Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

Karate: megérkezett Tokióba Hárspataki Gábor (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2021.08.05 Frissítve: 2021.08.04 Karate

Már az ötkarikás játékok helyszínén, Tokióban készül egyesületünk kiváló karatésa, Hárspataki Gábor, illetve edzője, Fischer Mihály. A tréner szerint biztató Hárspataki formája, akár érmet is nyerhet.

Az MTK Budapest versenyzője, Hárspataki Gábor kedden érkezett meg Tokióba, ahol pénteken elkezdődnek a karate küzdelmei. A magyar delegáció Dohán keresztül utazott el a japán fővárosba. A küldöttség nem sokkal az indulás előtt kapta a jó hírt, hogy a korábbi korosztályos világbajnok Szegedi Döme is az olimpiai faluban lakhat, így sokat segíthet kvótát szerzett társának az utolsó napok felkészülésében.

– Mindent megtettünk, ami tőlünk telt, Gábor is, és én is – jelentette ki a Magyar Karate Szakszövetségnek Fischer Mihály, aki az Európa Játékokon harmadik helyezett, Eb-ezüst- és bronzérmes karatés edzője a válogatottnál és klubjában az MTK-ban is. – Mivel a karate először szerepel az olimpián, talán kevésbé tudományosan készültünk fel, mint mások,de Gáborral tízéves közös munka van már mögöttünk, ezen kívül ismerem, ismerjük a sportágat, az ellenfeleket és a bírókat is. Erre a tudásra alapozva készültünk fel, és hagyatkoztam az edzői megérzéseimre is. A fizikai felkészítést szakember végezte, akárcsak a dietetikát, nekem a karate résszel kellett csak foglalkoznom.

A szakember szerint Hárspataki Gábor képes lehet az éremszerzésre.

– Jó lenne, ha a csoportunknak a két kiemeltje olyan versenyző lenne, akiket Gábor vert már meg korábban, az jót tenne az önbizalmának.Egy helyezést, ötödiket vagy hetediket biztosra veszek, de ha kijön az elvégzett munka és minden a legjobban alakul, akkor úgy gondolom, hogy a bronzérem is meglehet. A döntő szerintem csodaszámba menne, de hát, ahogy szokták mondani, egy olimpián bármi megtörténhet – mondta Fischer Mihály.

Az edző beszámolt arról is, hogy már körülnéztek az olimpiai faluban, és átmozgató edzést is tartottak. Különleges, eufórikus érzésnek nevezte, hogy ott lehetnek Tokióban.

– Magával ragadó, hogy ilyen sok nemzet ilyen sok versenyzője van itt ilyen körülmények között. Vettünk már részt Európa- és világbajnokságon, sőt Európa Játékokon is, de ez egy teljesen más világ.

A karate egyike annak az öt sportágnak, amelyek a japán szervezők kezdeményezésére kerültek be Tokióban az olimpia programjába, ahol először szerepel. A 75 kg-osok csoportküzdelmei pénteken magyar idő szerint 10 órakor kezdődnek. A kategória tíz résztvevője két ötfős csoportban körmérkőzéseket vív egymással, majd a két-két legjobb keresztbe mérkőzik az elődöntőben, és a győztesek vívják a döntőt.

(A képek forrása: Magyar Karate Szövetség)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!