Atlétika
Diósi-Moravcsik Angéla

Kajak-kenu: „Már azt hittem, az egész év elveszett” – Panyik Zsombor (GALÉRIA)

Publikálva: 2022.09.05 Frissítve: 2022.09.05 Kajak-kenu

Egyesületünk ifjúsági világbajnok kajakozójával, Panyik Zsomborral beszélgettünk a szegedi győzelméről.

Panyik Zsombor szombaton óriási sikert ért el, hiszen megnyerte a K1 1000 métert az ifjúsági kajak-kenu világbajnokságon, ami azért is óriási bravúr, mert korántsem volt zökkenőmentes a felkészülése. 

– Az Európa-bajnoki válogató előtt koronavírusos lettem, amiből mellhártyagyulladás alakult ki, ezért egy hónapot ki kellett hagynom. Sajnos sokáig elhúzódott a betegség, ami nem volt jó hatással a felkészülésemre, és szinte a nulláról kellett építkezni, ez pedig meg is látszott a válogatón. Ezt követően viszont óriási motivációval és bizonyítási vággyal álltam oda az országos bajnoksághoz – kezdte Zsombi.

Egyesületünk üdvöskéje arról is beszélt, milyen volt hazai közönség előtt versenyezni.

– Minden világbajnokságnak jó a hangulata, de óriási pluszt adott a hazai publikum. Egyszerűen csodálatosak voltak a magyar szurkolók, ami főleg az utolsó kétszáz méteren jött ki. Amikor meghallottam a tapsot, a biztatást és a kürtöket, szinte minden fájdalom elmúlt, de természetesen nemcsak a szurkolók, hanem a szüleim, a csapattársaim, és az edzőm, Velenszki Tomi is rengeteget segített abban, hogy összejöjjön ez a siker.

Zsombi a döntőben az utolsó kétszázötven méteren robbantott igazán, onnantól kezdve pedig nem volt kérdés, ki lesz az aranyérmes.

– Azt beszéltük Tomival, hogy a saját pályámra figyeljek, én pedig szerettem volna biztosra menni, és próbáltam magam mögött tartani spanyol vetélytársamat. Tudtam, hogy ötszáz méternél robbantani fog, ezután picit hagytam, hogy felzárkózzon, majd a végén indítottam a hajrát, és le is tudtam szakítani.

A 18 éves sportoló az első két futam után kezdte elhinni, hogy ott lehet az élmezőnyben.

– Óriási önbizalmat adott, hogy jól sikerült az előfutam és a középdöntő is, ekkor kezdtem el sejteni, hogy dobogós lehetek. Ugyanakkor még ott is felfoghatatlan volt, hogy ilyen megpróbáltatások után kijutottam a világbajnokságra, hiszen már azt hittem, hogy az egész év elveszett. Bíztam benne, hogy nem így lesz, de azért meglepődtem, hogy sikerült győzni. Szépen lassan kezdem feldolgozni, hogy megnyertem a világbajnokságot, fantasztikus élmény volt, és örökre emlékezni fogok rá.

Természetesen jár némi kikapcsolódás az újdonsült világbajnoknak, aki jövőre már az U23-as mezőnyben bizonyíthat.

– Most jön egy kis pihenés, talán utazás is, de az iskolára is figyelnem kell, hiszen jövőre érettségizek. Az idősebb korosztályban tudom, sokkal nehezebb lesz érvényesülni, de bízom benne, hogy ott is sikeres lehetek, ha haladok tovább ezen az úton.

Fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!