Tenisz
Fucsovics Márton

Bridzs: „A cél, hogy mindenki megszeresse ezt a játékot” – dr. Spielmann János

Publikálva: 2021.09.28 Frissítve: 2021.09.28 Bridzs

Szakosztályvezetőnk, dr. Spielmann János közreműködésével bridzsoktatás indult a Testnevelési Egyetemen is.

Az egyesületünknél tevékenykedő szakember elmondta, minek köszönhető, hogy létrejött az együttműködés a bridzs és a Testnevelési Egyetem, valamint a Debreceni Egyetem között.

– A Testnevelési Egyetemen megalakult a szellemi sportok kutatócsoportja, ami a sakkra, a go-ra, valamit a bridzsre épül. A felsőoktatási intézmény hallgatói főként fizikai terhelést kapnak, ám az új rektor, Dr. Sterbenz Tamás szerint érdemes az egyetemistáknak a szellemi sportokban is elmélyedni, így került képbe a bridzs. Tavaly már a Debreceni Egyetemen elkezdtük az oktatást két kreditért, és több, mint négyszáz hallgató jelentkezett, különböző sportági háttérrel. A Testnevelési Egyetemen 12 levelező hallgatóval és 32 nappalis diákkal indultunk, akik tizenegy alkalommal vesznek részt a másfélórás oktatáson. A legfontosabb az, hogy megtanítsuk őket a bridzsre, és ezzel is népszerűsítsük a játékot. Persze nem világbajnokokat fogunk nevelni, de az első visszajelzések alapján nagyon élvezik a résztvevők ezeket az órákat. Néhányan azt gondolták, két könnyű kreditet szerezhetnek, de sokan rájöttek, nagyon nehéz játékról van szó.

Szakosztályunk vezetője arról is beszélt, hogyan zajlanak az órák, és milyenek voltak az első foglalkozások.

– Alapértelmezetten Mezei Katalin kolléganőmék tartják a foglalkozásokat, én beugró voltam, és először meséltem arról, hogyan és miért szerettem meg a bridzset, és arról is beszéltem, hogy kapcsoltam ezt a sportágat az MTK Budapesthez. Jelenleg nyolc asztalunk van, minden órán játszanak a diákok, utána megbeszéljük a helyzeteket, illetve hogy miként kell licitálni, és mit kell kihozni az adott partiból. Természetesen felírják az eredményeket, mint a versenyeken, de még mindenki látja a másik lapját, tehát ezek nem éles szituációk. Az utolsó órán fogunk szabályosan játszani, ezután kap mindenki jegyet. Egyelőre úgy látom, mindenki rendkívül lelkes és nyitott a bridzs iránt, ami biztató, hiszen a legfontosabb, hogy megszerettessük mindenkivel a sportágat.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!