Atlétika
Krizsán Xénia

Röplabda: hogy állunk a rájátszás előtt?

Publikálva: 2023.03.03 Frissítve: 2023.03.02 Röplabda

Az alapszakasz lezártát követően vezetőedzőnkkel, Leiszt Mátéval értékeltünk.

Február 23-án a Nyíregyházán lejátszott találkozóval befejeződött számunkra az alapszakasz. A március második felében rajtoló rájátszásra van még pár hete felkészülni csapatunknak. Addig is Leiszt Mátéval beszélgettünk, hogyan látja alakulata eddigi teljesítményét. 

A felkészülés megkezdése óta hosszú utat járt be az együttes, elsőként a csapattá válás folyamatáról esett szó.

‒ A kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a technikai alapok elsajátítása mellett meglegyen a kellő csapatkohézió. Természetesen idő, míg kialakul, így már bőven a bajnokságban jártunk, amikor azt láttam, hogy teljesen összeért a gárda. A bajnokság kezdetekor már kaptunk visszajelzéseket, hogy mik azok az apróságok, amiken javítanunk kell még. A munkát becsülettel elvégeztük, és kihangsúlyoznám, hogy a csapat nagyon különböző technikai és erőnléti alapokkal érkezett a munkába, tehát az azonos szintre hozás vett több időt igénybe. Nem lehetünk elégedetlenek a lányok fejlődésével, mindenkin látszik az előrelépés.

‒ Az új igazolások mellett a saját utánpótlásból is sok fiatal felkerült, nekik sikerült felvenni az Extraliga ritmusát?

‒ Nagyon hosszú utat tettek meg azok a fiatalok, akiket a saját utánpótlásunkból hoztunk a felnőttcsapatba. Ők azok, akik a legnagyobb ugrást tették, hiszen felnőtt mérkőzéstapasztalat nélkül dobtuk be őket a mélyvízbe. Voltak olyanok, gondolok itt például Varga Brigire és Tarr Hajnira, akiknek kellett még idő, hogy felhozzuk őket erre a szintre. Szépen fejlődtek, mert sokkal magabiztosabban szállnak már be a tétmérkőzésekbe, mint ezt a szezon elején tették.

Az UTE elleni hazai sikerrel indult meg az idei szezonban a pontgyűjtés, amit utána a Nyíregyháza és a Balatonfüred elleni győzelem, illetve az lila-fehérek ellen idegenben szerzett egységek gyarapítottak. 

‒ A két Újpest elleni győzelem mindenképp kiemelendő, bár a visszavágó nem a legkiválóbb játékról szólt, azon inkább a szív vitt előre minket. A mentális erejét nagyon megmutatta az idegenben aratott sikernél a csapatom, számomra ez rendkívül pozitív visszajelzés volt. A Nyíregyháza elleni első összecsapáson nagyon szoros mérkőzést játszottunk, a szettek végjátékában mindig élesek tudtunk maradni. Taktikailag és mentálisan is a legkomplettebbek ezen a meccsen voltunk.

A sok pozitívum mellett negatív oldala is volt az alapszakasznak, hiszen a frissen feljutó ‒ ám a keretét nagyon megerősítő ‒ székesfehérvári csapat ellen elmaradtak a pontszerzések.

‒ A MÁV Előre SC-ST. Solar elleni hat pont, amit elveszítettünk nagyon hiányzik, hiszen akkor teljesen más pozícióból kezdhetnénk meg a rájátszást. Bosszúsak voltunk emiatt, összetett oka van annak, hogy ellenük nem tudtunk pontot hozni. Ha egy dolgot kell kiemelni, azt mondanám, hogy a többi meccsen vagy az ellenfelünk volt az esélyesebb, vagy egyenlő felekként léphettünk pályára. A székesfehérváriak ellen mindenki úgy ment fel a pályára, hogy minket nyom az esélyesség terhe. Teljesen másfajta odafigyelést kívánt ez tőlünk, ellenfelünk pedig nagyon agresszívan ment bele a találkozókba. Egyik alkalommal sem megfelelően reagáltunk erre, de a rájátszásban bárki ellen is lépünk pályára tudatosítottuk, hogy csak a győzelem számít, semmilyen más körülmény nem fontos.

‒ Hogyan alakul a rájátszásig az edzések menetrendje?

‒ A programunk további alakulásában kedvező volt, hogy csütörtökön játszottuk le az utolsó mérkőzést, így pár nap pihenőt adtam a lányoknak, de ez a heti ritmusunkat nem törte meg. A héten visszaálltunk a megszokott kerékvágásba, frissen tudtak beleállni az edzésekbe a játékosok. Ezen a héten az összes csapat lejátssza az utolsó összecsapását az alapszakaszban, ezt követően megtudjuk, hogy ki lesz az ellenfelünk az első körben. Ezután csak az a feladatunk, hogy a legmagasabb szinten és a legtisztességesebben felkészüljünk a ránk váró párharcokra.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!