Atlétika
Vári Péter

Kajak-kenu: „Átlendültünk a holtponton” – Kulifai Tamás (VIDEÓ)

Publikálva: 2021.09.23 Frissítve: 2021.09.23 Kajak-kenu

A hétvégén Noé Bálinttal K2 1000 méteren világbajnoki bronzérmet szerző Kulifai Tamással beszélgettünk a koppenhágai sikerről.

Egyesületünk nagyszerű kajakozója elmondta, már a világbajnokság előtt az lebegett a szeme előtt, hogy dobogóra állhasson.

– Mindig az az elsődleges cél, hogy egyrészt kijussunk a világversenyre, ott a legjobbunkat nyújtsuk, és lehetőleg érmet szerezzük. Mindig úgy állunk hozzá, hogy a lehető legjobb pályát teljesítsük a versenyen, de persze ehhez az is kell, hogy jól sikerüljön a felkészülés. Ezúttal rendkívül színvonalas döntő után állhattunk a dobogó harmadik fokára, tehát abszolút elégedettek voltunk.

Már az előfutamban jól teljesített a Kulifai, Noé duó, ugyanis közvetlenül bejutottak a döntőbe.

– Némi előnyt jelentett, mert így volt egy pihenőnapunk, de ezt is edzéssel töltöttük. Nem fáradtunk volna el jobban, ha az elődöntőben is indulni kell, de így maximálisan a fináléra tudtunk fókuszálni, és adott egy pici magabiztosságot, hogy közvetlen bejutottunk a döntőbe.

A fináléban már a táv elején sem taktikázott a magyar kettős, meghúzták az 1000 méter elejét, de így is bírták a hajrát.   

– Nagyrészt tökéletes pályát mentünk. Jól sikerült a rajt, megbeszéltük, hogy az elején is nagyon odatesszük magunkat, és az első 500 méter is remekül ment. Tudtam, hogy nagyon fájdalmas verseny lesz, de át tudtunk lendülni a holtponton, és meg tudtuk előzni a lassulást, ami néha jelentkezik az erős kezdés után. A végén még maradt annyi erőnk, hogy visszaszerezzük a dobogós helyezést. Önmagunk legyőzése volt ez a pálya valamilyen szinten, mivel nagyon nehéz ilyenkor felülkerekedni a fájdalmon és fáradtságon, de nekünk most sikerült.  

Tamás júniusban az Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett, tehát remek idény van a háta mögött.

– Nagyon elégedett vagyok a szezonnal, az Európa-bajnokságon jobb lett volna egy hellyel előrébb végezni, de nincs okom a panaszra. Természetesen annak nem örülök, hogy az olimpiára nem jutottunk ki, hiszen megnyertük a válogatót, de kihoztuk magunkból a maximumot.

Kajakozónk zárásként a jövőről is szót ejtett, és arról, hogy milyen kilátásokkal vág neki a következő olimpiai ciklusnak.

– Még nem tudjuk, hogy lesznek a válogatási elvek, de az erőt ad, hogy nemzetközi szinten is oda tudtunk érni a dobogóra. Van esély ezt a jövőben is elérni, ám picit gyorsulni kell, mert 1000 méteren nem lesz páros az ötkarikás játékokon, ezért az 500 méterre és a rajtra kell specializálódni. Ez új kihívás lesz, alkalmazkodni kell hozzá.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!