Kézilabda
Fekete Bozsana

Kosárlabda: „Türelmesnek kell lennem a felépülésemmel, ami sokszor nagyon nehéz” – Baa Dominika

Publikálva: 2022.07.08 Frissítve: 2022.07.08 Kosárlabda női

Tizenhét éves kosárlabdázónk, Baa Dominika januárban szenvedett súlyos térdsérülést, és jelenleg a rehabilitációját végzi, hogy mielőbb visszatérhessen. Őt kérdeztük a felépülés nehézségeiről, illetve a visszatérés lehetséges időpontjáról.

A Nagykanizsán nevelkedett Baa Dominika tavaly nyáron igazolt a TFSE-MTK Budapest együttesébe, és fiatal kora ellenére azonnal hasznos tagjává vált első csapatunknak. Majd a 17 éves bedobó – egyre inkább megszokva az új környezetet – az őszi szezonban több meccsen is kiemelkedő teljesítményt nyújtott az A-csoportban. Például a Vasas otthonában 14, a Cegléd ellen – hazai pályán – 18 pontot dobott.

Azonban a 2022-es esztendő nagyon rosszul indult Dominikának: az új év első, soproni meccsén térdszalagszakadást szenvedett, így műtét, és hosszú kihagyás várt rá. És vajon hol tart most, fél év elteltével a rehabilitációs folyamat?

– Nagyjából félúton járok. Most jön majd a következő nagyobb lépcsőfok, amikor is elkezdhetem már a futást, illetve szép lassan elkezdjük visszaépíteni az izmot a lábamban. Az elmúlt időszakban guggolásokkal és különböző stabilizációs gyakorlatokkal erősítettük a térdem. Kisebb-nagyobb komplikációkkal ugyan találkoztunk, ami természetes az ilyen hosszú rehabilitáció alatt, de most már tiszta az út előttem a teljes felépülésig.

Ugyanakkor a súlyos sérülés és a vele járó közel egy éves kihagyás nem csak fizikailag teszi próbára fiatal játékosunkat.

– Nagyon hosszú ez az időszak, de türelmesnek kell lennem, ami sokszor rendkívül nehéz, viszont ez a legfontosabb jelenleg, nem szabad elsietni a dolgokat. Ha túl leszek az egészen, biztos vagyok benne, hogy mentálisan is megedződve jövök ki belőle, mert az ilyen sérülés sok mindenre megtanítja az embert. Mostanra már látom a fényt az alagút végén, ez abszolút motivál, és segít, hogy pozitívan álljak hozzá a mindennapi gyógytornához.

Így nem meglepő, hogy tehetségünk már a visszatérés időpontját is tervezgeti.

– Ha minden ideálisan halad, a következő év elején ismét csatasorba állhatok, és ott lehetek a pályán.

Baa mostanában már a Városmajori sportcsarnokban is mind gyakrabban megfordul.

– Amellett, hogy gyógytornán próbálunk olyan feladatokat is csinálni, amelyekhez kell kosárlabda, egyre többször már a csarnokba is be szoktam járni, dobok néhányat, de persze csak óvatosan, rövid ideig. Amikor hosszú idő után így először visszatérhettem a pályára, már az a pár dobás is nagyon jól esett. Hatalmas pozitív löketet adott az a pillanat.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!