Kézilabda
Kobela Tamara

Knipl István szerint is „alap” a sikeres atlétáink sokoldalúsága

Publikálva: 2021.02.11 Frissítve: 2021.02.11 Atlétika

Az MTK Budapest atlétikai szakosztályának vezetője, Knipl István szerint hosszú távon csak pozitív hozadéka lehet a gyerekek minél sokoldalúbb felkészítésének.

A napokban fontos változásokat jelentett be a Magyar Atlétikai Szövetség az U14-es (újonc) és az U16-os (serdülő) korosztály versenyrendszerével kapcsolatban. Lényeges újítás, hogy az U14-esek ezentúl csak többpróbában és mezei futásban szerezhetnek egyéni országos bajnoki érmeket. A gyerekek és felkészítőik fedett pályán, valamint szabadtéren is négy összetett-variáció közül választhatják ki, melyik az a négy versenyszám, amelyben megméretik magukat az ob-n.

Az U14-es és az U16-os szabadtéri ob-kra immár területi versenyeken keresztül lehet kvalifikálni, továbbá az eddig egy évjáratot magába foglaló U14-es korosztály kettőre bővült. A szövetség célja a módosításokkal a gyerekek sokoldalúbb felkészítése és a több versenyzési lehetőség megteremtése volt. A változtatásokról az MTK Budapest atlétikai szakosztályának vezetőjét, Knipl István véleményét kértük ki röviden.

– A legnagyobb gond eddig az volt, hogy bizonyos edzők és szakosztályok nagyon korán specializálódtak egyes versenyszámokra, és a kimutatások, elemzések szerint nem ez a megfelelő irány. A csúcsteljesítmények elérése a magyar atlétáknál két-három, egyes számokban négy-öt évvel korábbra tehető, mint az európai élversenyzőké. A módosítás célja, hogy ez számunkra pozitív irányba változzon. Sok tehetséges fiatalunk van, akik a korosztályos világversenyeken odaérnek a mezőny elejére, viszont felnőttkorban már nem tudnak továbblépni, nemzetközi eredményeket elérni. Ennek az egyik legfőbb oka lehet a túl korai specializáció. Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy a gyerekeknek sokoldalú, általános képzést kell kapniuk. Például egy rúdugró sem lehet sikeres anélkül, hogy erős és gyors lenne. Bagyula István, a magyar csúcstartó rúdugró nagyon sokáig tízpróbázó volt. Olyan magas szintű általános képzést kapott, amilyenből ilyen eredményeket tudott elérni. De ha csak jelenlegi MTK-s példát akarok mondani: Nguyen Anasztázia sprinterként kezdte, de egy idő után nem tudott továbblépni. Viszont kiváló távolugró vált belőle. Ha távolugróként indul, nem biztos, hogy most itt tart.

Knipl István elmondta, szakosztályunkban eddig is kiemelt figyelmet fordítottak a sokoldalú felkészítésre. Az MTK-ban a 7-8 éves gyerekektől kezdve a felnőttkorosztályig megtalálhatók atléták. Az általános képzést 12 éves korig minden gyerek megkapja, aztán a tinédzsereket másik edző veszi át, és a felmérések alapján csak utána kezd körvonalazódni, kinek melyik szakágba vezethet az útja.

– Ezt az újítást csak azok nehezményezhetik, akik eddig helytelenül, túl korán készítették a gyerekeket egy-egy versenyszámra. Sok olyan változtatás volt már, amelyet elsőre nem mindenki fogadott szívélyesen, aztán idővel kiderült, érdemes volt lépni. A csapatbajnokság visszahozatala is ilyen. Eleinte mindenki azzal küzdött, hogyan fogja megteremteni az indulói létszámot, és ma már a csapatbajnokság igazi presztízsversennyé vált.

2021-től a következő versenyszám-kombinációkban rendezik meg az U14-es ob-kat:
A – fedett pálya: 60 m, távolugrás, súlylökés, 300 m; szabadtér: 80 m, távolugrás, gerelyhajítás, 300 m
B – fedett pálya: 60 m, magasugrás, súlylökés, 1000 m; szabadtér: 80 m gát, magasugrás, ötösugrás, 1000 m
C – fedett pálya: 60 m, ötösugrás, súlylökés, rúdugrás, szabadtér: 80 m gát, távolugrás, gerelyhajítás, rúdugrás
D – fedett pálya/téli bajnokság: ötösugrás, kalapácsvetés, diszkoszvetés, súlylökés; szabadtér: ötösugrás, diszkoszvetés, súlylökés, 60 m

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!