Atlétika
Szabó Beatrix

Rg: „A számolgatás nem az én feladatom” – Pigniczki Fanni az olimpiai kvalifikációról

Publikálva: 2021.04.22 Frissítve: 2021.04.22 Ritmikus gimnasztika

Az MTK Budapest ritmikus gimnasztikázója, Pigniczki Fanni bízik benne, hogy megőrzi olimpiai kvótás helyét a világkupa-sorozatban, de többet ő sem tehet Tokióért, minthogy a hátralévő két állomáson is a legjobb tudása szerint szerepel.

Az MTK Budapest kiválósága, Pigniczki Fanni a múlt hét végén 90.000 ponttal a nyolcadik helyen végzett összetettben a ritmikus gimnasztikázók világkupa-sorozatának második, taskenti állomásán, ezzel az olimpiai kvalifikációs ranglistán megőrizte a harmadik pozícióját.

– Úgy érzem, egyre magabiztosabb vagyok a szőnyegen, és kezdek visszaszokni a versenyzéshez. Természetesen tudom, hogy még két helyszín hátra van a világkupa-sorozatból, és az azokon az állomásokon elért eredmény meghatározó lesz a végén. Remélem, nem fogok jobban izgulni, mint eddig, és mindent ki tudok majd zárni ismét.

A tokiói kvótáért folytatott küzdelemben a három (a négy állomásból) legjobb összetettben elért világkupa-helyezés számít. Az összesített listából kihúzzák azon országok versenyzőit, amelyek már két indulási jogot szereztek az olimpiára, és az így kialakult végső sorrendben az első három helyezett szerez olimpiai kvótát. Ebben a különversenyben az első helyezett 50, a második 45, a harmadik 40 pontot kap (és így tovább, de nem végig 5 ponttal csökkenve) helyszínenként. Fanni a két harmadik helyével tehát már 80 pontot gyűjtött. Előtte az üzbég Sabina Taskenbaeva 90, míg a szlovén Ekaterina Vedeneva 85 ponttal áll, a negyedik helyen pedig a Szófiában remeklő, de Taskentben hibázó japán Chisaki Oiwa tanyázik 68-cal. Ő és az 50 pontos román Andreea Verdes jelenti a legnagyobb veszélyt Fannira. A sorozat május közepén Bakuban folytatódik, majd Pesaroban ér véget.

– Nem számolgatok, az nem az én feladatom. Az én dolgom az, hogy a következő versenyen is a tőlem telhető legjobban csináljam meg a gyakorlataim. Persze, hibátlan gyakorlat nem létezik, de dolgozunk rajta, hogy ha még lehet, minimalizáljuk picit a levonásokat. Az eddigi állomásokon az olimpiai kvalifikációs rangsorban nem volt nagy pontkülönbség az első három helyezett között, így abban is hiszek, hogy ha minden összejön, akkor a harmadik helynél is előrébb végezhetek az egyik versenyen.

Nem akármilyen izgalmak várnak még Fannira a közeljövőben, de a helyzet inspiráló: legutóbb akkor járt magyar rg-s az olimpián, amikor Fanni született. Fráter Viktória 2000-es sydney-i szereplése után most ő lehet az, aki újra magyar színekben tündökölhet az ötkarikás játékokon.

– Kiskoromban nem gondolkodtam azon, hogy mit fog majd nekem adni a későbbiekben ez a sportág. Csak csináltam, amit szerettem, és nem voltam vele tisztában, mivel jár majd, vagy mit lehet benne elérni. Most az olimpiai részvétel a célom, amelyről tudom, hogy mindenkinek nagy motivációt jelentene a hazai ritmikus gimnasztikában.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!