Atlétika
Szentgyörgyi Zita

Győzelem a gyász után (GALÉRIA)

Publikálva: 2016.03.12 Frissítve: 2016.03.12 Kosárlabda női

Sok szempontból zavarbejtő estén, 58 ponttal győztek a kosaras lányok, akik őrzik, immáron 15 meccse tartó veretlenségüket.

Három nehézkes mérkőzést követően várt ismét könnyed bajnoki az MTK Budapest női kosárlabdázóira. Az elsőosztályú BEAC elleni két felkészülési meccs, illetve a Vasas elleni vendégségben vívott NB I/B-s rangadó után a keleti csoport listavezetője, a veretlen kék-fehér klub fogadhatta a Városmajorban, a tabellán sereghajtó Kiss Lenke Kosársulit.

A csapatok novemberi találkozóján 122-60-as, kiütéses MTK Budapest győzelem született, amely az elmúlt hetek erőfelmérőit követően, az ismét egyre jobb lendületbe jövő kék-fehérek láttán, megismétlődni látszott.

Március 11-e nemcsak ennek a bajnokinak volt dátuma, Killik László mesteredzőt utolsó útjára is ezen a napon kísérték egykori játékosai, tisztelői, barátai. Laci bácsi emlékére gyászszünettel kezdődött a mérkőzés, amelyet tökéletesen rendezett meg az élet. Nagy Dóra és Kiss Lenke, a mester két egykori kiváló játékosa, mint a két szakosztály vezetője is mérkőzött meg egymással.

Szokványos tempóban indítottak Sztevan Csupics tanítványai, a Baksa Bettina, Jankó Flóra, Ambrus Szandra, Nagy-Bujdosó Nóra, Turóczi Niki összetételű ötös mégis rengeteg hibával kezdett. 10-0-ás, rohanós szériát futva, már a mérkőzés legelején jelezték a lányok, ez a meccs az övék. Ugyanakkor számos rontott közeli ziccer, középtávoli tempó mellett esély nyílt a KLKS előtt a kapaszkodásra, s ezt 5-0-ás szériájukkal tudatták is vendéglátóikkal.

Érdekesség, hogy az első negyed negyedik percében kialakult 10-5-ös állást követően, ebben a játékrészben már csak fehérmezes játékos szerzett kosarat. Nagy-Bujdosó Nóra és Baksa Bettina vezérletével – na meg a már meglepően korán beálló cseréknek is hála – 24-5-re zárták az első tíz percet a felek.

A pazar kezdést, kissé összeszedetlen folytatás követte. Bár Ambrus Szandra káprázatos negyedet produkált – öt ponttal, két labdaszerzéssel kezdte az első perceket – a péntek este húsz percet pályán töltő, védekezésben pedig ezalatt kimagasló teljesítményt nyújtó Kuller Viollal hátukon vitték a csapatot. Ezt a negyedet is megnyerte a Csupics-csapat, de meglepően „sok" pontot engedett ellenfelének ebben időszakban. A 22-16-os második tíz perc már kevésbé volt szívmelengető, és a lányokra jellemző.

A szünet után rendezte sorait Sztevan Csupics, a találkozó legelején felszedett előny láttán a szokványos rotációt némileg felrúgva, új tervet dobott be az MTK Budapest szerb trénere. Két külön ötöst küldött pályára a harmadik negyed első és második felére, a kosárlabdában nem túl gyakori sorcsere azonban kiválóan bevált.

Főként a második öt percre felküldött Jankó Flóra, Kuller Viol, Láncos Emese, Nagy-Bujdosó Nóra, Turóczi Niki felállás parádézott, mind védekezésben, mind támadásban. A negyed záróakkordjaként Flóra és Nóri tripláival tetemes előnyre tett szert a hazai gárda, a lelátóról érkező „Százat nekik!" rigmus is megvalósíthatónak tűnt. Azonban leginkább a harmadik negyed lefújásáig kapott 29 pont a megsüvegelendő, nem mintha a 72 dobottat szégyellni kellene.

Az utolsó negyed már nem sok újat hozott. A palánk alatt dominálva, pazar összjátékok végén sikerült tovább növelni az előnyt, Nagy-Bujdosó Nóra és Turóczi Niki párosa álomszerűen tudott például működni, akiket hasznos kiegészítő emberek támogattak, mint Szabó Bettina, aki csapata 80. pontját jegyezte.

Sztevan Csupics az utolsó percben sem kímélte övéit, űzte hajtotta a lányokat amíg csak lehetett. Nem csoda, hogy számos eladott labdát kényszerített ki ellenfeléből a kék-fehér társaság. Agresszív védekezéséből pedig könnyen tudták leindítani sötétmezes ellenfelüket a lányok.

Végeredmény: MTK Budapest-Kiss Lenke KS 95-37 (24-5, 22-16, 26-8, 23-8)

Nehéz, közel hatvanpontos győzelmet követően kritikus hangokat hallatni, azonban a játék bizonyos periódusaiban zavarbaejtő hibákat halmoztak a lányok. Az egész mérkőzésen 20 labdát adtak el a városmajoriak, és ennél kevesebbet szereztek, szám szerint 19-et. Ez súlyos szám, amely vélhetően az egész találkozó zaklatott menetének, és iramának is volt köszönhető. Emellett azt a vállalkozókedvet is érdemes kiemelni, amely távoli dobások terén jellemző volt a lányokra, 4/20 hárompontos mutató, nem túl acélos, bár jó példa arra, mennyi lehetőséget tudtak egyáltalán teremteni maguknak Sztevan Csupics játékosai.

Ambrus Szandra lett az este legeredményesebbje, 20 pontja mellé szedett 5 lepattanót és ugyanennyi szerzett labdája is volt – 7 eladott labda mellett –, de Nagy-Bujdosó Nóra is elsőosztályú számokat „szállított" 11 pont, 12 pattanó, 5 gólpassz áll a neve melett. Baksa Bettina és Jankó Flóra is kitett magáért, de ugyanez igaz a keret minden tagjára. A talán túl szigorú fenti kritika ellenére az utolsó pillanatokig tartó küzdés, valamint a negyven percen át fenntartott dominancia a játék minden szegmensében igazán nagyra értékelendő.

Hajrá lányok, így tovább!

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!