadásul 17 éve taekwondózik, így érthető, miért is érzi otthon magát a páston.

− Máshogy fejlődik az agy, amikor ilyen korán kezd valaki taekwondózni. Még kétéves pelenkás volt, mikor már rúgta a zsákokat − emlékezett vissza édesapja.

− Edzettek korábban más edzők, de az semmihez sem fogható, mikor a családod készít fel. Nagyon megszoktam, hogy édesapám ott van velem a mérkőzéseken és ezen nem is változtatnék − emelte ki a családi kötelék erősségét Omar.

− Néha szívesebben ülnék a lelátón, egy itallal és pattogatott kukoricával és csak élvezném, amit csinál − tette hozzá viccesen édesapja.

− Lépésről lépésre haladunk. Nagyon fontos volt ez a győzelem, rengeteg pontot is hozott, de már a következő versenyre fókuszálunk − beszélt tudatosan a szoros menetrendről Omar.

− Nem gondolom, hogy ha a nagy egészet nézzük, az segítene − mondta Gergely részben a párizsi olimpiára is kitérve. − Sokkal jobb kisebb célokat kitűzni, meccsről meccsre haladni, mert minden verseny más és más. Nagyon nyerő típus vagyok, de ha a nap végén veszítünk, de maga a versenyzésünk rendben volt, elégedett tudok lenni vele. Dinamikusnak kell lenni és akkor azt élvezetes nézni is.

A WT honlapján közölt cikk emlékeztette őket arra, milyen párhuzam fedezhető fel kettejük vb-karrierjében.

− Soha nem beszéltünk még róla, de most már igen − jegyezte meg Gergely, hozzátéve, a siker keserédes, hiszen idén veszítették el testvérüket, Salim Józsefet, aki 2000-ben olimpiai ötödik helyezést ért el magyar színekben. − Ő volt, aki az egész családot a taekwondóval megfertőzte. Nagyon nehezen érintett ez minket, de ez a győzelem most egy kis pozitívum, melengeti a szívemet, le sem tudom írni, mennyire, ugyanis a bátyám volt Omar legnagyobb rajongója.

Omar a vb-győzelemmel lekopírozta édesapja harminc évvel ezelőtti teljesítményét. Csak halkan jegyezzük meg, hogy Gergely ’91-es sikerét ’92-ben egy olimpiai arany követte. Ugyan 2023-ban nem, de 2024-ben ötkarikás játékokat rendeznek Párizsban…

Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!