Atlétika
Nemes Rita

Megemlékezés Fodor Henrikről (GALÉRIA)

Publikálva: 2024.10.08 Frissítve: 2024.10.07 Labdarúgás

Hetvenöt éve hunyt el az MTK korábbi főtitkára, klubunk egyik újjá alapítója.

Október 7-én az MTK Budapest megemlékezett Fodor Henrikről, halálának 75. évfordulója alkalmából, Kozma utcai zsidótemetőben. Fodor Henrik az MTK legendás hőse. Eredeti nevén Friedlander Henrik, 1886 szeptember 16-án Beregszászban született. 1902-ben vette fel a Fodor nevet. Tanulmányait Beregszászban kezdte, egyetemi diplomáját viszont már Budapesten szerezte. A foci igazi, értő szerelmese volt. 1907-től a magyar labdarúgás egyik kiemelkedően fontos motorja volt. Az MTK főtitkári posztját is nagy sikerrel töltötte be. De a Magyar Labdarúgó Szövetség főtitkáraként is számtalan érdem kötődik nevéhez. A nemzetközi szövetségekben szakami tudását elismerve, magas tisztségeket tölthetett be. A második világháború után, egyik kezdeményezője és támogatója volt az MTK újra alapításának. Több labdarúgással foglalkozó könyvet is írt, jelentős szerepe volt a foci joghátterének reformjában. Nagyon komoly érdemei voltak abban, hogy a magyar labdarúgást nemzetközileg is tiszteljék, értékeljék.
1949. október 5.-én érte a halál, 63 éves korában. Emlékét az MTK és a magyar labdarúgó közösség kegyelettel megőrzi.

Megemlékezés Fodor Henrikről (GALÉRIA)

A koszorúzáson a nyitóbeszédet most Koltai Barnabás tartotta. Fodor elévülhetetlen érdemeit dr. Dénes Tamás, a Magyar Sportújágírók Szövetségének főtitkára sorolta fel, aki könyvet is írt Fodorról és munkásságáról. Radnóti Zoltán rabbi mondott áldást Fodorra és emlékére. Végül a sír mellett Kaddist mondott Spiegel Gábor és Radnóti Zoltán.
Az izraeli Új Kelet című lapban ez a nekrológ jelent meg: „Meghalt dr. Fodor Henrik, a kiváló magyarországi sportvezér. Fodor Henrik Magyarország határain túl is ismert sportember volt, és éveken keresztül a nemzetközi futballszövetségben is magas tisztségeket töltött be. Rendkívül sokat tett a sport nemzetközi jogszokásainak szabályozására. Jelentős érdemei vannak abban, hogy a magyarországi labdarúgósport nemzetközileg is ismert lett. Mint a Magyar Labdarúgó-szövetség főtitkára, sokat fáradozott azon, hogy a magyarországi labdarúgósport kiépíthesse azokat a nemzetközi kapcsolatokat, amelyek révén aztán világhírnévre tett szert. Egyik alapítója volt a Közép-Európai-kupának, amelyért Olaszország, Svájc, Magyarország, Ausztria és Csehszlovákia csapatai mérkőztek évről évreˮ. 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!