Vívás – kard
Szatmári András

Atlétika: „Először el sem hittem, mekkorát ugrottam” – Szabó Beatrix

Publikálva: 2023.02.22 Frissítve: 2023.02.22 Atlétika

Klubunk atlétája, Szabó Beatrix vasárnap nagyszerű teljesítménnyel, 13.02 méteres egyéni csúccsal megnyerte a fedettpályás országos bajnokságot. Beát a hétvégén történtekről, valamint a jövőbeli céljairól kérdeztük.

– Milyen volt az országos bajnokság?

Nagyon élveztem az egész versenyt, végig koncentrált tudtam maradni, és a fedettpályás szezon során most jött ki a legjobban a lépés, annak ellenére, hogy picit izgultam. Végig fantasztikus volt a hangulat, lehetett érezni, hogy ez az országos bajnokság, nem csupán átlagos fedettpályás verseny.

– Mit jelent számodra az aranyérem? Mi volt az verseny előtti célkitűzés?

Nagyon jól sikerült összeraknunk az egész szezont: az edzések is jól mentek, ráadásul a formaidőzítés is kiemelkedő volt. Reménykedtem benne, hogy sikerül életemben először 13 méter fölé kerülni, de azért szeptemberben ez még nagyon távolinak tűnt. Az első hely borzalmasan nagy öröm, még fiatalabb koromban szabadtéren nyertem országos bajnokságot, de ezt most teljesen más érzés. Már váratott magára ez a siker, hiszen 27 éves vagyok, és rengeteg időt fektettem az atlétikába. Nagyon örülök az eredménynek és az aranyéremnek is.  

– Milyen volt, hogy hétközben az Új Hidegkuti Nándor Stadionban köszöntöttek a kollégáid?

Felemelő érzés volt, nagyon sokan gratuláltak. Még sosem kaptam ennyi dicséretet, ami nagyon jól esett. Nem tudom szavakkal leírni, milyen volt ezt átélni, de remélem, még lesz ilyen az életemben.

– Minek köszönhető, hogy az utóbbi időben ennyit fejlődtél?

Somogyvári Tamással és Deutsch Péterrel kezdtük meg tavaly a felkészülést. Utána kifordult a bokám, tehát azt a fedettpályás szezont kihagytam, de ezt követően a szabadtéri idény már rendben volt. Idén főként Péter irányítja a tréningeket, melyek mostanában más típusúak, nagyon személyre szabott volt a felkészülés, ami rengeteget segített abban, hogy előre tudtam lépni.

– Az első – 13.02 méteres – ugrásoddal nyertél. Utána mennyire izgultál, mennyire figyelted, hogy valaki esetleg túlszárnyalhatja ezt a kísérletet, és megelőzhet?

Először el sem hittem, hogy ekkorát ugrottam. Amikor kijöttem a gödörből, bűvöltem a kijelzőt, hogy 13 fölött legyen a kísérlet. Nagyon megörültem, Péter mondta is, hogy nyugodjak meg, még nincs vége a versenynek. Fújtam kettőt, elraktároztam magamban, ami történt, és próbáltam kizárni a körülöttem zajló eseményeket. Igyekeztem összpontosítani a nekifutásra és a technikára ezután is, ami sikerült, hiszen az összes érvényes ugrásom jobb volt, mint amit az előző versenyen elértem. Az utolsó sorozatban, amikor láttam, hogy Nyisztor Petra nem ugrott nagyobbat, akkor nagy kő esett le a szívemről.

– Mekkora lökést adhat ez a siker a jövőre nézve? Mik lesznek a célok nyáron?

Nagy erőt meríthetek ebből a teljesítményből. Pár napot pihentem, de jövő héttől visszaállunk a megszokott kerékvágásba és kezdjük a felkészülést a szabadtéri versenyekre. Nyáron szeretnék ugyanígy 13 méter fölé kerülni, vagy akár picit tovább is. Helyezésekben egyelőre nem gondolkozunk, de szeretném ezt a formát stabilizálni. Szuper lenne az is, ha néhány nemzetközi versenyen részt tudnék venni, de ennyire előre még nem gondolkoztam, hiszen még mindig euforikus hangulatban vagyok a történtek után. Az elsődleges cél az, hogy már a nyár elején jó formában legyek, és hasonló eredményeket tudjak hozni. A valóságtól semmiképp nem szeretnék elrugaszkodni, de jó lenne folyamatosan lépegetni előre.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!