Kézilabda
Kobela Tamara

Kosárlabda: egy-egy győzelemmel és vereséggel kezdett a 3x3-as női válogatott a bécsi vb-n

Publikálva: 2023.05.30 Frissítve: 2023.05.30 Kosárlabda női

A Pusztai Petrával felálló magyar válogatott a mongolok legyőzése után kikapott az amerikaiaktól a csoportkörben, a bécsi világbajnokság első játéknapján.

Földi Attila szövetségi kapitány együttese tavaly nem jutott ki az Eb-re a konstancai selejtezőből, idén viszont alanyi jogon, kvalifikáció nélkül került a vb mezőnyébe a világranglistáról. A Böröndy Vivien, Hegedűs Janka, Papp Dia és Pusztai Petra összeállítású gárda nem kezdett jól az Ázsia-bajnokságon hatodik, Tokióban pedig olimpiai résztvevő mongolokkal szemben, és a meccs első felében végig hátrányban volt. Az egy-két ponttal vezető riválisnál Indra Ulziibat remekül dobta távolról a kétpontosokat, a magyarok 11-10-nél kerültek először előnybe. Innentől az ázsiaiak futottak az eredmény után, Papp betöréseire nem volt ellenszerük, ám 20-18-nál – „meccslabdánál" – három másodpercet fújtak a bírók a magyar támadásnál. Ez azonban nem zavarta meg a Vasas irányítóját, aki 20-19-nél, 1:57 perccel a rendes játékidő vége előtt bedobta a győztes kosarat.

Korábban, a C-csoport nyitómeccsén a selejtezőből érkező Csehország meglepetésre hosszabbítás után 20-18-ra legyőzte a tavaly vb-ezüstérmes Kanadát a bécsi városháza előtti téren.

A délutáni folytatásban jóval nehezebb ellenfél várt a magyar csapatra – még úgy is, hogy a Tokióban aranyérmes amerikaiak ezúttal a jelenleg zajló WNBA-szezon miatt legnagyobb sztárjaik nélkül érkeztek Ausztriába. A magyar és az amerikai válogatott pénteken edzőmérkőzést vívott Sankt Pöltenben, ahol a rivális 13-11-re nyert.

A bécsi meccs a PEAC-ban is megfordult Cierra Burdick kosarával indult, és hamarosan 0-4 állt a nagyórán. Papp közelről betalált, majd 3-6-nál Böröndy szépített, ezután viszont újabb könnyű találatok következtek a tavalyi vb-n hetedik riválistól. A meccs 6-9 után egy 11-0-ás amerikai rohammal dőlt el, a magyaroknál csak Papp jelentett veszélyt.

A nemzeti csapat csütörtökön folytatja vb-szereplését Csehország és Kanada ellen. A csoportgyőztesek közvetlenül a negyeddöntőbe kerülnek, a másodikok és a harmadikok pedig keresztbejátszanak a továbbjutásért.

A világbajnokságról mindkét nem esetében a dobogósok jutnak ki a párizsi olimpia selejtezőjére.

Eredmény, C-csoport, 2. forduló:
Magyarország–Mongólia 21-19
Egyesült Államok–Magyarország 20-10

    
Az állás két forduló után: 1. Csehország 2 győzelem, 2. Kanada 1 (34 dobott pont), 3. Egyesült Államok 1 (33), 4. MAGYARORSZÁG 1 (31), 5. Mongólia 0

(Forrás: MTI; a fotó forrása: FIBA.Basketball)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!