Kézilabda
Szőke Szonja

Paul Morphy, a sakk első csodagyereke története (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2020.04.13 Frissítve: 2020.04.13 Sakk

Jelenkori sporthírek híján mi is egyre gyakrabban fordulunk a múlt felé – és találunk is sok érdekességet. Lapszemle rovatunk legújabb cikkében a sakk ad érdekes témát, ugyanis egy újabb csodagyerekről írhatunk. Aki valójában talán a legrégebbi…

Maradj otthon, és sakkozz! címmel folytatódott a rovat, amelyet Kállai Gábor nemzetközi nagymester jóvoltából indított az Utanpotlassport.hu szerkesztősége. A kényszerű bezártságban bizonyára üdítő olvasmányélménnyel szolgálnak mind a fiataloknak, mind a szülőknek azok a történetek, amelyeket a 2002-ben ezüstérmes sakkolimpiai csapat kapitánya, a Testnevelési Egyetem mesteroktatója, az MTK Budapest sakkszakosztályának elnöke és vezetőedzője oszt meg az olvasókkal.

– Már jóval több, mint ötven éve sakkozom. Az MTK-VM-ben kezdtem, egyik első mesterem Szabó László háromszoros világbajnokjelölt volt. Első tanítványom negyven éve Polgár Zsuzsa, későbbi sakkvilágbajnoknő lett. Szeretem a sakkozás múltját, rengeteg sztoriját. És szeretem a sakkozás jelenét és jövőjét is, melynek már nem csak mi, emberek vagyunk a részesei, hanem a mesterséges intelligencia is a szereplője. Ezekről a múltbeli és jövőbeli történetekről szeretnék mesélni. Remélem, velem tartanak, és így segíthetek kicsit színesebbé tenni az otthoni napokat.

Ez a történet 170 esztendeje, 1850-ben kezdődik, és bár messze földön, mégis magyar érintettséggel.

A vacsora és a kiszolgálás egyaránt hibátlan volt. Ráadásul megkülönböztetett tisztelettel is bántak vele. Löwenthal János Jakab elégedetten dőlt hátra vendéglátója New Orleans-i házának ebédlőjében. A házigazda, Alonso Michael Morphy jómódú ügyész tudta, kit lát vendégül. Löwenthal akkor már híres sakkmester volt. 1848-ban hivatalt vállalt Kossuth Lajos kormányában, ezért a magyar szabadságharc bukása után menekülnie kellett, így sodródott Amerikába.

– Kedves Löwenthal úr! Tudja, a fiam, Paul, még csak tizenkét éves. Senki sem tanította sakkozni. Engem és a bátyámat figyelve sajátította el a játék szabályait. Megtenné, hogy játszik vele egy partit, és véleményt mond a tudásáról? – fordult Morphy úr a magyar sakkmesterhez.

Löwenthal nem volt túl lelkes. Tizenkét éves? És senki sem tanította? De hát ebben a helyzetben a kérés elől nem volt menekvés.

Paul Morphy, a sakk első csodagyereke története (LAPSZEMLE)

A fiúcska bejött a szalonba. Olyan jól nevelt, gazdagforma gyerek, semmi különös. Löwenthal pár kierőszakolt kedves szóval köszöntötte a srácot. Még Paul fejét is megsimogatta, mintha azt mondta volna: „Ne félj, öcskös, nem fog fájni!”

Felállították a sakktáblát, kezdődött a játszma. Paul elmélyülten, megfontoltan, mégis tempósan játszott. Löwenthal mosolyogva, fölényesen sakkozott, ahogyan szokott. Egészen a 12. lépésig! Ekkor homályos, rossz érzése támadt. Még egy-két lépés, és… Löwenthal ereiben megfagyott a vér! „Nem baj, rosszabbul állok, de majd csak kivágom magam belőle” – gondolhatta. Ezután Paul minden lépése után úgy liftezett a magyar mester vastag szemöldöke, mint egy komédiában.

És Löwenthal nem tudta kivágni magát, veszített. Később még két partit játszottak, de azokat is elbukta. Korrektül összegezte a tapasztalatait: „A magaménál nagyobb erő gyűrt le.”

Ennek a gyereknek, Paul Morphynek (1837–1884), akit soha senki sem tanított sakkozni, néhány évvel később már Európába kellett jönnie, hogy ellenfelet találjon magának. De itt sem talált tartós legyőzőre, összesítésben mindenkit végigvert. Így elismerten ő lett a földkerekség legjobbja, akit a sakktörténet „nem hivatalos világbajnokként” tart számon. Játszmái stratégiáját, elsöprő támadásai logikáját máig is minden valamirevaló edző tanítja.

És hogy mi lett Löwenthal János Jakabbal (1810–1876)? Végül Angliában kötött ki, ahol hosszú ideig a legerősebb játékos volt. Emellett klubot alapított, híres sakkrovatokat és magazint is vezetett. Sőt, ő készítette el az első sakkdemonstrációs táblát.

Morphy pedig európai körútja után rendkívül fiatalon, már 23 évesen bejelentette a visszavonulását a tornáktól. És bár élete második felében nem versenyzett, amíg élt, senkinek sem jutott az eszébe, hogy jogot formáljon a sakkvilág trónjára.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!