Kézilabda
Mészáros-Mihálffy Adrienn

Cselgáncs: „A legfontosabb, hogy Krisztián jövőre Párizsban legyen csúcsformában” – Pánczél Gábor

Publikálva: 2023.09.01 Frissítve: 2023.09.01 Cselgáncs

Tóth Krisztián (-90 kg) kiválóan, zágrábi Grand Prix-győzelemmel zárta a nyarat. Vezetőedzőnk, Pánczél Gábor adott helyzetértékelést olimpiai bronzérmes klasszisunk formájáról, valamint a közeljövő terveiről és a párizsi olimpiáig vezető útról.

Mint beszámoltunk róla, a zágrábi győzelem után Tóth Krisztián jó helyzetben van a párizsi, olimpiai kijutás szempontjából, ugyanis a kvalifikációs ranglistán jelenleg az ötödik helyen áll, amely a valóságban negyedik helyet jelent, mivel két georgiai is megelőzi, és közülük csak egy indulhat majd az olimpián. Pánczél Gábort, klubunk vezetőedzőjét kérdeztük, kevesebb mint egy évvel a párizsi ötkarikás játékok előtt.

– Egyértelmű a helyzetünk, hiszen egyetlen cél lebeg a szemünk előtt: Krisztián jusson ki a párizsi olimpiára. Nagyon régóta van már ott a „darálóban”, több mint tíz éve a világ elitjébe tartozik ebben a kőkemény kontaktsportban, és ez igencsak megterhelő, ráadásul a tokiói olimpiai bronzéremmel a koronát is feltette a pályafutására. Ugyanakkor a kvalitásai, az adottságai és a rengeteg elvégzett munka alapján a párizsi ötkarikás részvétel abszolút reális cél, viszont az odáig vezető út nem egyenes, akadnak hullámvölgyek is. Régen, fiatalabb korában, amikor még éhesebb volt a sikerre, kiegyensúlyozottabban versenyezett, de ez valahol persze érthető is, mivel mostanra Krisztián már minden nagy célját elérte, amit egykoron kitűzött: minden világversenyen nyert érmet. Ebből a helyzetből Tokió után neki rugaszkodni az újabb olimpiai ciklusnak, mentálisan korántsem volt könnyű feladat, és ez látszik, hogy nemcsak Krisztiánnak jelentett nagy kihívást, hanem jó néhány másik olimpiai érmesnek, nemzetközi klasszisnak is. Jelen helyzetben számunkra a pontszerzés a lényeg minden versenyen, vagyis az olimpiai kvalifikáció bebiztosítása. Ebből a szempontból pillanatnyilag jól állunk. Remek lenne, ha az első nyolc hely valamelyikén sikerülne kijutni, mert akkor kiemeltként várhatnánk az olimpiát. Azonban ha ez nem jön össze, az sem tragédia, mert ha sikerül olyan napot kifognia, mint Tokióban, akkor bárkit képes megverni, viszont ha a riói formáját hozza, akkor pedig úgyszintén indifferens a sorsolás, mert ebben az esetben bárki komoly gondot okozhat.

Pánczél hangsúlyozta, az olimpiáig vezető úton minden verseny csupán egyetlen állomás.

– Megbeszéltük Krisztiánnal, hogy ezeken a versenyeken – legyen az vb, Eb, Masters vagy Grand Slamek – nem szabad túl nagy célokat felállítani, mert annál nagyobbat lehet utána koppanni, ha nem sikerül végül teljesíteni azt. Végig a nagy képet, a hosszú távú célt, tehát az olimpiát kell szem előtt tartanunk. Várhatóan még két Eb és egy világbajnokság is vár ránk Párizsig, és mindegyikre becsülettel fel fogunk készülni. Ideális esetben akár bármelyik világversenyen nyerhet érmet is, de mindez kis túlzással másodlagos, a kvalifikációs pontok begyűjtése a legfontosabb.

Tóth Krisztiánt legközelebb szeptember második felében a bakui Grand Slam-versenyen láthatjuk.

– Az idén még három nagy verseny vár ránk: a novemberi Európa-bajnokság előtt a bakui és abu-dzabi Grand Slam. Mindezek után az év végén Krisz várhatóan hosszabb pihenőt kap, hogy fizikailag és mentálisan is feltöltődjön. Majd januártól ráfordulunk a legfontosabb időszakra, a kvalifikációs periódus finisére.

(Fotó: Hegedüs Gábor és IJF)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!