Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Őrület után dobogó

Publikálva: 2020.11.10 Frissítve: 2020.11.10 Sakk

Hamar túlteszi magát a vereségen az U18-as magyar bajnoki bronzérmet szerző sakkozónk, Öngüt Tamás.

Az értékszáma az első helyre rangsorolta klubunk ígéretes sakkozóját, Öngüt Tamást az október végi korcsoportos magyar bajnokság U18-as fiúmezőnyében, végül 17 éves játékosunknak be kellett érnie a bronzéremmel. A versenyt két vereséggel kezdte, a hátralévő hét fordulóban azonban nem talált legyőzőre, a hajrában pedig már saját tudásához méltóan játszott.

– Az első két partiban nagyon gyengén teljesítettem. Nem tudtam időben ráhangolódni a versenyre. Miután vereséggel kezdtem, a második mérkőzésen mindenképpen nyerni akartam. Ennek is tudható be, hogy döntetlen állásnál megőrültem, és magamat vertem meg. Ott el is dőlt, hogy nem szerzem meg az aranyérmet. Komolyan készültem a bajnokságra, de az is közrejátszott az első napok eredményeiben, hogy előtte az Első Szombat nagymesterversenyen vettem részt, amelyen az utolsó partik igen drámaian és szerencsétlenül alakultak a számomra. Ez lelkileg megviselt. Pedig nem jellemző rám, hogy nehezen teszem túl magam a vereségeken. Szerencsére a bajnokság harmadik fordulójára össze is kaptam magam. Tudtam, érmes helyre még be lehet futni, nem adtam fel, és az utolsó két partit egészen magas színvonalon játszottam. Előzetesen meg akartam nyerni a tornát, de a minimális célomat, a dobogót elértem.

Tamás minden versenyből sokat tanul, a legutóbbiból is próbál építkezni. Kiemeli, a hibákat minden viadal után igyekszik kijavítani, a sikeresség érdekében pedig sportpszichológus is segíti. Amiben a közeljövőben mindenképpen szeretne előre lépni, az az „állásértékelés”.

– Ez annyit jelent, hogy ha kialakul egy állás például a huszadik lépés körül, teljesen bizonytalan módon, össze-vissza helyezkednek el a figurák, akkor értékelned kell, ki és miért van jobb helyzetben. Fel kell ismerni, milyen tervekkel lehet építkezni, és miből lehet előnyt kovácsolni. Ha úgy látod, te állsz jobban, miközben az ellenfél, az a legnagyobb hiba, mert akkor már nem a döntetlenért játszol.

Fiatal játékosunk következő versenye november végén várható. Megemlítette, a vírushelyzetben alaposan csökkentette a személyes edzések számát, ugyanakkor miután az egyéb elfoglaltságok lehetősége is behatárolt, több időt tud tölteni a sakkal.

Fotó: Magyar Sakkszövetség

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!