Röplabda
Berkó Lili

Szörnyű a látvány, de közel sem ekkora a baj: gombafertőzéses a gyepszőnyeg az Új Hidegkuti Nándor Stadionban (GALÉRIA)

Publikálva: 2021.08.04 Frissítve: 2021.08.04 Labdarúgás

Stadionunkban a fű jelenlegi állapota ijesztő látványt nyújt és jelentősen elmarad a korábban mindenki számára megszokott minőségtől. Kárpáti Gábort, a karbantartásért felelős Gardengroup ügyvezetőjét kérdeztük az okokról.

– Mi okozza a problémát?
– Az Új Hidegkuti Nándor Stadion az elmúlt időszakban – az EURO 2020 eseménysorozat részeként – a francia labdarugó-válogatott edzéseinek helyszínéül szolgált. A pálya fenntartása, üzemeltetése ebben az időszakban szuperintenzív módon történt. 
– Fontos tudni, hogy a pálya ebben az időszakban normál esetben a regenerációs idejét tölti. Az év ezen szakaszában történik meg a részleges vagy teljes renováció. A bajnokság befejezésekor a gyepet erősen megszellőztetjük, elvégezzük a szükséges mélylazítást, felülvetést, megkezdjük a következő szezonra a pálya felkészítését. Az Új Hidegkuti Nándor Stadion hibrid pályaszerkezete még öt év elteltével is kiváló minőségűnek mondható, ezt az UEFA ellenőrei minden alkalommal meg is erősítik. 
 
–  Most viszont szörnyű a látvány, több helyen foltos a gyepszőnyeg.
A rendszer működésének van egy gyenge pontja, melyet a jelenlegi ismeretek alapján megszüntetni nem lehet, csak megfelelő fegyelemmel szinten tartani. A hibrid pálya megjelenését, játéktulajdonságát – a legmagasabb színvonalon – a mi klímaövünkben angolperje fajtákkal lehet biztosítani. Ez viszont – sok kiemelkedően jó tulajdonsága ellenére – néhány gombabetegségre különösen érzékeny. Az elmúlt hetek időjárási körülményei, sajnos a kellő gondosság ellenére is jelentős kárt okoztak a gyepállományban. Több alkalommal a pálya felszíni talajhőmérséklete meghaladta a 40-42 Celsius fokot, a páratartalom tartósan nyolcvan százalék felett volt. A kórokozók kialakulásához, gyors szaporodásához ezek a környezeti tényezők nagyban hozzásegítenek, kialakulásuk teljes megakadályozása sok esetben szinte lehetetlen.  A meleg időjárásban a gyep jelentős gyökértömegvesztést szenved, mellyel csökken az ellenállóképessége, ebben a környezetben a kórkép kialakulásához néhány óra is elegendő.
 
– Mi történik most? Mikorra lesz rendben a gyepszőnyeg?
A látvány valóban ijesztő, de közel sem ekkora a baj. A pályán alkalmazunk – preventív jelleggel – biológiai növényvédelmet, kellő körültekintéssel vegyszeres kezeléseket, a környezeti tényezők javítására két, nagyteljesítményű ventilátort. Az elmúlt hetekben több alkalommal végeztünk felülvetést, különféle gyökérkondicionáló eljárásokat. A pálya állapota érdekében minden szükséges beavatkozást elvégzünk, fontos azonban a hőmérséklet csökkenése, illetve a magas páratartalom megszűnése. A pálya regenerációja vélhetően három-öt hetet vesz igénybe.
Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!