Atlétika
Szabó Beatrix

Ritmikus gimnasztika: Pigniczki Fanni mindent vitt a nyáron (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2023.09.21 Frissítve: 2023.09.20 Ritmikus gimnasztika

Pigniczki Fanni a világbajnoki érem és olimpiai kvóta mellett sikeres államvizsgát is tett idén.

A 23 esztendős ritmikus gimnasztikázó két éve, a tokiói ötkarikás játékok után még úgy gondolta, nincs benne több, de aztán megtalálta a motivációt, s az augusztusi világbajnokságon beérett munkája gyümölcse. Klubunk kiválósága történelmet írt Valenciában: a karikadöntőben elért dobogó ötven év után az első, összességében a második vb-érmünket jelentette ritmikus gimnasztikában – 1973-ban Patocska Mária lett harmadik, szintén karikával.

– Ez volt a hatodik vébém, tavaly sikerült döntőbe kerülnöm, de a dobogó még nem jött össze. Egyéni éremben igazából egyáltalán nem is gondolkodtam, csak az olimpiai kvalifikáció, a kvóta lebegett a szemem előtt Valenciában – mondja a Sportálnak Pigniczki, aki a világbajnokság előtt nem sokkal az Egyetemi Világjátékokon is remekelt, egyéni összetettben és labdával is diadalmaskodott Csengtuban.

A valenciai bronz azért is különösen értékes a sportolónő számára, mert sok akadályt kellett legyőznie az azt megelőző hónapokban. Sérülések, betegségek is hátráltatták, és párhuzamosan végezte tanulmányait két egyetemen – a Károlin egy éve kezdte a pszichológia szakot, a Testnevelési Egyetemen pedig nyáron fejezte be az államvizsgával a szakedzői mesterképzést. Ráadásul a vb-n bekövetkezett valami, amitől egy ideje tartott.

– Volt egy álmom februárban arról, hogy versenyen kilyukad a labdám. Elkezdtem ettől félni, és utánajártam, tudok-e ugyanilyet szerezni tartalékba. Miután kiderült, hogy már nem gyártják, egy ideig nem foglalkoztam ezzel, aztán nyáron kiraktam Instagramra egy hirdetést. Csehországból talált meg egy edző, a vb előtt nagyjából két héttel, Kínában kaptam meg az új labdát. Szerencsém volt, mivel Spanyolországban az edzésen aztán tényleg kilyukadt a sajátom – meséli Pigniczki.

A valenciai siker ráadásul országkvótával párosult, így jövő nyáron, Párizsban jó eséllyel másodszor szerepelhet olimpián.

– Tokió után megfordult a fejemben, hogy abbahagyom, az nagyon megterhelő év volt. Már a kijutás is óriási eredmény volt számomra, nem gondoltam, hogy ezt még tudom fokozni. De közel volt a vb, ezért úgy döntöttem, azt még bevállalom. 2022 elején volt a lábtörésem, a rehabilitáció alatt pedig sok mindent átgondoltam, és rájöttem, hogy folytatni akarom – árulja el Pigniczki, aki Párizsban szeretne az első tízben végezni.

Fotó: sportal.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!