Ritmikus gimnasztika
Pigniczki Fanni

Rg: „Nagyon vigyázunk erre a juniorcsapatra” – Deutsch-Lazsányi Erika

Publikálva: 2021.03.03 Frissítve: 2021.03.03 Ritmikus gimnasztika

A hazai ritmikus gimnasztika-szövetség technikai bizottságának, egyben klubunk szakosztályának elnökével, Deutsch-Lazsányi Erikával a több MTK-ígéretet soraiban tudó junior együttes kéziszer-válogatottról beszélgettünk.

Mint arról már nemrég beszámoltunk, február végén rangos nemzetközi viadalon vettek részt az MTK Budapest utánpótláskorú ritmikus gimnasztikázói: Mészáros Alexa, Szabados Dóra, Varga Lujza és Virga Emma (a Pécsi RG SE-t képviselő Hegedűs Hanna, valamint Tukacs Lotti mellett) a junior együttes kéziszer-válogatott tagjaként bizonyíthatott a Moszkvában rendezett nemzetközi versenyen.

A júniusi várnai junior Eb-re készülő csapat – melynek bő keretében Kajner Gyöngyvirág és Jurca Lilla személyében két további MTK-s is található – az 5 labda és az 5 szalag gyakorlatát mutatta be az orosz fővárosban, és összetettben az ötödik helyen végzett az oroszok, a bolgárok, a fehéroroszok és a lengyelek mögött.

A junioroknak ez volt az első nagyobb nemzetközi versenye a felkészülése során. Deutsch-Lazsányi Erikával, a hazai szövetség technikai bizottságának, egyben az MTK Budapest szakosztályának elnökével a megméretés tanulságairól és a nemzetközi helyzetről is beszélgettünk.

– Bele kellett csapnunk az állóvízbe – mondja a szakember. – A világjárvány miatt nagyon régen volt verseny, és eddig a lányok csak zárt dobozban edzettek a városmajori csarnokunkban. Nem láttunk rá, a világ többi pontján mit csinálnak mások, így muszáj volt kitekintenünk kicsit. A moszkvai volt a felnőtteknek és a junioroknak is az első lehetőségük erre, azonban a felnőttek koronavírusos megbetegedés miatt kihagyták a versenyt. A juniorok még sosem szerepeltek dresszben, idegenek előtt, ezzel együtt nagyon jó pontszámokat kaptak. Amit technikában és kivitelben elvártunk, azt teljesítették, így büszke vagyok rájuk.

Deutsch-Lazsányi Erika szerint a magyar küldöttség értékes tapasztalatokat szerzett Moszkvában.

– A három topcsapat, az orosz, a fehérorosz és a bolgár magasabb pontszámúakra tervezte a gyakorlatait, így ők még hibázva is több pontot kaptak. Ha vannak olyan álmaink, hogy megközelítsük őket, akkor nekünk is emelnünk kell ezeken a számokon. A kérdés az – miután tizenhárom-tizennégy éves gyerekekről van szó –, hogy mi várható még el tőlük? A lányok így is napi sok-sok órát edzenek, és tudjuk, a magyar ritmikus gimnasztika nem az oroszokkal fog éremért versenyezni a korosztályos Eb-n. Ettől függetlenül tervezzük, hogy emelünk a gyakorlatokon. A kezdet mindenesetre biztatóbb, mint a 2019-es juniorcsapaté, amely később a hatodik helyen végzett a juniorvébén. A pontszámok mutatják, hogy a tavalyi év alatt, amíg mindenki be volt zárva, és csak edzett, nagyon sokat erősödött a sportág, benne a juniorprogram. Az a szint, ami két éve a juniorvébé hatodik helyéhez kellett, idén már nem lesz elég a korosztályos Eb legjobb tizenkét csapata közé kerüléshez. Mi megpróbálunk ehhez igazodni, de a topnemzetek nagyon elrugaszkodtak a valóságtól. Csupán amíg ők A, B és C együttessel edzenek – és ha kihullik egy gyerek, akkor hoznak helyette öt másikat –, addig mi itthon nagyon vigyázunk erre a kis juniorcsapatra. Hiszen csak ők vannak. Nem engedhetjük meg és nem is szeretnénk, hogy a plusz két pontra valakinek az egészsége menjen rá. Mérlegelni fogunk, hogy nekünk mi éri meg, és mi az, ami már nem.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!