Atlétika
Jankovics Dániel

Helyére került a magyar ritmikus gimnasztika (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2020.12.01 Frissítve: 2020.11.30 Ritmikus gimnasztika

Deutsch-Lazsányi Erika értékelte a kijevi, Európa-bajnoki szereplést a Magyar Torna Szövetség Facebook-oldalán.

Hétfőn kora délután érkezett haza a kijevi ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságról a magyar delegáció. Pigniczki Fanni a felnőtt egyéni összetett versenyben – legjobb eredményét elérve – tizenegyedik helyen zárt, míg Kocsis Evelin buzogánnyal sporttörténelmi bronzérmet szerzett a juniorok között.

Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség technikai bizottságának és az MTK Budapest ritmikus gimnasztika szakosztályának elnöke elmondta, a hazaérkezést követően mindenkit tesztelnek gyors- és PCR-teszttel is, utóbbinak 24 órán belül lesz eredménye – addig mindenki házi karanténban kell maradjon.

Fanninak ez volt a legjobb felnőtt Európa-bajnoksága, ami a magyar rg-nek is messze a legjobbja az elmúlt időszakban – értékelt a szakvezető. – Összességében elmondható, hogy egyáltalán nem lehet lyukas mezőnyről beszélni, nagyon erős volt a felhozatal, mindössze két-két orosz és olasz versenyző hiányzott azok közül, akik stabilan Fanni előtt állnak. Felnőtt versenyzőnk remekül helyt állt, helyezésben és pontszámban egyaránt. Annak ellenére, hogy voltak hibái, hozta azokat a pontokat, amiket előzetesen kitűztünk, szalaggal például élete legjobb eredményét érte el (21.150 – a szerk.).

A szakember szerint elképesztő Pigniczki fejlődése: a pontok is ezt bizonyítják, mindez pedig további bizakodásra adhat okot.

Ami külön kiemelendő, hogy egyre kisebb Fanni lemaradása az élmezőnytől, sőt, azt mondhatom, belátható távolságra vannak a legjobbak. Korábban például elképzelhetetlen volt, hogy magyar sportoló megelőzzön egy, a szeren Európa- vagy világbajnoki érmes ritmikus gimnasztikázót, hiába is rontson az. Most pedig pontosan ez történt: Fanni ugyanis az ukrán Nikolcsenko előtt végzett a szalaggal.

Nemcsak a szereknél, hanem a zöldasztalnál is egyre elismertebb a magyar ritmikus gimnasztika, ugyanis immár a bírók is tudják, hogy számolni kell a mieinkkel.

A bírói asztalnál is nagy élmény volt ülni. Korábban ugyanis szükség volt egyfajta ráerősítésre, menedzselésre, például egy-egy pódiumedzés alkalmával, hogy a mieink igenis tudják a gyakorlatot, jól megy nekik, de ez a mostani Eb-n már nem így volt. Evidens volt a bíróknak, hogy jók a magyarok, Kocsis Evelin és Pigniczki Fanni, a versenyen is bizonyították ezt, hála remek teljesítményüknek. Végre helyre állt a magyar ritmikus gimnasztika respektje.

Természetesen mindig van hová fejlődni. A technikai bizottság vezetője ezt sem felejtette el kiemelni.

A mi sportágunk olyan, ahol bírók mindig a hibát keresik. Egyedül állsz a szőnyegen a nagy reflektorok alatt, és ezt csak versenyszituációban lehet megélni. Ez például kifejezetten hiányzott Fanninak az elmúlt tizenkét hónapban, ezért is mentek az első szerek nehezebben. Mostantól a mentális felkészülésre még nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Szakember segítségét is kérni szeretnénk, mert a járványhelyzet miatt nem lehet tudni, hogyan alakulnak jövőre a versenyek. Könnyen lehet, hogy az áprilisi olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozattal indul majd a szezon, amihez úgy kell odaállni, hogy nem biztos, hogy lesz előtte más megmérettetés. Ott pedig hibátlan gyakorlatokat kell produkálni, ez pedig fejben dől el. Most ott maradt az Európa-bajnoki kilencedik hely: ha Fanni csak a labdát elkapja, megvan ez a pozíció. Ezt azonban most ki lehet heverni, de ha ehhez hasonló történik a későbbiekben, és emiatt az olimpiai kvalifikációtól esik el, akkor azt bizony már nagyon nehéz feldolgozni. Ezért is tartom nagyon fontosnak a pandémiához alkalmazkodó mentális felkészülést.

Deutsch-Lazsányi Erika már a 2021-es versenyekről is szót ejtett. Sűrű év elé néznek a sportolók, ugyanis az olimpiai kvalifikáció mellett, ötkarikás játékok, világbajnokság, Universiade és klub-világbajnokság is lesz. Már ha a vírus engedi.

A jövő évre az a terv, hogy lesz olasz, bolgár állomása a világkupának, majd rövid szünet következik, ezt követi Taskent és Baku. Ennek pontos menetét azonban még nem lehet látni, ráadásul a négyből három eredmény számít. Ilyen körülmények között az sem biztos, hogy minden delegáció átér a következő helyszínre a tesztelések és a szigor miatt. Ráadásul a hagyományosnak számító orosz Grand Prix-t sem valószínű, hogy megrendezik februárban, tehát lehet, hogy a világkupával indul a szezon. De az sem kizárt, hogy a júniusi Európa-bajnokság lesz az első kvalifikációs verseny az olimpiára. Remélem, január elejére már jobban körvonalazódik a helyzet.

Ami egyelőre biztosnak tűnik, hogy ha mindenki tesztje negatív lesz, egy hét szünet után két hét levezetés következik, ahol kicsit az ellentétes oldalát is terhelik sportolóknak: masszázs és egyéb kezelések várnak rájuk, aztán az ünnepek után, januárban indul a felkészülés.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!