Atlétika
Vári Péter

Szekrényessy Kálmán kései edzői tevékenysége. 3. rész

Publikálva: 2021.04.05 Frissítve: 2021.04.04 MTK Budapest

MTK legendárium | 103. rész. Szekrényessy Attila sorozata.

Valljuk be, Egyiptom nem képviselt komoly játékerőt, különösen is a magabiztos Kiss Gyula vezette magyar válogatottal szemben, melynek játékosai jogos ambíciókkal érkeztek Párizsba. A csapatot az első meglepetés akkor érte, amikor a szövetség – érthetetlen spórolásból következően – kényelmetlen és hitvány szállást foglalt számukra. Nem csupán a levegőtlen kis szobák, kétszemélyes keskeny ágyak, a rossz higiéniai körülmények, de a gyenge kivitelű francia konyha is megtette hatását. Kiss Gyula „fiai” másnap kialvatlanul, rossz hangulatban léptek pályára. Pedig Trianon árnyékában – a rosszemlékű Párizsban – mindenképpen győzni kellett.

Ezt várta a nemzet, ezt diktálta az önérzet. Ilyen fizikai és lelki körülmények között futottak ki a fiúk, aminek meg is lett a következménye. Annak ellenére, hogy Kiss Gyula csapata mezőnyfölényben játszott, azt mégsem tudta érvényre juttatni. A puszta számok is önmagukért beszélnek.

Harminc kapuralövésből sem sikerült gólt szereznünk, ezzel szemben az egyiptomi válogatott ötször tört kapura, és ez három esetben góllal végződött, a magyar-egyiptomi szögletarány is beszédesre, 13:2-re sikeredett. A vereség hírére Pesten sokan az utcára vonultak, az MLSZ vezetése lemondott, az embereken eluralkodott a letargia és kétségbeesés. Kiss Gyulának is megszakadt szövetségi kapitányi pályafutása, melyhez csak 1926-1928 között térhetett vissza.

Egyébként pedig jó tollú sportíróként kamatoztatta tudását, és szolgálta a magyar sportéletet, melybe az MTK-alapító „Kapitány úr” hatására lépett be. Sokakkal ellentétben nem is maradt teljesen hálátlan egykori „mestere” iránt… hogy is írta Kiss a jó öreg „Kapitány úr”-ról gyermekkori sikere kapcsán?

„A mecénás kezet szorított velem és markomba nyomta az ezüst forintot. Szívemet melengető érzés volt az első győzelem (…) az ismeretlen úr így mutatkozott be: Szekrényessy Kálmán vagyok, és hozzá tette – gratulálok bajnok úr!

Szekrényessy Kálmán persze megkérdezte a nevemet és többé el sem felejtette.

A későbbi idők folyamán gyakran láttam még Szekrényessy Kálmánt és bárhol is találkoztam vele, akár a néptelen utcán, akár forgalmas körúton, mindig harsányan így üdvözölt: - Van szerencsém bajnok úr!”…

És mivel a híres bajnok bízott az ismeretlen kisfiúban…az évek múltán valóban bajnokká is vált. Kiss végül így fejezi be kedves megemlékező sorait: – Ez a Szekrényessy Kálmán magyar dzsentri volt, nyugalmazott huszárkapitány, és valamikor krónikása a lóversenysport eseményeinek, és tűzön-vízen át hódolója a testedző sportok kiválóságainak. Nevét a Balatonátúszásával tette országosan ismertté. Szekrényessy Kálmán öregségére nagyon szegény sorba jutott. Télen is csak egy vékony köpeny takarta testét, egy vasúti szerencsétlenség pedig még egészen el is nyomorította. A szerencsétlenségből szerencsére egy kis pénzmaghoz jutott kártérítésképpen, de amikor ez elfogyott, kórházba került és végképpen eltűnt szem elől...”
Mint annyi évre a sporttörténetírók szeme elől, akik méltatlanul feledkeztek meg az MTK-alapító Szekrényessy Kálmánról, legelső nagyformátumú sportolónkról…

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!