Atlétika
Szabó Beatrix

Cselgáncs: klubunkból hárman indulhatnak a hazai versenyen

Publikálva: 2023.07.16 Frissítve: 2023.07.16 Cselgáncs

Augusztus 4. és 6. között a Papp László Sportarénában rendezik az esztendő legtöbb pontot adó, olimpiai kvalifikációs versenyét.

Valóságos szárparádé látható majd az Arénában, a World Masters ugyanis kifejezetten a világranglista legjobbjai számára rendezett esemény, amelyre minden súlycsoportból a legjobb harminchat versenyző kap meghívást. A magyarok közül nyolcan harcolták ki „alanyi jogon” az indulási lehetőséget, köztük klubunk olimpiai bronzérmes cselgáncsozója, Tóth Krisztián (90 kg).

A magyar szövetség a Masters rendezőjeként súlycsoportonként két versenyzőt indíthat, dr. Tóth László MJSZ elnök kérésének megfelelően a technikai igazgató, a két szövetségi kapitány és a két junior keretedző a fennmaradó helyeket jó formában lévő versenyzőkkel töltötte fel. Krisztián mellett a 81 kilogrammosok mezőnyében Demeter Marcell, míg a női 63 kilogrammosok között Varga Brigitta indulhat.

A magyar csapat

FÉRFIAK

60 kg: Feczkó Csanád (Nippon Sport JC), Andrási Márton (Mogyi-Bajai JC)

66 kg: Pongrácz Bence (VSD), Szeredás Botond (Nippon Sport JC)

73 kg: Szegedi Dániel (Budaörsi SC), Szabó Áron (Ippon Judo Tatabánya)

81 kg: Ungvári Attila (Győri AC), Demeter Marcell (MTK Budapest)

90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Sáfrány Péter (Miskolci VSC)

100 kg: Vég Zsombor (Ceglédi VSE), Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE)

+100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE), Cherkasov Mikhail (Győri AC)

NŐK

48 kg: Kőszegi Rebeka (BHSE)

52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE), Keller Rebeka (Ippon Judo Tatabánya)

57 kg: Szász Hanna (Siklós SE)

63 kg: Özbas Szofi (BHSE), Varga Brigitta (MTK Budapest)

70 kg: Gercsák Szabina (Atomerőmű SE), Czerlau Jennifer (Miskolci VSC)

Az IJF World Masterst a Nemzetközi Judo Szövetség elnökének, Marius Vizernek kezdeményezésére 2010-ben hívták életre, azóta – két kivétellel – minden esztendőben megrendezték. Kezdetben minden súlycsoportban a világranglista legjobb tizenhat judósa kapott rá meghívást, 2019 óta azonban már a súlykategóriák legjobb harminchat sportolója, valamint minden súlycsoportban a házigazda – esetünkben Magyarország – két képviselője is tatamira léphet a Mesterek Tornáján.

A sportágban kétéves versenysorozat során lehet kiharcolni az indulás jogát, az első esztendő eredményei ötven százalékban, a másodiké száz százalékban számítanak. Így történhetett, hogy 2023-ban a budapesti Masters Hungary több kvalifikációs pontot ad, mint a májusi világbajnokság, amelyre még a kétéves ciklus első évében került sor. Már maga a részvétel is sokat ér, ezért az indulásnál rögtön kétszáz világranglistapontot kap minden jelenlévő, a pontozás pedig megközelíti a világbajnokságét.

Forrás: judoinfo.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!