Atlétika
Szabó Beatrix

Készül a meglepetés

Publikálva: 2020.07.23 Frissítve: 2020.07.23 Ritmikus gimnasztika

Válogatott ritmikus gimnasztikázónk, Pigniczki Fanni továbbra is remek formában és hangulatban készül az Európa-bajnokságra, amelyre meglepetést is tartogat.

– Hiszem, hogy Fanni jelenleg jobb állapotban van, mint a világ legtöbb tornásza. Mindig a fegyelmezettségéből kovácsol előnyt. Elkötelezettségével és tudatosságával rendkívül jó példát mutat a fiataloknak. A járvány elején megijedtünk, mert remek formában várta a kvalifikációs versenyeket. Először keserűség lett úrrá rajtunk, de aztán egyre inkább tenni akartunk valamit az érdekünkben. Sok mindent újraterveztünk, új programot, koreográfiát és magasabb technikai pontot tűztűnk ki. Jó hangulatban és motiváltan telt ez az időszak, amelyet nem úgy élt meg, mint aki citromba harapott, hanem áradt belőle a pozitív energia – jellemezte néhány nappal ezelőtt a ritmikus gimnasztikázóink szakosztályának elnöke, Deutsch-Lazsányi Erika válogatott versenyzőnket Pigniczki Fannit.



Kiváló sportolónkat az MTK Budapest Szamos utcai ritmikus gimnasztika csarnokban látogattuk meg edzésen, és rögtön megerősítette, amit szabad szemmel is látni lehet rajta: remek formában érzi magát. A nyári edzések már hasonlítanak a korábbiakhoz, egyórás ebédszünettel reggel nyolctól délután ötig megy a gyakorlás. Persze, nem céltalanul. Fanni idei fő versenyét, az Európa-bajnokságot, jelen állás szerint novemberben rendezik Kijevben. Ott lesz lehetősége olimpiai kvótához is jutni.

– Amikor kaptuk a hírt, hogy elmaradnak a versenyek, kicsit én is szomorú voltam, de hamar változtattam a szemléletemen, és igen pozitív hangulatban kezdtem készülni a végül csak elhalasztott Európa-bajnokságra. Úgy érzem, az elmúlt hónapokban sok mindenben tudtam fejlődni, és még addig is fogok. A gyakorlataimat nehezítettük, volt, amelyiket le is cseréltük, így meglepetést is okozhatok a többieknek. Az otthoni készülést, valamint a karantén alatti időszakot ki tudtuk úgy használni, hogy előnyömre váljon.

Fanni egykor volt kislányos szobája egyébként már leginkább edzőteremre hasonlít. A szobában felállított ballettrúd épp úgy segítette a készülését, mint a bordásfal, amelynél a testtechnikáját csiszolta, ha éppen nem a tágas udvaron gyakorolt. Azt nem tagadja, az olimpia ott lebeg a szeme előtt, de megjegyzi:

– Először a kvalifikációs sorozatra szeretnék koncentrálni. Remélem, megtartják.



Fanni Deutsch-Lazsányi Erika által említett „elkötelezettsége és tudatossága”, azaz profi jelenléte rendkívül ösztönzően hat a szakosztály legfiatalabb versenyzőire. Sportolónk pedig, ha kell, vállalja az anyáskodást.

– Elsősorban a versenyeken vagy az utazások során igénylik a közelségem a kisebbek. Én már rutinosabb vagyok és terelgetem őket, hogy merre megyünk, mire figyelünk, hogyan készülünk. Sokszor kapok olyan kérdést, amelyen elmosolyodom, de úgy gondolom, kicsiként én is hasonló dolgok iránt érdeklődtem, és nekem is segített valaki. Igyekszem türelmesen foglalkozni velük.

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!