Kézilabda
Kekezovity Anna

Az elmúlt évről

Publikálva: 2019.12.31 Frissítve: 2019.12.30 Ökölvívás

„Mi nemcsak jó versenyzőket akarunk nevelni, számunkra az is fontos, hogy a gyerekeinkbe elültessük az MTK szeretetét, tiszteletét.”

Az esztendő zárásaként Rózsa Mihályt, ökölvívó-szakosztályunk munkatársát kértük meg, hogy vonjon mérleget a 2019-es esztendőről, illetve mondja el, miként tervezik a jövőt.

– Egy évvel ezelőtt, 2019 januárjában nagy reményekkel indultatok neki az évnek. Mi valósult meg az elképzelésekből?

– Az év elején picit áltattuk magunkat Drexler Géza vezetőedzővel, hogy jó évünk lehet a 2019-es, miközben pontosan tudtuk, hogy erre kicsi az esély, mert kifutott a nagy és sikeres generációnk – Báki Alex, Lakatos Ottó és társaik –, miközben a következő vonal – bár nagyon tehetséges – még bajnokká kell érjen. A stabilitást a Barbosu testvérek, Alex és Tibor jelenthették volna, mellettük pedig Budai Attila. Csakhogy Attila már az év elején megsérült, a kezét többször műteni kellett, így ez az év teljesen kiesett számára. Az esztendő második felétől Barbosu Alexnél szívproblémát diagnosztizáltak, így ő sem volt hadra fogható a legfontosabb versenyeken. Jó eséllyel ő végleg be is fejezi a versenyzést. Barbosu Tibi csipkedett el eredményeket, de nagy váltás volt számára – mint minden ökölvívónak, de ez más sportágakra is jellemző –, hogy elsőéves felnőtt lett belőle. Ebbe bele kell szoknia, de ez menni fog és akkor újra hozhatja az eredményeket is.

– Mi a helyzet az utánpótlással?

– Rendkívül tehetséges a következő generációnk. Megyesi Szebasztiánban maximálisan minden megvan ahhoz, hogy igazi nagy bajnok legyen belőle. 11 évesen már a bemutató mérkőzései során többször elérte, hogy állva tapsolták a nézők a teljesítményét. Kállai Dominik – a mi mini Tankunk – szintén kifejezetten ügyes gyerek. Őt fejben kell jobban összekapni ahhoz, hogy jelentőset tudjon fejlődni, de erre nyitott, és ezt meg is fogjuk oldani vele. A juniorjaink közül Koleszár Kevint emelném ki, aki lassan érő típus, de már idén kezdte megmutatni, hogy neki is jó érzéke van a sportághoz. Voltak szép győzelmei nagyobb versenyeken, és olyan vereségei, melyek után emelt fővel hagyhatta el a ringet. Még képzés alatt áll, de például a lányoknál Rózsa Hannának nagyon jó vére van, ő jövőre már éles versenyeken léphet ringbe, és szerintünk eredményes lesz a bemutatkozása. Szintén érdemes lesz figyelni Fodor Vivienre is. Az ifiknél Farkas Ádám a jelenlegi legnagyobb erősségünk, akire számítani lehet. Rózsa Levente is kifejezetten erős, jó mozgású, technikás versenyző, aki ha fejben egyben tudna maradni, akkor megállíthatatlan lenne. Felnőtt női versenyzőnk, László Szilvi tehetség, de idén sokszor hátráltatta a felkészülését betegség. Azok nélkül lényegesen eredményesebb lehetett volna.

– Ezeket a problémákat ismerve, hogyan szerepeltetek a 2019-es év megmérettetésein?

– Idén is több mint 30 versenyen indultunk, és rendszeresen mentünk át más egyesületekhez közös edzésre. Annak ellenére, hogy ez a megszokottnál rosszabb szezonunk, esztendőnk volt, például a Budapest-bajnokságot úgy zártuk, hogy hét indulónk hét érmet szerzett. Az Utánpótlás-kupáról is három éremmel tért haza három indulónk. A Jurisics Emlékversenyt, mint kiemelt megmérettetést is megnyerte László Szilvia és Barbosu Tibor.

– Mire vagytok e legbüszkébbek az elmúlt 365 napot górcső alá véve?

– Vezetőedzőnket, Drexler Gézát ez év tavaszán, beválasztották – újságírói szavazatok alapján – a legjobb utánpótlásedzők közé, könyv is született erről, és ő ebben az egyetlen ökölvívóedző.

– Hogyan próbáljátok tartani a lépést a nagyobb ökölvívómúlttal, jelennel rendelkező klubokkal?

– 2019-ben két edzőtáborba is el tudtuk vinni a gyerekeket. Az egyiket Tiszavárkonyban tartottuk, a másikat Balatonlellén. Több közösségi rendezvényen is jelen voltunk. Például a Józsefvárosban a kerület ünnepén, illetve a drogellenes világnapon, de szerepeltünk a Maccabi játékok alatt is sportágnépszerűsítő edzésünkkel. Természetesen rendszeresen kijöttünk a labdarúgóink mérkőzésére is szorítani a sikerekért. Ezúton is gratulálunk ahhoz, hogy a bajnokságot vezetve zárhatták a fiúk az évet, és a lányok is ismét jól szerepelnek.

– Hogyan tovább?

– A 2020-as esztendő az eredményekben kicsit visszafogottabb lesz, mert az is még az építkezésről fog elsősorban szólni. Tervezünk igazolásokat is, de továbbra is saját nevelésű sportolókban gondolkodunk. 2019-ben is nagyon sokan segítettek különböző formában minket. Ki kell emelnem Pandzarisz Sándort, tiszteletbeli elnökünket, dde támogatott minket Mocsai Norbert, Dunai Zoltán, Schiller Péter. Köszönjük az évet záró vacsora lehetőségét Földvári Gábornak és a Vadrózsa étteremnek, valamint az év közben adott segítségeket az MTK Baráti Körének. A gyengébb év ellenére a Magyar Ökölvívó Szakszövetség a kiemelt szakosztályok között kezel minket, és az egyik legjobb utánpótlás-nevelő műhelynek tekinti – az új vezetés is – az MTK Budapest Sportegyesületet. Mi nemcsak jó versenyzőket akarunk nevelni, számunkra az is fontos, hogy a gyerekeinkbe elültessük az MTK szeretetét és tiszteletét. Kiemelten fontosnak tartjuk a sport által történő integráció segítését.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!