Atlétika
Szabó Beatrix

Csapatként a győzelemért (GALÉRIA + VIDEÓ)

Publikálva: 2017.04.13 Frissítve: 2017.04.14 Kosárlabda női

Női kosárlabdázóink pazar estét tudhatnak maguk mögött, hazai pályájukat megvédve, végig kontrollálva a mérkőzést, győzték le a PINKK Pécsi 424 csapatát.

A BEAC Újbuda otthonában elszenvedett hétvégi kudarc után, a lányoknak alig pár napja volt készülni következő mérkőzésükre, a női kosárlabda NB I alsóházi rájátszásában. A kiesés elkerüléséért folyó harcban minden találkozónak hatalmas a tétje, éppen ezért is volt baljós jel, mikor Székely-Horváth Zsuzsi – még a BEAC ellen összeszedett bokasérülésének köszönhetően – bicegve, fájós lábbal érkezett meg a szerda délután a bemelegítésre.

Zsuzsi játéka azonban fájdalmai ellenére egy percig sem volt kérdéses, nem így a PINKK amerikai bedobójáé, – az alapszakasz utolsó mérkőzésén, Pécsett 24 pontig jutó – Monica Louise Engelman el sem utazott Budapestre, ami mindenképp könnyebbséget jelentett, már a feldobás előtt kosarasaink számára.

Nagy Dóra ezúttal is U20-assal felálló ötöst küldött harcba, Koch Dóra, Jankó Flóra, Zsovár Orsolya, Székely-Horváth Zsuzsanna és a kapitány, Turóczi Nikolett alkották a kezdőt, azonban fél perc sem telt el, mikor egyből cserélnie kellett az MTK Budapest vezetőedzőjének. Zsovi kapott az arcához, majd felszakadt, vérző ínyével hagyta el a játékteret és jött helyette már idő előtt Semsei Barbara.

A már-már ijesztő kezdés nem is tett jót a lányok játékának, 8-2-vel kezdett a PINKK, akik kiharcolt faultjaik után könnyen gyűjtötték a büntetővonalról pontjaikat. Azonban az orvosi kezelés után visszatérő Zsovár Orsival nagyot fordult a negyed képe. 10-3-as hazai szakasz következett, nagyban köszönhetően a padról beszálló Szabó Bettinának, aki szokás szerint csodás iramot diktált, nem beszélve demoralizáló hárompontosairól. 12-11-nél vették át a vezetést a lányok, majd tovább növelték a nyomást, meg sem állva 19-11-ig.

Az első negyed végére ugyan felkúszott a pécsi csapat, a tempót igyekeztek átörökíteni a folytatásra is. Agresszívebb védekezésük sem tartott azonban ki hosszan, Zsovi egymás után két triplával nem engedte, hogy túl közel kerüljön a PINKK, de védekezésben is a komplett csapat – zónavédekezésre váltva – nagyszerűen teljesített. A második etap derekáig bírták is energiával, azonban a be-beeső pécsi hármasok után Nagy Dóra kikérte, ellenfele lendületét megtörő első idejét.

A ki-ki küzdelmet hozó félidei véghajrát az MTK-s csapatjáték billentette ki, Zsuzsi és Niki összjátéka, majd Foci és Niki hárompontosai öt egységnyi előnyt kölcsönzött a csapatnak a szünetre.

Idén kritikusnak számított általában a félidőt követő harmadik tíz perc, ezúttal azonban ennek írmagja sem volt érezhető. Extatikus védekezés, összehangolt váltások, emberfeletti akarat jellemzett minden pályára lépő budapesti játékost, de támadó oldalon is mindegy volt ezúttal, hogy zóna vagy ember ellen kellett játszani, remek százalékkal sültek a kezek.

A záró szakaszra már tíz pont feletti különbséggel fordulhattak Turóczi Nikiék, és bár faragott ebből az utolsó percekre Halmai Gábor alakulata, minden kritikus pillanatban olyan felemelő momentumokat ragadtak meg a fehérmezesek, melyekkel átlendültek a nehézségeken. Nem egy ember vette vállára a többi hetet, mind a nyolc pályára lépett, pontszerző MTK-s kosaras megtette amit sikeréhsége diktált.

Végeredmény: MTK Budapest – PINKK Pécsi 424 71-62 (19-16, 18-16, 16-10, 18-20)

Legjobb dobók

MTK Budapest: Szabó B. 20/12 pont, Turóczi 16/3, Zsovár 13/9, Székely-Horváth 10/3, Koch 5/3

PINKK Pécsi 424: Ruják 11 pont, Gémes-Sarok 8/6, Bozóki, Sánta, Zsilinszky 8-8-8, Martonosi 7/3, Kovalcsik 7

Nagy Dóra: — Érett már régóta a győzelem. Gratulálok a lányoknak, szívüket, lelküket kitették a pályára.

Halmai Gábor: — Gratulálok az MTK Budapestnek! A hazai pálya most valóban hazai pálya volt, már ami a dobóformájukat illeti, a hatékonyságon sok múlott. Védekezésben több hibát vétettünk, gyors indításból fájó kosarakat kaptunk. Az eredmény reálisan tükrözi a látottakat.

Lehetne egyesével szemezgetni a kiváló statisztikai mutatókat – a részletes statisztikákat ITT találják –, de a szerda este éppen a kollektíva sikere volt, melyhez mindenki hozzátette a magáét.

Megvan az utószezon első győzelme a BEAC és a PINKK elleni oda-visszavágós körmérkőzéseken, és valóban, nagyon érett már, hogy újból a siker édes ízét érezzék a lányok. Jöhetett volna hamarabb is, de a megérdemelt győzelem kulcsát jelentő csapatmunka kifizetődött, a szerda este erre pedig tökéletes visszacsatolás volt.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!