Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Cselgáncs: Tóth Krisztián ezüstérmes a zágrábi Európa-bajnokságon

Publikálva: 2024.04.27 Frissítve: 2024.04.27 Cselgáncs

Olimpiai bronzérmes klasszisunk, Tóth Krisztián (-90 kg) a döntőig menetelt a zágrábi Eb-n, és pályafutása során másodszor lett ezüstérmes a kontinensviadalon.

Remekül szerepelt Tóth Krisztián a -90 kilósok versenyében a horvát fővárosban zajló, olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon. Pánczél Gábor tanítványa kiemeltként a legjobb 32 között kezdett, és az első meccsén az izraeli Li Kochmannal találkozott, akit intésekkel múlt felül. Majd jöhetett az ukrán Nyikita Judanov ellen villámgyors ippongyőzelem, így Krisztián már a legjobb nyolc között találta magát. A negyeddöntőben a hollandok világbajnoka, Noel vant't End várt rá. Három perc elteltével végül ez a mérkőzés is intésekkel dőlt el, és ismét az olimpiai bronz- és vb-ezüstérmes magyar kiválóság javára.

Ezután Tóth az elődöntőben az azeri Murad Fatijevvel találkozott, akivel 1/1-re állt a mérlege. A 25 éves rivális négy érmet gyűjtött a World Tour-sorozatban, amelyben idén egyszer állt dobogóra, amikor februárban megnyerte odahaza a bakui Grand Slamet – a döntőben éppen Krisztiánt legyőzve. A felek kemény, küzdelmes mérkőzést vívtak egymással, és két-két intéssel jutottak el a hosszabbításig. Ebben bő egy perc telt el, amikor a bíró harmadszor is figyelmeztette Fatijevet, ami már a leléptetését jelentette.

Az Európa-bajnoki címért Krisztián újabb azeri versenyzővel, Eldzsan Hadzsijevvel nézett farkasszemet. Kettejük eddigi egyetlen meccsét a 21 éves ellenfél nyerte a januári, portugáliai Grand Prix-n. A második csata két perc elteltével dőlt el, amikor Hadzsijev a horogdobására vazaarit kapott, majd leszorítással folytatta az akciót, és a második vazaaari már ippongyőzelmet ért. Így a 2016-os, kazanyi Eb-n szerzett ezüstje után Tóth Krisztián ismét a második helyen végzett a kontinensviadalon, és összesen pedig az ötödik Európa-bajnoki érmét nyerte, és szerezte meg a magyar cselgáncssport 30. Eb-ezüstjét..

Az MTK Budapest másik indulójának, Gőz Rolandnak (-90 kg) nem volt szerencséje a sorsolással, ugyanis az olimpiai és Európa-bajnok, georgia Lasha Bekaurit kapta első ellenfélül a legjobb 32 között, és végül sajnos nem bírt az esélyesebb, első helyen kiemelt riválissal.

Vasárnap a vegyes csapatverseny küzdelmeivel zárul az Eb programja. A magyar válogatott színeiben Gőz Rolandnak is szurkolhatunk.

(A kép forrása: EJU)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!