Atlétika
Nemes Rita

Kézilabda: „Tisztában voltunk vele, hogy magunkra kell vállalni a felelősséget”

Publikálva: 2021.03.23 Frissítve: 2021.03.23 Kézilabda

Szöllősi-Zácsik Szandrával, az olimpia részvételt kiharcoló magyar női kézilabda-válogatott vezérével beszélgettünk.

A magyar női kézilabda-válogatott 13 év után újra ott lesz az olimpián. Elek Gábor együttese a hétvégén kiütötte Kazahsztánt, magabiztos győzelmet aratott Szerbia ellen, majd az utolsó – kvázi tét nélküli – meccsen alulmaradt Oroszországgal szemben. A kvótát szerző nemzeti csapat egyik legmeghatározóbb játékosa ezúttal is klubunk balátlövője, Szöllősi-Zácsik Szandra volt.

Egyelőre otthon vagyok, pihenek, szerda reggel csatlakozom a csajokhoz – árulta el a Szerbia ellen hét gólt jegyző Szani. – Ehhez persze az is kellett, hogy szombaton elmarad a Mosonmagyaróvár elleni meccsünk, amely a szezon egyik legkomolyabb találkozójának ígérkezik.

Női kézilabdázóink legutóbb 2008-ban, Pekingben léphettek pályára az ötkarikás játékokon, London és Rio de Janeiro sajnos kimaradt. De mi az, ami most működött, és az előző két ciklusban nem?

Talán mostanra érett be a mi generációnk – vélekedett 30 éves balátlövőnk. – Mentálisan és taktikailag is remekül felkészítettek bennünket, és persze nagy erőt adott, hogy az Európa-bajnokságon egyszer már le tudtuk győzni a szerbeket.
Az utóbbi pár évben úgy tűnt, a junior-válogatottal világ- és Európa-bajnoki címet szerző fiatalokra épülhet a felnőttek nemzeti csapata, most mégis inkább a rutinosabb játékosok vitték a prímet.

Az ilyen kiélezett mérkőzéseken kiemelten fontos szerepet játszik a rutin. Tisztában voltunk vele, hogy magunkra kell vállalni a felelősséget, és igyekeztünk a legjobbunkat nyújtani. Persze a fiatalok is rengeteget segítettek, de mi is azt éreztük, hogy az edzői stáb számít ránk ebben a helyzetben.

Az olimpiai kvóta megszerzéséhez ugyancsak elengedhetetlen volt a lányok kiváló formaidőzítése. A Szerbia elleni ki-ki mérkőzésen csapatként és egyénileg is minden klappolt, olajozott gépezetként működött a válogatott.

Erre a meccsre készültünk egy éve, a halasztás miatt. A rutinosabb játékosok számára amúgy is pályafutásunk egyik legfontosabb mérkőzése volt, mivel Tomori Zsuzsin kívül még egyikünk sem játszhatott az olimpián. Mindenki úgy edzett, úgy készült, úgy regenerálódott, hogy a szombati meccsre legyen csúcsformában.
Szöllősi-Zácsik Szandra már a decemberi Eb-n is húzóembere volt a nemzeti csapatnak, és ezúttal is vezéregyéniségnek bizonyult. Talán nem sokan gondolták volna ezt körülbelül másfél évvel ezelőtt, mikor második gyermeke, Borisz megszületése után nem sokkal csatlakozott az MTK Budapesthez.

Elég nehezen indult az újrakezdés, kisebb sérüléssel kezdődött az MTK-s karrierem – idézte fel a kezdeteket Hanna és Borisz édesanyja. – Ezt követően aztán szépen, lassan visszaépítettem az erőnlétemet, gyorsaságomat, és jól sikerült a Ferencvárossal közös, téli alapozás, és nagy öröm volt, hogy a vállam is bírta a terhelést. Amikor az első válogatott behívómat megkaptam, az pozitív visszaigazolás volt, hogy jó úton járok.

Szerdán végül visszatér az élet a megszokott kerékvágásba, Szani is csatlakozik csapattársaihoz, és immár együtt készülnek a Kisvárda elleni rangadóra.

Ez a kvalifikáció extra motivációt jelent, hiszen az olimpiára utazó szűkített keretben is ott szeretnék lenni. Ugyanúgy küzdünk tovább, mint eddig, hiszen a bajnokságban tudom megmutatni, hogy igenis jó formában vagyok, és helyem van a válogatottban.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!