Atlétika
Szentgyörgyi Zita

Atlétika: „Remélem erőt ad atlétáinknak a hazai világbajnokság” – Knipl István

Publikálva: 2022.12.25 Frissítve: 2022.12.25 Atlétika

Atlétika-szakosztályunk vezetőjével, Knipl Istvánnal beszélgettünk a 2022-es évről, de szóba került a következő esztendő is.

– Milyen volt az atlétika-szakosztály számára 2022?

Felemás érzések vannak bennem az évvel kapcsolatban, ugyanis fontos esztendőn vagyunk túl, hiszen most kanyarodtunk rá a 2023-as világbajnokságra. Két nagy felnőtt világverseny volt az évben: a 2022-es világbajnokságon Krizsán Xénia képviselte klubunkat hétpróbában: Xéni remek formában utazott ki, ám távolugrásban háromszor is belépett, így nem fejezte a versenyt, mert nem lett volna értelme. Ezt követően az Európa-bajnokságra túltette magát ezen, és az ötödik helyen zárt, ami rendkívül komoly eredmény, és mutatja, milyen versenyzői kvalitásokkal rendelkezik. Mellette Szabó Barbi is ott volt a kontinensviadalon, aki egész évben remek teljesítmény nyújtott, de a selejtező sajnos nem úgy sikerült számára, ahogy szerette volna, így nem sikerült bejutnia a fináléba. A hazai versenyeken rengeteg dobogós helyezést értünk el fedett pályán és szabadtéren is, tehát ezen a téren nem lehetünk elégedetlenek.

– Emellett még fontos a szerepe a csapatbajnokságnak. Ez hogy sikerült?

Ez a verseny az egész szakosztály erejét mutatja, ezért kiemelt jelentőséggel bír. Az elődöntőt simán nyertük, de a fináléban mutatott teljesítménnyel kapcsolatban van hiányérzetem. A negyedik helyen zártunk, de szerettem volna, ha dobogóra kerülünk. Mindössze hat pont kellett volna a bronzéremhez, minimális különbségek döntöttek. Annak örülök, hogy a magyar atlétika legjobb szakosztályai között vagyunk, ami szeretném, ha jövőre is így maradna, ám örülnék, ha ezúttal odaérnénk a dobogóra a csapatbajnokságon. A létesítményhelyzetünk minden szempontból kiemelkedő, tehát minden esélyünk megvan rá, hogy megtartsuk ezt a pozíciónkat.

– Hogy teljesítettek utánpótláskorú atlétáink?

Rengeteg ígéretes atlétánk van, akik az U23-as, vagy az U20-as korosztályban jó eredményeket értek el. Almási Olivér, Jancsik Martin, Endrész Klaudia, Némethy Szabolcs, Petry Alexandra, Járvás Máté, Nagy Marcell és Sári Pálma is szép eredményeket tudott felmutatni. Közülök sokan akár a jövő évi U23-as Európa-bajnokságon is letehetik a névjegyüket, csak úgy, mint Mátó Sára, aki idén sérüléssel bajlódott, de keményen dolgozik, hogy jövőre visszatérjen régi formájához. Az U16-os és U14-es területi bajnokságokon is egyre több atlétánk bontogatja szárnyait, akik pár év múlva berobbanhatnak a felnőttek között is a köztudatba. Emellett a Molnár Krisztina által vezetett rúdugrócsoport is folyamatosan fejlődik. Az egész szakosztályban már körülbelül 190 atléta sportol, ami nagyszerű létszám, és örömteli, hogy stabilan, jól működünk.

– A 2023-as év legfontosabb versenye a hazai világbajnokság lesz. Kik lehetnek ott szakosztályunkból?

Többpróbázónk, Krizsán Xénia mindenképpen jó eséllyel pályázik, hiszen tavaly is ki tudott jutni a világbajnokságra. Mellette táolvugrásban dr. Nguyen Anasztázia is bízom benne, hogy kvalifikálni tudja magát. Ugyan Naszti kisebb gödörben volt, rendkívül motivált, elszántan készül, ezért nagyon szurkolok neki. Magasugrónkról, Szabó Barbiról is elmondható, hogy óriási elánnal készül, neki is megvan az esélye, de többpróbában Nemes Ritát, valamint gerelyhajításban Moravcsik Angélát sem lehet leírni, míg Mátó Sára váltóban érhet oda az indulók közé. A hazai rendezésű világverseny mindig pokoli nagy lehetőséget jelent egy sportoló számára. Azért is merem ezt kimondani, mert hazai rendezésű fedettpályás Európa-bajnokságon voltam negyedik. Tudom milyen, ha az embert nem zavarjak a külső körülmények, mert nem idegen helyen versenyez. Ugyan nagyobbak az elvárások, nagyobb a biztatás is, és remélem, ez erőt fog adni az atlétáinknak ahhoz, hogy kijussanak a budapesti világbajnokságra.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!