Kézilabda
Porobic Zoé

Cselgáncs: „Nem a döntő volt a legnehezebb” - Tóth Krisztián

Publikálva: 2021.04.07 Frissítve: 2021.04.07 Cselgáncs

Az április elseje és harmadika között rendezett antalyai Grand Slam-viadalon klubunk kiváló cselgáncsozója, Tóth Krisztián óriási küzdelemben ezüstérmet szerzett, ezzel pedig négy helyet javítva jelenleg a harmadik pozíciót foglalja el a világranglistán.

Krisztián így értékelte az eseményt.

– Abszolút elégedett vagyok a versennyel. A döntőbe jutás mindenhol nagy dolog, ezüstérmet szerezni a mai dzsúdóban elég nehéz és összetett folyamat, szerencsére most sikerült. Nyilván picit fájó, hogy nem tudtam az aranyat elhozni, de bízom benne, hogy az olimpiára jobb formát sikerül időzíteni.

A tokiói olimpia szempontjából tétje nem volt a versenynek, már a pandémia kezdete előtt megfelelő mennyiségű pontot gyűjtött Krisztián. Ahogy ő fogalmazott, az elmúlt hónapok legfőbb célja az érmek gyűjtésével a minél jobb világranglistás hely kiharcolása volt:

– A sorsolásnál a legjobb nyolc versenyzőt dobják szét, minél messzebb, így a negyeddöntőig nem találkozhatunk egymással. Fontos, hogy ha valaki a negyeddöntőben kap ki, már mehet a vigaszágra. Ha korábban, akkor helyezés nélkül esik ki. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem csak a legjobb nyolc versenyzőből áll egy verseny; nagyon bele lehet nyúlni, és például japán versenyzővel kezdeni, ami a mi sportágunkban nem túl szerencsés. Én nagy valószínűséggel már benne maradok a nyolcban; ez volt a cél a kvalifikációnak ezen szakaszában.

A cselgáncsozó az antalyai versenyen erőnyerőként a második körben szállt be. A döntővel együtt öt összecsapása volt, amiből négy hosszabbításba torkollott, ez azonban nem okozott problémát neki: – Régóta kapok olyan felkészítést, ami lehetővé teszi, hogy a keringésem és az erő-állóképességem az élbolyban legyen; erre az alapra fektetünk mindent. Minél hosszabb a meccsem, annál nagyobb sansz van arra, hogy nyerjek, hiszen tudom magamról, hogy nagyon kevés embernek van jobb állóképessége a súlycsoportomban, mint nekem. Az összecsapásaim nagyjából nyolcvan százaléka golden score-ig megy el.

Legnehezebb mérkőzéseként meglepetésre nem a svéd Nyman-elleni, vereséggel végződő döntőt, hanem az elődöntőt nevezte meg, amit a török Zgank ellen vívott: – Kézenfekvő lenne, hogy azt választom, amelyiket elveszítettem, de úgy gondolom, ott rendben volt a taktikám. Az edzőmmel, Pánczél Gáborral egyeztettünk a döntő előtt, és az volt a koncepció, hogy minden mindegy alapon próbáljak végrehajtani egy akciót, támadjak, legyen „szép” a dzsúdóm. Nymannal rengeteget küzdöttünk már egymás ellen, a mérleg nyelve pedig felém billen; úgy érzem, ha olyan fontos döntő lett volna, amit mindenféleképpen meg kell nyernem, szerintem sikerül. Akkor kevésbé vállaltam volna azokat az akciókat, amikben benne van a kontrázás veszélye, ami meg is történt. Összességében szerintem kézben volt a finálé. Az elődöntő viszont kifejezetten nehéz mérkőzést hozott; a török ellenfelemmel is régóta, több mint tíz éve ismerjük egymást, és elég nagy csatát vívtunk. Ő is híres arról, hogy elég taktikus és jó az állóképessége; nagyon éles meccs volt. Ki tudtam használni egy támadás közbeni hibáját, így gyakorlatilag ugyanaz történt, mint utána velem a döntőben.

Krisztián legközelebb a portugál Európa-bajnokságon lép tatamira, ahol rendkívül magas színvonalú küzdelmekre számít: – Borzasztóan erős verseny lesz, 90 kilóban a mi kontinensünk a legerősebb: a ranglista alapján a legjobb tizenöt versenyzőből tíz-tizenkettő európai. Az utána következő világbajnokság rendkívül közel, hat héttel az olimpia előtt kerül megrendezésre. Ha jól emlékszem, ilyen, hogy a két fő verseny egymástól másfél hónapra kerüljön megrendezésre még nem volt a sportág történelmében. Ami a legfontosabb viszont, hogy a vb Budapesten lesz, ami extra motivációt ad.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!