Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

Kosárlabda: megvan a teljes keret – hat új játékossal erősít a TFSE-MTK Budapest

Publikálva: 2023.07.16 Frissítve: 2023.07.16 Kosárlabda női

Három magyar érkező mellett három légióst – köztük két amerikai és egy görög játékost – szerződtetett első csapatunk a következő szezonra.

Mint arról korábban már beszámoltunk, az előző évadbeli együttesünkből Baa Dominika, Dúl Terka, Király Andrea, Burján Laura, Dúl Panka, Németh Alma és Pusztai Petra is nálunk folytatja pályafutását. A maradók mellett viszont hatan, újonnan csatlakoznak a TFSE-MTK Budapest keretéhez.

Íme, az érkezők listája:

VÍGH BERNADETT (21 ÉVES)

Vígh Bernadett személyében csak félig-meddig köszönthetünk új játékost, hiszen az MTK-TFSE csapatában már az elmúlt években is húzóembernek számított, az élvonalban azonban még nem mutatkozott be. Csapatunk fiatal magjával már több színtéren is játszott együtt, így Király Andreával, Burján Laurával, Dúl Terkával és Baa Dominikával is otthonosan érezheti majd magát a pályán.

2010 decemberében a Csata DSE-nél kezdte meg pályafutását, majd 2011 szeptemberétől már a Vasas utánpótlásában pallérozódott. Három éve nyert felvételt a Testnevelési Egyetemre, ennek is köszönhetően 2021-től már az MTK-TFSE sorait erősíti. Játékstílusát tekintve Bernadett megállíthatatlan a palánk alatt. Betörések és közeli dobások terén kiemelkedő mutatókat produkál évek óta. Ezek mellett pedig szorgosan gyűjti a lepattanókat, kiszolgálja a társakat, és amikor kell, pár blokkot is kioszt a riválisoknak. Sokszínűségének és tehetségének köszönhetően 2022-ben beválasztották a MEFOB négyes döntőjének All Star-csapatába is.

HORVÁTH DÓRA (20 ÉVES)

Magas, agilis, U20-as! Ezen jelzők jutnak eszünkbe második igazolásunkról, a sportkarrierje mellett gyógytornásznak készülő Horváth Dóráról. Az Atomerőmű KSC Szekszárdtól érkező U20-as válogatott játékos személyében Euroligát is megjárt fiatalt üdvözölhetünk köreinkben.

Horváth Dóra eleinte Székesfehérváron nevelkedett a Fejér Kosár SE-ben, innen igazolt a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémiára, majd felnőttkarrierje első helyszíneként Szekszárdra. 2019 óta szolgálta a Tolna megyei alakulatot, ahol az utánpótlás mellett a felnőttek között is szerephez jutott. Adottságai miatt nem kérdés, hogy center poszton számoltak vele, így hozzánk is ötösnek érkezik. A legutóbbi kiírásban többször felkaphattuk a fejünket a lepattanók terén nyújtott teljesítményére. Februári hazai bravúrunkkor – amikor hat ponttal legyőztük a Szekszárdot – az alig hét és fél perc alatt öt lepattanót szedő Horváth Dóra kellemes benyomást tett sokunk számára.

SZABÓ FANNI (28 ÉVES)

A városmajori csarnokban járva-kelve sokan tölthettek időt a folyosón elhelyezett régi tablók, csapatképek nézegetésével. Többször ismerős arcokra bukkanhattunk azok között, akik a korábban kosárlabda-fellegvárként ismert BSE növendékei, játékosai voltak egykoron. Nincs ez másként legújabb igazolásunkkal Szabó Fannival sem, hiszen ő is a városmajori katlanban kezdte meg pályafutását, arcképe onnan és több magyar élcsapatból is ismerős lehet.

Középiskolás éveit Sopronban töltötte, ahol szintén az ország egyik legjobb bázisán pallérozódott, egyetemi éveire pedig az Egyesült Államokba szegődött a Dartmouth alakulatához. Pszichológiát tanult a tengerentúlon, ősztől pedig jó eséllyel megkezdi az MSc Sport mentáltréner képzést a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen. Hazaérkezése óta járt Miskolcon, Pécsett, Szekszárdon, Cegléden és legutóbb fővárosi riválisunknál, a Csatánál. Alig egy hónapja a 3×3-as válogatott tagjaként részt vett a krakkói Európa Játékokon.

A magyar válogatottban többször is megforduló Szabó 30 mérkőzést játszott a legutóbbi évadban. A Csata minden találkozóján parkettre lépett az alapszakaszban, a rájátszásban és az Európa-kupa selejtezőiben egyaránt. A magyar bajnokság 2022/23-as kiírásában átlagosan 25,2 percet játszott, 8,5 pontot dobott, 2,9 lepattanót szedett, 2,1 asszisztot jegyzett és 1,5 labdát szerzett. Legeredményesebb a Szekszárd ellen volt, 16 pontot szórt a tolnaiaknak. Megbízhatóságáról és stabilitásáról már tett többször is tanúbizonyságot, ez lehet majd az egyik legnagyobb erőssége számunkra is.

