Kézilabda
Poczetnyik Luca

Cselgáncs: április 24-én búcsúztatják dr. Hetényi Antal Gábort

Publikálva: 2023.03.19 Frissítve: 2023.03.19 Cselgáncs

Életének hetvenhatodik esztendejében elhunyt a magyar dzsúdó legendás alakja, a sportág első magyar olimpiai pontszerzője, dr. Hetényi Antal Gábor. Végső búcsúztatására 2023. április 24-én hétfőn 14:30 órakor a Farkasréti temetőben (Budapest XII., Németvölgyi út 99.) kerül sor, a római katolikus egyház szertartása szerint.

Dr. Hetényi Antal Gábor 1947. október hatodikán született Budapesten, viszonylag későn, tizenöt esztendősen kezdett judózni a Budapesti Honvéd szakosztályában. Gyebnár Ferenc, Kaszás Sándor és Horváth István tanítványa 1969-ben felnőtt magyar bajnoki címet szerzett, három esztendővel később a 70 kilogrammosok között képviselhette a magyar színeket az 1972-es müncheni olimpián, ahol az ötödik helyezést szerezte meg. Ez volt a magyar judosport első ötkarikás pontszerző helyezése, abban az évben őt választották az Év dzsúdósának Magyarországon.

1978-ban akasztotta szögre a judogit, de nem tágított a tatami mellől, ő lett a KSI SE judoszakosztályának alapítója, edzője és csaknem negyven éven át szakosztályvezetője, 2007-ben vehette át mesteredzői diplomáját. A KSI SE szakmai elnökhelyetteseként, szaktanácsadójaként is tevékenykedett, de a sportág legfelső irányításából is kivette a részét, dolgozott a Magyar Judo Szövetség megbízott főtitkáraként, majd szakmai alelnökeként, példamutató munkájával, emberségével mindenhol kivívta környezetének elismerését.

A nyolcadik danfokozatáról szóló diplomát Marius Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke szignózta, 2010-ben átvehette A Magyar Sportért-díj második fokozatát.
Dr. Hetényi Antal Gábort a Magyar Judo Szövetség a saját halottjának tekinti.
A magyar sportot és a magyar judocsaládot pótolhatatlan veszteség érte.
Drága Tozsó, nyugodj békében!

Cselgáncs: április 24-én búcsúztatják dr. Hetényi Antal Gábort

Forrás: judoinfo.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!