Karate
Sterck Laura

Kosárlabda: Baa Dominika végérvényesen visszatért, és meccsről meccsre jobban teljesít sérülése után (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2023.03.21 Frissítve: 2023.03.21 Kosárlabda női

Februárban – 413 napos kihagyás után – ismét pályára lépett Baa Dominika az élvonalban a TFSE-MTK Budapest színeiben. Az alapszakasz utolsó fordulójához közeledve fiatal játékosunk a wbasket.hu-nak nyilatkozott térdsérüléséről, illetve a visszatérés kihívásairól.

– 2022. január másodikán Sopronban játszott bajnoki alapszakasz-mérkőzésen szenvedtél súlyos térdsérülést, keresztszalag-szakadást. Mik voltak az elmúlt több, mint egy év fontos mérföldkövei?

– Nagyon hosszú időszak van mögöttem. A gyógytornában több kisebb lépcsőfok van ilyenkor, ezeket nem sorolnám fel. A nagyobb lépések azok, amikor például elkezdhettem a futást, majd kontakt nélkül visszaállhattam az edzésekbe. A legvége pedig a kontaktos edzések elkezdése volt, de eközben folyamatosan jártam még gyógytornára is.

– Miben más a mostani Baa Dominika, mint a sérülés előtti volt?

– Ez a sérülés adott is nekem, még akkor is, ha ezt az elején nem így gondoltam. Türelmesebb lettem, sok mindenre megtanított. Emberileg mindenképpen pozitív hatással volt rám.

– És a játékodat nézve? Kell változtatni?

– Egyértelmű, hogy kell. A többiek jelenleg sokkal gyorsabbak. Az izomzatomat is vissza kell még építeni. Azt érzem, hogy jelen pillanatban a többség fizikálisabb is. Ráadásul az is látszódik, hogy később csatlakoztam. Ettől függetlenül igyekszem a legjobbamat nyújtani mindig. Amikor Bia (Magyar Bianka, vezetőedző – a szerk.) megadja a lehetőséget, megpróbálok vele élni, segíteni a csapatot, amiben csak tudom.

– Tartós változásnak látod jeleit? Gondolok arra, hogy tapasztalsz olyan mozgást, ami másként jön ki, mint a sérülésed előtt?

– Jelen pillanatban nem érzek ilyet. Szerintem minden visszahozható.

– Ilyen sérülésnél nagyon fontos a lelki oldal is. Ez nálad miként alakult?

– Hála az égnek nincs bennem félsz! Talán ez a legfontosabb. Természetesen már a gyógytorna közben is voltak nehezebb pillanatok, de minden sérülés velejárója az „egyszer fent, egyszer lent” érzés. Ez várhatóan még a következő időszakban is elkísér. Azzal viszont, hogy nem érzek félelmet a kontaktoknál sem, és a támadást is egyre jobban felvállalom, bizakodó vagyok, hogy ilyen szempontból nagy problémáim már nem lesznek.

– A bajnoki élvonalat tekintve 413 nap után tértél vissza. Mivel tudtad megtölteni ezt a 13-14 hónapot az életedben?

– A tanulásra több idő jutott. Most fogok érettségizni, így ez még jól is jött. Attól függetlenül, hogy nem tudtam a lányokkal edzeni, ugyanúgy ott voltam az edzéseken, a hazai meccseken. Az előbb említett gyógytornák pedig nagyon időigényesek. Heti három-négy alkalommal jártam. Ha mondhatom ezt, egyáltalán nem unatkoztam.

– A visszatérésednek külön pikantériát adott, hogy a csapat szempontjából élet-halál meccseken jöttél vissza. Gyakorlatilag a rájátszás elérése szempontjából végig győzelmi kényszerben volt az elmúlt hetekben a TFSE-MTK.

– Nem titok, talán el is hangzott már korábbi interjúkban, hogy sokat gondolkoztunk a klubnál: mikor és melyik csapat ellen lenne ideális visszatérni. A Szekszárd jóval fizikálisabb csapat, mint az utána következő BKG. Úgy láttuk a gyógytornásszal és a stábbal, hogy készen állok, és már a Szekszárd ellen visszaállhatok. Nyilván, volt bennem némi izgalom, izgatottság, de amikor felmentem a pályára, ez elmúlt. Amikor pedig már a sikerélmények is jöttek, labdaszerzések, dobások, akkor úgy éreztem: „Most már megérkeztem, megnyugodhatok!”.

– Az eredmények is kedvezőek lettek…

– Igen, szerencsére. Természetesen a csapatunk szempontjából ez a legfontosabb.

– Láthattuk, hogy a padról az egész szezonban biztattad a lányokat. Milyen volt megélni az évad hullámzóbb első felét?

– Igen, annak ellenére, hogy a pályán nem tudtam a lányokat segíteni, a pálya szélén próbáltam szurkolni. Ha láttam bármi olyat, akkor segíteni nekik. Teljes mértékben mellettük álltam. Nyilván, akadtak nehezebb pillanatok, légióscserére is sor került, de szerintem mostanra szépen összeálltunk, remélhetőleg a rájátszásba is bekerülünk.

(A teljes interjú ITT olvasható.)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!