SHA CARTER (AMERIKAI, 22 ÉVES)

Fiatal légióssal bővül csapatunk kerete Sha Carter személyében. A 22 éves, 183 cm magas amerikai játékos az FGCU-tól (Florida Gulf Coast University) érkezik hozzánk. A pontgyárosként ismert Carter 13 évesen kezdett el versenyszerűen kosárlabdázni. Számos rekord fűződik a nevéhez, melyeket már az egyetem előtt is szorgosan gyűjtögetett. Középiskolás évei során kipróbálta magát atlétikában és labdarúgásban, de mindig a kosárlabda volt számára az első.

Egyetemi karrierjét a Walsh University kötelékében kezdte meg Ohióban, ahol négy éven át volt a csapat meghatározó játékosa. Rekordot döntve jutott el 2116 pontig, 29 alkalommal jutott dupla-dupláig, 47 mérkőzésen tudott több mint 20 pontot dobni.

A 2022/23-as szezonban erősebb csapatnál is kipróbálhatta magát, miután átigazolt Divízió 1-es FGCU egyetemre. A floridai egyetemmel eljutottak a March Madness néven ismert rájátszásig, amelyben az első körben 12. kiemeltként tudták legyőzni az 5. helyen kiemelt Washingtont. Utolsó egyetemi évében átlagosan 14,1 pontot dobott, 6,2 lepattanót szedett, és ami talán a legkiemelkedőbb, 59,2 százalékos mezőnymutatóval zárt.

ANGELIKI VINCILAIU (GÖRÖG, 25 ÉVES)

Az Athénban született, 25 éves játékos végigjárta a görög korosztályos válogatottak sorát, tehetséges és szorgos sportolóként haladt profi karrierjének eddigi állomásain. Húsz éves korában görög másodosztályú (A2) bajnok lett, csapatát legjobb pontszerzőként segítette az első ligába történő feljutásban. Első élvonalbeli évében az egyik legjobb görög játékosként lépett elő szerzett pontok tekintetében.

Eddigi karrierje során játszott a számára hazai terepként ismert Giannina csapatában, ahonnan 2021-ben a svéd A3 Basket Umea alakulatához igazolt, ott egészen a bajnoki elődöntőig menetelt. Később megfordult a görög Panathianikos, a török Elazig II Ozel Idare, majd az olasz Sassari csapatában is. Az előző idényben a lengyel fővárosban próbált szerencsét, a Polonia Warszawa csapatában 16 bajnoki meccsen 10,9 pontot átlagolt, 2,9 lepattanót szedett, 3 asszisztot jegyzett és 1,6 labdát szerzett, de játszott az EWBL (Kelet-Európai Női Kosárlabda Liga) legutóbbi kiírásában is, ahol bronzéremig jutott a varsói gárdával.

2021-ben bemutatkozott a felnőtt görög válogatottban is, melynek színeiben több tétmeccsen is lehetőséget kapott már. Idén május végéig az ausztrál élvonalban töltött időt a Hobart Chargers csapatánál, s kulcsjátékosként foglalkoztatták: 10 mérkőzésen 11,5 pont, 4,9 lepattanó és 3,4 assziszt volt az átlaga a kenguruk földjén.

MONIKA CZINANO (AMERIKAI, 23 ÉVES)

A minnesotai Watertownból származó Monika Czinano neve ismerősen csenghet a kosárlabda szerelmeseinek, ugyanis az amerikai leányzó az egyetemi kosárlabdázás legmagasabb szintjéről érkezik a TFSE-MTK-hoz, egyenesen az Iowa Hawkeye csapatából. Az édesapja (Gyula) révén magyar felmenőkkel is büszkélkedő Monika öt éven át erősítette az NCAA mezőnyének egyik legerősebb csapatát (Iowa), amelyben kulcsfigurává nőtte ki magát.

Első egyetemi évében olyan csapattárs mellett is pallérozódhatott, mint a későbbiekben Magyarországot is megjáró egyetemi ikon, Megan Gustafson. Monika második szezonjától már alapembernek mondhatta magát, miután valósággal berobbant, és 16,0 pontot átlagolt 29 lejátszott mérkőzésen, miközben átlagosan 27,9 percet töltött a parketten.

Harmadik és negyedik évében tovább javult a teljesítménye: előbb 19,3 ponttal, 5,8 lepattanóval zárt 30 összecsapáson (29,7 perc átlag meccsenként), majd 21,2 pont, 6,2 lepattanó szerepelt a neve mellett 68 százalékos mezőny és 84 százalékos büntetőmutatóval.

Ha ez még nem lett volna elég dicsőség, akkor az egyetemi karrier megkoronázásaként jött az utolsó iowai év: 38 meccsen át vezette csapatát egészen a bajnoki döntőig, átlépte a 2000 karrierpontot (2413), ezt követően pedig 26. helyen draftolta a Los Angeles Sparks (WNBA). Május közepéig a csapattal készült, előszezon mérkőzésen is kipróbálhatta magát, azonban a főidényre már nem maradhatott a lila-sárga Los Angeles-i alakulatnál.

Monika első profi idényére készül, így biztosan benne is sok izgalom és kérdés lapul. Minden okunk adott reménykedni vele kapcsolatban, hiszen éveken át meghatározó pillére volt az NCAA mezőnyének.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!