Atlétika
Szabó Beatrix

Maróczy Géza akár világbajnok is lehetett volna (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2020.04.08 Frissítve: 2020.04.08 Sakk

Sakkszakosztályunk elnöke, Kállai Gábor az utanpotlassport.hu oldalon új rovatot indított „Maradj otthon, és sakkozz!” néven. Íme az első rész.

Már jóval több, mint ötven éve sakkozom. Az MTK-VM-ben kezdtem, egyik első mesterem Szabó László, háromszoros világbajnokjelölt volt. Első tanítványom, negyven éve Polgár Zsuzsa, későbbi sakkvilágbajnok lett. Szeretem a sakkozás múltját, rengeteg sztoriját. És szeretem a sakkozás jelenét és jövőjét is, melynek már nemcsak mi emberek, hanem a mesterséges intelligencia is szereplője. Ezekről a múltbeli és jövőbeli történetekről szeretnék mesélni.

Éppen 100 éve, 1920-ban, Maróczy Géza (1870–1951) nagyon nehéz helyzetbe került. Elveszítette hivatalnoki állását, reménye sem volt arra, hogy bárhol alkalmazzák. Ugyanakkor a családját, feleségét, lányát és fiát el kellett tartania. Jó, de mit dolgozzon? Miből keressen pénzt? Volt valami, valami, amit korábban nagyon tudott. Korábban nagyon tudott sakkozni.

Olyannyira, hogy sorra nyerte a világversenyeket. Hastings, Bécs, Ostende, München és Monte-Carlo mind visszhangzott a sikereitől. A híres világbajnok, egyébként Albert Einstein jó barátja, Emanuel Lasker is benne látta az egyik legméltóbb kihívóját. Ugyanakkor Maróczy szemére hányta, hogy a magyar sakkozás képviselete és fejlesztése mintha fontosabb lett volna a mester számára, mint a világbajnoki cím megszerzése.

De mindez már régen volt. Maróczy Géza már vagy nyolc éve abbahagyta a sakkversenyzést. Most, ötvenévesen azonban nem volt választása. Leporolta a sakkfiguráit, és családjával előbb Hollandiába, majd Amerikába indult. Ezzel páratlan másodvirágzás kezdődött, ami rendkívüli módon gazdagította a magyar sakkozást.

Maróczy visszatérése a nemzetközi porondra kirobbanóan sikeres volt. Például 1923-ban, Karlsbadban, a későbbi világbajnok Alexander Aljechinnel és Bogoljubovval osztotta meg az első helyet. De Maróczy Gézának most is, akárcsak korábban, a magyar sakkozás volt a legfontosabb. Így, amikor 1924-ben megalakult a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE), majd 1927-ben meghirdette az első hivatalos sakkolimpiát, a szegedi születésű mester hazatért. A válogatott élére állt, és vereség nélkül, 6 győzelmével és 6 döntetlenjével sporttörténeti aranyéremhez segítette a magyar válogatottat.

Itt persze nem ért véget a munkássága, a nevéhez időtálló stratégiai rendszer fűződik, több, máig ható sakk-könyvet írt és számos magyar versenysiker kovácsa lett. Eközben külföldön a holland Max Euwét szekundánsként támogatta abban, hogy a világbajnoki trónért folytatott páros meccsen, 1935-ben legyőzhesse a legyőzhetetlen Alexander Ajechint. Tanította a cseh Vera Menchiket, az első női világbajnokot. Majd 1936-ban, Münchenben, borzasztó, hitleri körülmények között a sakkolimpián, filmbe illő módon, ismét elsöprő győzelemre vezette a magyar válogatottat.

Ezek után természetes, hogy amikor 1950-ben a FIDE első ízben ítélte oda a nemzetközi nagymesteri címet, akkor a 27 adományozott között – a magyar Szabó László és Lilienthal Andor mellett – Maróczy is helyet kapott. A hazai szövetség a 2020-as esztendőt Maróczy Géza-emlékévvé nyilvánította.

A mellékelt képeken Maróczy Géza játszmáiból találhatók feladatok.

1. kép: sötét indul és 5 lépésben mattot ad.
2. kép: világos indul, és nyer.

A megoldásokat az utanpotlassport.hu a sakkrovat következő írásában közli.

Forrás: utanpotlassport.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!