Atlétika
Krizsán Xénia

Bridzs: „Erre nem számítottunk” – Szűcs Villő a sporttörténelmi vb-kvalifikációról

Publikálva: 2021.09.03 Frissítve: 2021.09.02 Bridzs

„Sok embernek köszönhetem, hogy ma itt vagyok” – mondja az MTK Budapest bridzsjátékosa, Szűcs Villő, aki sporttörténelmi sikert elérve kijutott a női válogatottal a világbajnokságra.

Augusztus végén a sporttörténelmi hatodik helyen zárt az európai online selejtezőben, ezzel kijutott a jövő évi olaszországi világbajnokságra a magyar női bridzsválogatott.  A Hegedüs Orsolya, Lajos Hanka, Szűcs Villő, Tichy Eszter, Zalai Ágnes alkotta csapat előtt egyetlen kategóriában sem sikerült ez a bravúr a magyaroknak. A válogatottban a 23 esztendős Szűcs Villő képviselte az MTK Budapest szakosztályát, vele beszélgettünk a nem mindennapi sikerről.

– Sporttörténelem. Kell-e még ízlelgetni a szót?

– Kell, de nagyon jó érzés. Erre nem számítottunk. Úgy indultunk neki a versenynek, hogy próbáljunk a legjobban játszani, de a továbbjutásban kicsit sem lehettünk biztosak. Én a húszcsapatos mezőny fele és kétharmada közé tippeltem magunkat. Bár ezt nehéz előre megítélni... Csupán előtte szerepeltünk hasonló, női csapatversenyen, amelyen nem teljesítettünk túl jól. Ezúttal viszont sokat segített, hogy nem munka után, este ültünk le játszani. Be kellett menni Budapestre, közös helyiségbe, így ténylegesen csak a meccsekre lehetett koncentrálni. Otthon könnyebben elkalandozik az ember figyelme. 

– Most keveset kalandozott. Szükség is volt rá, hiszen az oroszok elleni első fordulós vereség utáni pozíciót leszámítva végig a továbbjutást érő, top nyolcas helyen állt a csapat. 

– Próbáltunk nem gondolni a továbbjutást érő helyünkre, nehogy kizökkenjünk. De én már a harmadik nap után, amikor az erős ellenfelek nagy részévél játszottunk, reálisnak éreztem a vb-kvalifikációt.

– Mi volt a siker titka?

– Mindenki a saját játékára koncentrált, és senki sem hibáztatta a másikat. Nagyon örülök, hogy így alakult ez a csapat. A bridzsben ugye két asztalon játszanak, és mindig bíztunk a másik asztalban, hogy jó eredményt fog elérni. A végén természetesen boldogok voltunk, bár kettős érzés fogott el minket, mert az open csapat csupán egyetlen partival csúszott le a továbbjutásról.

– A női válogatott viszont először van ott a vébén. Mit jelenthet ez a hazai bridzsélet számára?

– Remélem, ez több figyelmet terel a bridzsre, és egyre több ifjú játékos ér el a jövőben hasonló eredményeket. Szeretném, ha a fiatalok tábora is bővülne, és nem csak jellemzően az idősebbek játszanának.

– Korosztályos szinten azért már jártál világversenyeken. Előre vetített ez valamit?

– Ha ezt nézzük, akkor nekem és a partneremnek, Hankával nagy a rutinunk, de a többiek is sokat tapasztaltak már. A versenyrutin fontos, rálátást kapunk, milyen egymást követő napokon sok-sok partit lejátszani, és milyen nehézségek jöhetnek az úton.

– Ha csak a te utadat vesszük idáig... Milyen ez az út?

– Szerencsés. Csak azért is, mert már az elején nagyon sokat foglalkoztak velem rendkívül jó játékosok. Sok embernek köszönhetem, hogy ma itt vagyok. És mivel a kezdetektől kellő figyelmet fordítottak rám, elég gyorsan fejlődhettem. Az is pozitív dolog, hogy korán összeülhettem Hankával. 2015-ben kezdtem bridzselni, és egy évvel később már együtt játszottunk. Azóta is. Ez nagyon nagy plusz.

– És mindegy, hogy online vagy élőben?

– Remélem, a világbajnokság már élőben lesz. Az online-nak is vannak előnyei, és most jól is jött nekünk ez a forma, de jobban szeretem az élőt. Akkor sokkal könnyebb ráhangolódni az ilyen nagy esményre.

– Mi fog történni a vébéig?

– Bízom benne, hogy a női válogatottal lesznek közös edzéseink. Már tavaly is voltak edzőmeccseink külföldi csapatokkal, remélem, ezután is lesznek. Hogy aztán a vébén milyen esélyekkel vehetünk részt, nem tudom felmérni. Magunkhoz képest majd a lehető legjobban akarunk játszani, és meglátjuk, mire lesz elég.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!