Karate
Hárspataki Gábor

Atlétika: elkészült a 2023-as versenynaptár

Publikálva: 2022.11.04 Frissítve: 2022.11.04 Atlétika

Az idén 125. születésnapját ünneplő magyar atlétika története egyik legizgalmasabb és legfontosabb szezonja előtt áll. A jövő évi budapesti világbajnokság a valaha volt legnagyobb magyarországi sporteseményként fog bevonulni a történelemkönyvekbe, így nem véletlen, hogy a teljes idény e köré az augusztusi kilenc nap köré épül. Így fest a 2023-as versenynaptár

Atlétáink nagy része már javában megkezdte a felkészülést a 2023-as szezonra, aminek csúcspontja kétségtelenül az augusztus 19. és 27. között Budapesten megrendezésre kerülő világbajnokság lesz. Mindannyian azért fognak dolgozni az előttünk álló tíz hónapban, hogy hazai közönség előtt pályára léphessenek, és minél eredményesebben szerepelhessenek a Nemzeti Atlétikai Központban.

Már a fedettpályás szezonban is értékes pontokat lehet gyűjteni a kvalifikációhoz, ráadásul télen sem maradunk nagy világesemény nélkül. Március 2. és 5. között Isztambul ad otthont a fedettpályás Európa-bajnokságnak, ami a beltéri időszak csúcseseménye lehet a mieink számára. Erre a kisebb-nagyobb egynaposok mellett a február 18-19-i hétvégén sorra kerülő fedettpályás magyar bajnokság segítségével lehet kijutni, ami a tervek szerint ismét a Nyíregyházi Atlétikai Centrumban lesz. Egy héttel a felnőtt ob után az U20-as és U18-as korosztályé a főszerep, az U16-osok beltéri ob-ja február 4-én és 5-én lesz.

Ami biztos, hogy március elején dobóatlétáink is rangos versenyeken kezdhetik meg a szezont: a hónap első hétvégéjén jön a Téli Dobó Magyar Bajnokság, majd egy héttel később legjobbjaink Leiria felé veszik az irányt, ahol a 2022-es esztendőhöz hasonlóan ismét dobó Európa-kupa lesz.

Májusban indul be a szabadtéri szezon, többek között a Gyémánt Liga és a Continental Tour Gold sorozatában is megkezdődnek a versenyek. Krizsán Xénia május utolsó hétvégéjén, a világ legnagyobb többpróbaversenyén, Götzisben biztosíthatja be a helyét a budapesti világbajnokságra.

A Magyar Nagydíjsorozat egyaránt a bronz kategóriába eső két állomása június 8-án és 11-én lesz. Előbbire a fővárosban, a Lantos Mihály Sportközpontban, utóbbira Székesfehérváron kerül sor a tervek szerint.

A 128. Atlétikai Magyar Bajnokságra némileg rendhagyó módon nem szombat-vasárnap, hanem péntek-szombaton kerül sor. A pontos időpontja az eseménynek július 7-8. Tíz nappal később a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj szolgálhat a világbajnokság egyik tesztversenyeként a Nemzeti Atlétikai Központban.

Augusztus 19. és 27. között jön a budapesti világbajnokság, ahol reményeink szerint akár 20-25 atléta is képviselheti a piros-fehér-zöld színeket.

Atlétáink a vb-n szerzett élményeiktől vezérelve vághatnak neki a hagyományos szezonzárásnak, ami szeptember első két hétvégéjén a szuperliga, illetve a csapatbajnokság döntőit foglalja magában.

Forrás: atletika.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!