Atlétika
Krizsán Xénia

Kettős kék-fehér győzelem

Publikálva: 2016.02.14 Frissítve: 2016.02.14 Kosárlabda női

Laci bácsi, ez Neked is szólt!

Február 13-án, szombaton Debrecenbe utazott az MTK Budapest női kosárlabda-szakosztálya. Ezúttal azonban a kékek két csapata is egy nap játszotta mérkőzését, a juniorok 15:00 órakor kezdtek a DEAC vendégeként, majd a felnőttek is megérkeztek, hogy kora este hatkor az Amatőr NB I-ben megszerezzék tizenharmadik győzelmüket.

A napot több ízben is áthatotta Killik Laci bácsi szelleme, aki két nappal korábban hunyt el, emlékét ez a túra is őrizte, az MTK Budapest részéről mindenképp. A reggeli órákban, még Budapestet el sem hagyta a juniorok busza, Nagy Dóra szakosztály-igazgató máris afelől érdeklődött, van-e esetleg Nemzeti Sportja valakinek, hisz tudta, Laci bácsinak szentelt egy oldalt az aznapi sportnapilap. Mindemellett a lányok fekete szalaggal léptek pályára, ahogy a stábtagok is magukra tűztek egyet-egyet, a Mesterről szóló anekdoták pedig kifogyhatatlan forrásnak tűntek a hosszú útra.

Délután, a junior csapat hatalmas elánnal vágott mérkőzésébe, a fiatalok mindegyikén látszott a bizonyítási vágy, főként, hogy két héttel korábban a Zöld-csoportban szereplő csapatok már találkoztak egymással, akkor a Városmajorban, kaotikus végjátékkal, tizenhat pontos előny után kaptak ki a DEAC csapatától, két ponttal. Nem is csoda, ha az egészséges visszavágás vágya ott élt a játékosokban.

Ezt erős kezdésükkel már az első negyedben bizonyították, majd folyamatos kontroll alatt tartva a hajdúságiakat, jó védekezéssel sikerült már reálisabb, huszonhárom pontos differenciát kialakítani.

Rövid pihenő után következett a felnőttek összecsapása, az NB I/B-s csapatok soraiban mindkét oldalon megtalálhattunk a korábban még pályán lévő, junior korú játékosokat. Ez némi fejtörést is okozott Sztevan Csupics vezetőedzőnek, a fővárosiak szerb trénere az első találkozót majdnem végigjátszó Jankó Flórát igyekezte kímélni, és csak a legutolsó opcióként pályára küldeni. Ezt tetézte Nagy-Bujdosó Nóra térdfájdalma, amivel ugyancsak nem akart játszadozni a szakmai stáb, Nóri is pihenőre kényszerült tehát, így két alapembere nélkül vette fel a kesztyűt a budapesti kék-fehér alakulat.

Baksa Bettina, Szabó Bettina, Ambrus Szandra, Ruttner Réka és Turóczi Niki kezdett, és három perc alatt, az első nagy rohamot el is indították. A hazai csapat jóformán dobásokig sem jutott, masszív védekezésével labdákat szerezve, könnyű kosarakat tudott dobni az MTK Budapest. 11-2-nél, debreceni időkérés következett, azonban ezután sem állt le a Csupics-csapat, újabb 7-0-ás futással, már az első negyedben igyekeztek eldönteni a mérkőzést. Többek között Turóczi Niki dominanciája a festékben közelítette a csapatokat a húszpontos különbséghez. Három DEAC tripla után azonban elérték a hazaiak a tíz pontot, Sztevan Csupics csere nélkül hozta le az első negyedet, amelyben azonban csapata egyetlen faultot sem ütött be, így alakítva ki a 21-10-es állást.

Nem sokat változott a játék képe a második negyedre sem. Ezúttal 10-0-ás széria következett, na meg cserék, Suppán Anna friss lendülete sem ártott. Az első hazai pont a negyed ötödik percében született, amikor már húszpontos differencia is realizálódott. A gördülékeny csapatjátékért Baksa Bettina felelt, aki kihagyott ziccerei ellenére is, vitathatatlanul egyik vezére volt szombaton az MTK Budapestnek. Félidőben 15-42 állt az eredményjelzőn.

Szünetet követően, a második félidőt kissé jobban indította a debreceni csapat, ami meg is hozta a hazai szurkolók kedvét egy-két hangosabb éljenzéshez. Ezt, a térdsérüléséből felépült Szabó Vivi és Turóczi Niki palánk alatti összjátéka törte meg, s bár valóban a védekezés gyengült a mérkőzés ezen szakaszára, elcsendesült a hajdúsági publikum. Suppán Anna nullszöges tempójával közelítettek a kékmezes vendégek hatvanadik pontjukhoz, két hárompontossal Szabó Vivi ezt meg is dobta, így harmincnégy pontra duzzadt az előny az utolsó negyed kezdete előtt.

Ekkorra már a fiatalabb, eddig kevesebb lehetőséget kapó játékosok is pályán voltak, egy kivétellel minden pályára lépő kétszámjegyű percet tölthetett a parketten, viszont kivétel nélkül mindenki szerzett pontot.

Két fontos hiányzóval, simán tudta hozni a kötelezőt, megszerezve zsinórban tizenharmadik győzelmét az MTK Budapest női kosárlabdacsapata. A pontok jól oszlottak meg, kevés faulttal, de annál több gólpasszal, összességében kiegyensúlyozott jó játékkal maradt az NB I/B tabellájának élén a fővárosi kék-fehér alakulat. A legtöbb pontot dobó Baksa Bettina, 13 egységig jutott, de mezőnymutatója alapján ez ennél jóval magasabb szám is lehetett volna, de Ambrus Szandra 8 pont 8 pattanó, 5 asszisztos teljesítménye is megsüvegelendő.

A hosszúra nyúlt szombati nap végén, Sztevan Csupics értékelte mindkét csapata, aznapi teljesítményét:

– A juniorok mérkőzésével kezdve, el kell mondanom, hogy boldog vagyok. Örülök neki, hogy jól reagált a csapat, érezték, hogy nagy a tét, győznünk kellett a csoport első helyéért. Talán a többség szerint ez a keret nem annyira jó, most viszont mindenki láthatta, hogy mire képesek valójában a lányok. Szerencse kell majd a sorsolásban, de az országos nyolcas döntőbe kerülés már nincs túl messze. A felnőtteknél a legfontosabb pont, hogy Nóra és Flóra nélkül, két nagyjából harmincperces játékos hiányában kellett játszanunk, így a cserepad igen rövid volt. Épp emiatt különösen fontos volt a meccset jól kezdeni, ez sikerült és meg is tudtuk tartani az előnyünket.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!