Kézilabda
Szőke Szonja

Csak a profi munkában hisz – Szabó András

Publikálva: 2016.06.07 Frissítve: 2016.06.07 Labdarúgás

Három új szakember került Teodoru Vaszilisz stábjába. Új erőnléti edző, kapusedző, valamint új pályaedző dolgozik felnőtt csapatunk mellett. Sorozat keretében mutatjuk be őket.

Elsőként Szabó Andrást ismerhetik meg, aki erőnléti edzőként dolgozik futballistáink mellett.

Szombathelyen és a Testnevelési Egyetemen tanult, és testnevelőedzőként végzett. A tanulmányai mellett, négy évig Franciaországban, a Lyon utánpótláscsapatainál szerzett gyakorlatot, majd miután hazatért, a gyöngyösi kézilabdázókkal és egyéni sportolókkal foglalkozott. A Dunaújváros megkeresésére kezdett el futballistákkal dolgozni, három évig volt a Duna-partiak erőnléti edzője. Később, Bernd Storck hívó szavára mondott igent, és Telkibe tette át székhelyét, a korosztályos válogatottak erőnlétéért felelt.    

– Február vége óta segíted munkáddal a kék-fehéreket. Hogyan kerülték kapcsolatba az MTK Budapesttel?

 – Ciki bá’ hívására érkeztem, a tavaszi szezont az NB III-as csapatunk mellett dolgoztam végig, és már ekkor feltérképeztem az erőnléti munkát és ajánlásokat is adtam a vezetőség számára. Különböző fejlesztési projektekkel is foglalkoztam, melyek eredményeiből is meríthetünk az elkövetkező időszakban. Ránéztem az akadémiára, és tartottam tréningeket a kisebbekkel foglalkozó edzőknek is.

– Steven Vanharen távozásával kerültél első csapatunk mellé. Az ő munkáját folytatod, vagy a saját, kitaposott utadat járod majd?

– A belga, a német és mostanra már az angol, a lengyel, valamint a holland labdarúgás is azt az erőnléti vonalat képviseli, ami a tengerentúli, profi ligákból nőtte ki magát. Ezt még annak idején Jürgen Klinsmann hozta be Európába, ami vb-címet eredményezett a német válogatottnak. Steven is hasonló módszereket követett, nyilván nekem is megvannak a saját irányelveim, de nem vagyunk egymás szöges ellentétei, sőt, nagyon hasonló filozófiát vallunk. A legfontosabb, hogy mindenki higgyen a munka fontosságában, fogadja el azt, és tudja, mit miért csinálunk. A feladatnak nemcsak fizikai, hanem mentális része is van.

­– Mik azok az újítások, amiket érkezéseddel magaddal hoztál?

– Tudni kell, hogy preventív teljesítményfokozást képviselünk, amivel reményeim szerint csökken majd a non-kontakt sérülések száma, és végigbírjuk a bajnokságot úgy, hogy még a legvégén is ráteszünk egy lapáttal. De ez csak szisztematikus és karizmatikus munkával érhető el, így – az ésszerűség határain belül – már most minden nap tartunk erőnléti edzést, amit jól fogadtak játékosaink, vevők rá. Megfelelő mérési rendszerekkel, analízisekkel, és infrastrukturális háttérrel megspékelve, magas színvonalú, innovatív munkát akarok meghonosítani az MTK Budapestnél, amihez partner a vezetőség is.

– Ha egy év múlva visszanézel, mikor lennél maradéktalanul elégedett az elvégzett munkáddal?

– Összetett dolog ez. Egyrészt azt várom, hogy drasztikusan lecsökken a non-kontakt sérülések száma, másrészt, hogy – és ez már Dunaújvárosban sikerült a majd’ negyvenéves Böőr Zolival – Kanta Józsefet, valamint Torghelle Sándort a klasszisuknak megfelelően, mind erőnlétileg, mind pedig mentálisan sikerül csúcsformába hozni. Örülnék annak, ha a fiatalok beépítése mellett, stabil, erőteljes, domináns, és karakteres csapatot láthatnának a kék-fehér szurkolók, olyan együttest, amely a kőkemény erőnléti edzések miatt mindenkin átgázol, mert bírni fogja a meccsterhelést.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!