Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Ebből lehet, és kell is tanulni!

Publikálva: 2016.02.06 Frissítve: 2016.02.06

Szoros mérkőzésen, kőkemény harcban, a végletekig izgalmas mérkőzésen van túl az MTK Törökbálint. Férfi kosárlabdázóink szombat este az NB I/B tabellájának éllovasát, a HOYA-PE Veszprém együttesét fogadták, a férfias küzdelem ötpontos vereséggel ért véget.

Az előzetes találgatások, a felek idén nyújtott mutatói alapján igazi rangadónak ígérkezett a szombati összecsapás. A Veszprém 10-2-es mérlegével – kissé kiemelkedve a férfi NB I/B nyugati csoportjából – első helyről várta a meccset, mindazonáltal legutóbbi mérkőzésüket elvesztették (66-64 a Bonyhád ellen). Az MTK Törökbálint mérkőzés előtti 9-4-es mérlege sem volt szégyellni való, sőt, Szarvas Gábor csapata dobott pontok tekintetében felül is múlja a dunántúliakat (1016 dobott pont, a 954-gyel szemben).

Ennek megfelelően egymásnak is estek a csapatok. Szarvas Gábor mindkét irányítóját, Mészáros Bencét és Spiriev Olivért is padon hagyta, Jakab Péterre várt az együttes irányítása, mellette Horváth Kristóf, Boinitzer Dávid, Bihari Máté és Szabó Tibor kezdett, kimondottan magas szerkezettel indult az MTK Törökbálint. Az első negyed felénél, 9-8-as állásnál még vezetett a hazai együttes, de fej-fej mellett haladva, egyik csapat sem tudott számottevően  ellépni a másiktól. Horváth Kristóf kosarával 20-20-as első negyed jelezte, győzelemre törnek Szarvas Gábor tanítványai, de legalábbis ellenfelüket a lehető legnehezebb helyzetbe kívánják hozni.

Már az első félidőben kijöttek a fehérmezes hazaiak egész pályás zónavédekezésre, megnehezítve a labdafelhozatalt, esély adódott szerzett labdákból könnyű kosarakat szerezni.

A második negyed kissé kapkodó támadójátékot hozott, az MTK visszaállt saját térfelére,  3-2-es zónával védték sikeresen gyűrűjüket a fiúk. Az első tíz perc rohanásai után, mindkét együttes inkább a védekezésre helyezte a nagyobb hangsúlyt.

Boinitzer Dávid hat perccel a félidő vége előtt harmadik faultját gyűjtötte össze. Szarvas Gábor le is ültette, azonban helyét nem fiatal, utánpótláskorú játékossal töltötte be, a szabályok értelmében pedig ilyenkor technikai hibát fújnak a játékvezetők. Veszprémi triplák után tízpontos hátrányban, a mérkőzésen ekkor alakult ki a legnagyobb differencia, ám korántsem adták fel a törökbálintiak.

Jakab Péter előbb hárompontossal válaszolt, majd adott csodás gólpasszt, az előny máris mindössze öt pont lett. A pattanásig feszített idegek csatájában horrorisztikus jelenetnek is helye volt, egy szerencsétlen ütközés után Bihari Máté maradt földön, szemöldöke felrepedt, vérző arccal hagyta el a pályát, s kért orvosi segítséget.

Azonban akaratnak, küzdeni tudásnak és lelkesedésnek nincsenek híján Törökbálinton, a szünetre Jakab Péter trojkájával két pontra csökkent a különbség (35-37).

Fordulás után nem igen változott a játék képe, talán egyre csak védekezőbb felfogásúvá vált a csapatok játéka. A fáradtság, a palánkok alatti, minden egyes labdáért vívott őrült csata folyamatosan egyaránt felőrölte a hazai és a vendég játékos energiáját. A zónavédekezések jól zártak, kinti kísérletekkel próbáltak ellépni a másiktól a felek.

A padról beszálló Mészáros Bence fontos pillanatban célzott jól távolról, 42-45-nél még mindig éltek a kék-fehér remények, a győzelem karnyújtásnyi közelségűnek tűnt. Ezt tetézte Boinitzer Dávid látványos védekezése, az ellenfél leindítását blokkal zárta, majd a másik gyűrűnél már Mészáros Bence volt ismét hármassal eredményes.

47-49 állt az eredményjelzőn a záró negyed kezdete előtt, a lélektani előny ekkor pedig abszolút az MTK Törökbálintnál volt. Horváth Kristóf is megrázta magát, két hárompontossal át is vehette volna a vezetést a hazai csapat, ha nem lett volna pályán a vendég is. A Veszprém nem véletlenül áll a tabella legelső helyén, éppen ezekben a számukra talán instabil időszakokban bizonyították, hogy komolyan kell őket venni. Ha épp nyeregben érezte is magát Szarvas Gábor együttese, jött egy-két jól megkomponált – helyenként szerencsés – vendégakció, és visszaterelte a medrébe a mérkőzést a Veszprém.

Mindehhez Körtélyesi Gergely 26 pontja is jó segítséget nyújtott, a csatár feltarthatatlannak bizonyult, még a hősiesen, kötéssel a fején küzdő Bihari Máté sem tudott megálljt parancsolni neki.

Ekkor Szarvas Gábor cserélt, érdekeset lépett, Biharit és Boinitzert tette magas posztra, az alacsony szerkezet pedig első alkalommal labdát szerzett, és jött is a leindítás, majd a könnyű kétpontos. Az állást 55-58-ra kozmetikázták a fiúk, majd a center posztra visszatérő Trepák Zoltán duplájával már csak egy pont volt a távolság. Ismét a rutinos Trepák talált be, és 61-61-nél – hosszú idő után megint – egalizált az MTK Törökbálint.

Következett a játék a faultokkal, büntetőkkel, idegekkel, amelyből a népes hazai közönség nagy bánatára nem tudott profitálni a fehérmezes Szarvas-legénység.

Végeredmény: MTK Törökbálint - HOYA-PE Veszprém 63-68 (20-20, 15-17, 12-12, 16-19)

A találkozó sok kérdést felvet a Törökbálintra kilátogató kosárbarát szurkolóban. Ki ennek a csapatnak a vezére? A rutinnal már kétségtelenül bírók valóban akkora pluszt tudnak-e adni, mint azt elvárják tőlük? A fiatalok lelkes, agresszív játékát ki tudja fazonra szabni, a kellő pillanatban nem csak szívet, de precizitást is adni, majd a hullámvölgyből felemelni a társaságot?

Jár a gratuláció a fiúknak, mert derekasan küzdöttek, valóban nem voltak messze a győzelemtől, de nem tudták magukhoz ragadni a kezdeményezést. Igazán erős ellenfél ellen sikerült bosszantó, de semmi esetre sem szégyellni való vereséget szenvedni. Szép volt srácok, ebből tanulni kell! 

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!