Atlétika
Nemes Rita

Atlétika: az ugrás, ami Európa-bajnoki indulást érhet (VIDEÓ)

Publikálva: 2021.02.24 Frissítve: 2021.02.24 Atlétika

Nagyszerű atlétánkkal, Jankovics Dániellel beszélgettünk, aki hétvégén 2.24-es egyéni csúccsal megvédte magasugrásban fedettpályás országos bajnoki címét.

– Hogy élted meg az országos bajnoki győzelmet?

– Nagyon boldog voltam, hogy megvédtem a bajnoki címem és egyéni csúcsot tudtam ugrani. Már tavaly is szerettem volna 2.24 méter fölé jutni, de akkor nem jött ki a lépés. Technikailag és erőnlétileg is sokat fejlődtem, és már nagyon vártam, hogy meglegyen az új egyéni rekord.

– Az egyéni csúcsnak vagy a győzelemnek örülsz jobban?

– Mindkettőnek nagyon örülök, mert rengeteget készültünk idén. Nagyon hosszú volt a felkészülési időszak, ráadásul négy edzőtáborunk is volt. Tavaly ősszel csatlakoztam Pogány Mihályhoz, akkor kezdtünk el közösen dolgozni és azóta sokat fejlődtem. Idén a résztávos edzések és a szökdelések is sokkal jobban mentek, minden jel arra utalt, hogy az ugrásaim is nagyobbak lesznek. Persze ehhez össze kell állnia a mozgásnak, és kell hozzá a megfelelő erő, valamint sebesség.

– Számítottál rá, hogy életed legjobbját ugorhatod?

– A múlt hét közepén sikerült túlszárnyalnom edzésen az egyéni csúcsomat, ami nagyon biztató volt, mert az a típus vagyok, akiből inkább versenyeken jön ki a jó eredmény. Jól mozogtam az edzésen, talán technikailag még jobban, mint a hétvégi versenyen. Az ugrásaim átlaga jobb volt idén, mint eddig bármikor, ezért gondoltam, hogy előbb utóbb jönni fog az egyéni csúcs.

– Maradt még benned?

– Utólag visszanéztem az ugrásokat, és még mindig akadnak technikai hibák. El voltam tekeredve a léc felett, a lendítést nem csináltam végig az ugrás végén rendesen. Ha ezt ki tudjuk javítani, akkor még lehet benne néhány centiméter.

– Minek köszönhető, hogy most – a legjobbkor – jött ki belőled ez az eredmény?

– Az utóbbi két versenyemen nem igazán tudtam összpontosítani. A saját pályánkon versenyeztünk, ott is edzünk, és most jól jött a környezetváltozás. Tudtam, ez a legfontosabb verseny, maximálisan összpontosítottam, ennek megfelelően álltam oda. A fedettpályás Európa-bajnokság szintjéhez is szerettem volna közelebb kerülni, ami külön motivált.

– Apropó, Európa-bajnokság. Milyen esélyeid vannak a kijutásra?

– Tizenhat embert hívnak meg, ebből páran már teljesítették a szintet, de olyanok is kijuthatnak, akik nem érték el a 2.28 méteres kvótát. