Atlétika
Nagy Marcell

Röplabda: „Nagy potenciál van a fiatal csapatunkban” ‒ Nyári Virág

Publikálva: 2022.10.19 Frissítve: 2022.10.18 Röplabda

Röplabdacsapatunk szakosztályvezetőjével beszélgettünk a múltról, jelenről és jövőről.

Nyári Virág sikeres röplabda-pályafutásának befejezését követően sem került messze a sportágtól, ám most már a pályán kívülről segíti a sportágat. Az MTK Budapest szakosztályvezetőjeként közel tíz éve tevékenykedik, amely idő alatt jelentősen átalakult a magyar röplabdázás. Virág ezekről a változásokról beszélt bővebben.

‒ A legnagyobb újdonság, hogy nem szerepelt ilyen sok idegenlégiós a magyar bajnokságban, az én időmben maximum egy-kettő játszott csapatonként, ez a változás véleményem szerint nem feltétlenül a magyar röplabda érdekeit szolgálja. Az állami támogatás viszont jelentősen megnőtt a korábbiakhoz képest, a TAO rendszere a mi utánpótláskorú csapataink felszerelésében, versenyeztetésében nagyon sok segítséget nyújt.

Az MTK Budapest más irányvonalat képvisel, mint a többi Extraligában versenyző klub, ugyanis a tizennégy fős játékoskeretből mindössze két légióssal vág neki az alakulat az idei pontvadászatnak. Szakosztályvezetőnk méltán büszke rá, hogy az Extraligás csapatunk a magyar játékosok fejlődését és előrehaladását veszi elsősorban figyelembe.

‒ Az MTK Budapest az előző szezonban is a magyar játékosok szerepeltetésére helyezte a hangsúlyt, nincs ez másképp az idén sem nálunk. Tizennégy fős a keretünk, amelyből csak ketten légiósok, a többiek mind magyar játékosok, sőt tízen az utánpótláskorúak közé tartoznak még. Továbbra is azt tartjuk szem előtt, hogy a saját utánpótlásunkból lehetőséget tudjunk adni a fiatal játékosoknak, illetve sok olyan ifjú röplabdázó is minket választott, aki más Extraligás csapatban nem kap annyi lehetőséget. A szakmai munka mellett a játéklehetőség biztosításával igyekszünk hozzájárulni a fejlődésükhöz.

Nem indult zökkenőmentesen a 2021/22-es szezon utáni időszak, több akadállyal is meg kellett küzdenie sportvezetőként Nyári Virágnak.

‒ A tavalyi állomány játékosainak jelentős része a váltás mellett döntött, ami azt jelentette, hogy szinte teljesen új csapatot kellett építenünk. A csapatépítés folyamatát megnehezítette, hogy hosszú időbe telt az idei költségvetésünk elfogadása, ami alapvető szükség az ilyen esetben, hiszen az új igazolásokkal csak ennek fényében tudtuk elkezdeni a tárgyalásokat.

A kezdeti nehézségeket pozitív előjelek követtek, Virág nagyon bizakodóan tekint a jövőbe.

‒ Nagyon jó kis csapatot sikerült alakítanunk, a két idegenlégiós játékos jó választásnak bizonyult, rajtuk kívül pedig a magyar röplabdázók is beleillenek a koncepciónkba. Fiatal és rutintalan alakulatnak számítunk az Extraliga mezőnyében, de több mint két hónapot dolgozott együtt a csapat, kemény munkát végeztek, az első edzőmeccsek alapján pedig a mutatott játék azt sejteti, hogy nagy potenciál van az együttesben. Meg merem kockáztatni, hogy erősebb csapatot tudtunk összerakni, mint a tavalyi, amely ki tudja majd vívni a biztos bennmaradást, sőt, ha nem történik sérülés, akkor akár előkelőbb pozíciós álmokat is dédelgethetünk. A játékosokon kívül a szakmai stábba érkező új szakemberek is pozitívan viszik előre a csapatot, olyan emberek csatlakoztak, akik maximálisan segítik Leiszt Máté munkáját.

Bízzunk benne, hogy megvalósulnak szakosztályvezetőnk előérzetei, és kiválóan fog szerepelni csapatunk a bajnokságban, mely október 22-én 19:00 órától kezdetét veszi a Vasas Óbuda elleni hazai találkozóval.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!