Tenisz
Fucsovics Márton

Kosárlabda: „Okos, önzetlen, kemény és képzett játékosokat kerestünk" – Hegedűs Péter (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2023.08.27 Frissítve: 2023.08.27 Kosárlabda női

Javában tart a TFSE-MTK Budapest felkészülése az előttünk álló évadra. Hegedűs Péter, csapatunk új vezetőedzője a játékoskeret kialakításáról és a következő hetek feladatairól a wbasket.hu-nak nyilatkozott.

– Ugorjunk vissza a tavasz végére, nyár elejére. Viszonylag hamar hivatalossá vált, hogy Magyar Bianka nem folytatja a TFSE-MTK Budapest vezetőedzőjeként. Ahhoz képest viszont elég későn érkezett a bejelentés a kinevezésedről. Milyen szempontokat mérlegeltél, mielőtt igent mondtál volna a klub felkérésre?

– Véleményem szerint Magyar Biankának nem lehet elég hálás a klub a kiváló munkájáért. Rengeteget tett a TFSE-ért az elmúlt években, abban is biztos vagyok, hogy a jövőben is megtalálja a számításait és tovább fog építkezni, tovább fogja gyarapítani a szakmai tudását. Amikor eldőlt, hogy nem marad a klub kötelékében, akkor nem sokkal később megkeresett a vezetőség. A legfontosabb szakmai kérdés az volt, hogy bár számolni kellett távozókkal, szerettem volna, ha a játékosok többségét meg tudjuk tartani, és nem esik szét a keret. Amikor véglegessé vált a klub kötelékében maradók névsora, onnantól én is reálisabban láttam, hogy milyen erősségű csapatot kell vezetni, mi a cél, és mit vállalok.

– Szabó Fanni személyében egy rutinosabb magyar igazolással és három új légióssal folytatható az eddigi építkezés vagy ez bizonyos szempontból teljesen más TFSE-MTK lesz?

– Azoknak a fiataloknak, akik itt maradtak velünk, az elmúlt években a koncepcionális kérdéseket megfelelően átadtuk és többé-kevésbé el is sajátították azokat. Ők biztosítják a folytonosságot, de természetesen lesznek változások, és néhány dologban előrébb kell lépni. Összesen hat új érkezőnk van, így az első edzéstől kezdve igyekszünk lefektetni azokat a szabályokat, amikre a folytatásban építkezhetünk. Fontos, hogy ezek rendben legyenek. Ez jelen pillanatban még kezdetlegesnek mondható, de bízom benne, hogy néhány hét elteltével rutinosabbak lesznek a játékosok ezekben a szituációkban. Azon dolgozunk a meglévő kerettel, hogy mire a légiósok megérkeznek, a most velünk lévő játékosok komfortosan mozogjanak ebben a rendszerben, értsék a feladatukat. Ha ők ezzel tisztában vannak, akkor a külföldiek is könnyebben beilleszthetők lesznek.

– A légiósok kiválasztásánál melyek voltak a legfontosabb szempontok? Emlékeztetőül a szurkolóknak, érkezik az Egyesült Államokból két elsőéves profi, Sha Carter és Monika Czinano, illetve a 25 éves görög válogatott Angeliki Vintsilaiou, aki hazája mellett Törökországban, Olaszországban és Lengyelországban is megfordult.

– Az elmúlt évekből vannak jó és kevésbé jó tapasztalataink a légiósválasztásokkal. Így elsődleges szempontként azt határoztuk meg – adott esetben a kosárlabdatudást sem prioritásként kezelve –, hogy a játékosok személyisége illeszkedjen a klubhoz. Okos, önzetlen, kemény és képzett kosárlabdázókat kerestünk – hangsúlyozta a tréner. – Ez összetett folyamat, ilyenkor több oldalról bombáznak a játékosügynökök, illetve a klub gazdasági helyzetét is figyelembe véve kell racionális döntést hozni. Több forrásból is tájékozódva kerestük azokat a csapatembereket, akik teljessé tehetik a csapatunkat. Olyan akár egyetemi vagy a görög játékosunk esetében többéves légióstapasztalattal rendelkező kosárlabdázókat választottunk, akik a visszajelzések alapján hajlandóak a kemény munkára. Fontos, hogy a játékosok ne csak mérkőzéseken, hanem az edzéseken is megfelelő hozzáállást tanúsítsanak. Ez a része nem is elsősorban légióskérdés, és ennek az elmúlt években rendre hangot adtunk, szükség esetén szankcionáltunk is. Tudom, ez elsőre klisésen hangzik, de mi a klubnál valóban ebben hiszünk. Természetesen minden újonnan érkező külföldi játékosnak, ahogy a magyar játékosoknak is, vannak erősségeik és gyengeségeik, amivel semmi probléma nincs, mindaddig, amíg ezeknek a fejlesztésén tudunk közösen dolgozni. Bízom benne, hogy új igazolásaink beváltják a hozzájuk fűzött reményeket.

A teljes interjú ITT olvasható.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!