Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

Március 3-án nyit a Hidegkuti 100 kiállítás (GALÉRIA)

Publikálva: 2022.03.01 Frissítve: 2022.03.01 MTK Budapest

A Magyar Nemzeti Múzeum ad otthont a sporttörténelem egyik legnagyszerűbb alakja előtt tisztelgő kiállításnak.

Hidegkuti Nándor 100. szülinapja alkalmából, március 3-tól rendez kiállítást klubunk a Puskás Intézet közreműködésével a Nemzeti Múzeumban. A kiállítás előtt február 28-án a Hidegkutiról elnevezett stadion VIP termében rendezett sajtótájékoztatón először L Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszélt.

– Egészen kiskorom óta ismerem ezeket a játékosokat és tudom, nem volt olyan gyerek, aki ne látta volna Hidegkuti mesterhármasát az évszázad mérkőzésén. Amikor dr. Deutsch Tamás megkeresett a kiállítással kapcsolatban, gondolkodás nélkül igent mondtam. Büszke vagyok a magyar sport hagyományaira és arra, amit az MTK hozzátett a magyar sport sikereihez.

Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója így folytatta:

– Intézményük az Aranycsapat relikviáinak összegyűjtése miatt is jött létre, ezt a gazdag anyagot szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek. A koronívrus-járvány idején került hozzánk a Hidegkuti hagyaték, többek közt Hidegkuti 1952-es meze, illetve a Fiorentinával között szerződése is látható lesz.

Ezt követően Szőllösi Győrgy, a magyar labdarúgás nagykövete kapott szót.

– Hidegkuti zseniális futballista és zseniális edző volt, utóbbiról talán kevesebbet beszélünk. Rendkívül szerény ember, aki megérdemli, hogy a megbecsülése helyre kerüljön ennyi év után, és nagy dolognak tartom, hogy itt emlékezhetünk Nándi bácsira. Történelmi sikereket ért el, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a Nemzeti Múzeum ad otthont ennek a kiállításnak.

Ezután az MTK Budapest labdarúgócsapatának sportigazgatója, Polyák Balázs beszélt arról, hogyan került Hidegkuti az MTK-ba, és miképp forradalmasította a hamis kilences posztot.

Zárásként dr. Deutsch Tamás, az MTK sportegyesület elnöke mondta el gondolatait.

– Rendkívül lelkesítő ez a pillanat. Elképesztő öröm és megtiszteltetés számomra, hogy ilyen sportóriásról kiállítás formájában is megemlékezünk. Hidegkuti Nándor a 20. század egyik legnagyszerűbb magyarja, a sporttörténelem meghatározó alakja volt. Hidegkuti kék-fehér kincs, de közös nemzeti kincs is, remek emberről készült remek kiállítás lesz megtekinthető, amivel elindul a Hidegkuti centenáriumi esztendő.

A kiállítás március 3-tól április 17-ig látogatható a magyar Nemzeti Múzeum kupolatermében.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!