Kézilabda
Dakos Noémi

Két kör maradt

Publikálva: 2016.04.22 Frissítve: 2016.04.22 Kosárlabda női

Rövid pihenő után visszatér az MTK Budapest női kosárlabdacsapata, a rájátszás elődöntői következnek. Sztevan Csupics együttese igazán pikáns párharcnak néz elébe, a szombat esti ellenfél a fővárosi rivális, Vasas Akadémia lesz.

Veretlenül zárt alapszakasz, veretlenül elhódított Hepp Kupa, valamint mindeddig veretlenül megvívott két mérkőzés a rájátszásban. Ez – röviden – az MTK Budapest idei eredménysora, október óta, zsinórban 24 alkalommal győztek a lányok.

Az Amatőr NB I felsőházi rájátszásában négy csapat maradt, három – az MTK-val egyetemben –keletről, egy pedig nyugatról. Egyik alakulat sem kapott még ki, hétvégén azonban kettő elveszti rájátszásbéli veretlenségét.

Fókuszunkban természetesen az MTK Budapest  – Vasas Akadémia elődöntő áll, melyből idén láthattunk már kettőt. Tavaly az NB I-ben maradás volt a tét e klubok számára, s bár ebben a szezonban a tét eddig nem volt ekkora, egyik meccsen sem hazudtolták meg magukat a csapatok.

Parázs csatákat láttunk, melyeken relatíve szűken tudtak mindkét ízben győzni a Csupics-tanítványok. Talán az egész idény legjobb és legemlékezetesebb meccsét hozta a Vasas legutóbbi városmajori látogatása, amikor 72-60-ra győztek a kék-fehérek.

Nagy Dóra a szakosztály igazgatója így nyilatkozott a decemberi mérkőzés után:

„Az első keményebb mérkőzésünk volt idén, amin ráadásul nem tudtunk teljes létszámmal jelen lenni, szemben az ellenféllel, akik szinte a legjobb játékosaikkal játszhattak. (...) Mindezek ellenére, nagyon keményen küzdöttek a lányok, jó és okos játékkal sikerült a bravúr. Csak gratulálni tudok."

Mi változott azóta? A személyi változásokon túl – Nagy-Bujdosó Nóra egészséges, Ruttner Réka új ember –, legfőképp az emelendő ki, hogy immáron nem pusztán e szembenállás presztizsértéke nyomhatja a játékosok vállát, hanem a növekvő felelősség is. A városmajoriak részéről nem újdonság, hogy a cél a feljutás, az októberi szezonkezdet óta csak ez lebeg a szakosztályban serénykedők szeme előtt.

Azonban a Vasas oldaláról ez az egy út maradt, hogy valamelyest kárpótolják magukat az elsőosztályú kiesést követően. Az NB I kilencedik helyéért vívott párharcban alulmaradtak az ELTE BEAC-Újbudával szemben. Ugyan a szabályok értelmében egy azon évben nem eshet ki és juthat fel egyszerre egy csapat, mégis Krivacsevics Dragoljub együttese eddig ellentmondást nem tűrően játszik az NB I/B-s playoffban.

Jóval mélyebb merítési lehetőségei vannak a Vasasnak, ami a BEAC elleni, B-csoportos párharcban is megmutatkozott. 16 játékost tudtak forgatni a piros-kékek, míg a hadra fogható MTK-kosarasok száma 11 volt.

Rájátszás teljesítmény

MTK Budapest - Vasas Akadémia
134 dobott pont 188
92 kapott pont 108
71 lepattanó 93
36 gólpassz 36
20 labdaszerzés 52

Izgalmas párharcokra van kilátás, legfőképp a festékben, ahol Dobos Ágnest kell megfékeznie Turóczi Nikinek, de a Zsilinszki Lilla - Nagy-Bujdosó Nóra erőcsatár harc is döntő fontosságúnak ígérkezik.

A Vasas legfőbb fegyvere éppen ebben a fizikalitásban rejlik, ha ez teret tud nyerni szombaton, akkor még több kell majd a Csupics-csapattól. Magabiztos játékra lesz szükség mindenkitől, bármekkorára is nő a rájátszásban minden mérkőzés terhe, a cél változatlan, amiért eksztatikus módon kell tovább küzdeni. Márpedig motivációnak nincsenek híján a lányok, továbbá az is bizton állítható, hogy Sztevan Csupics is plusz ingerekkel tüzeli majd játékosait az elkövetkező meccsekre.

Április 23. szombat, 18:00
MTK Budapest Vívó- és Kosárlabdacsarnok, XII. Acsády Ignác utca 3 (bejárat a Maros utca felől).

Legyünk a lehető legtöbben!

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!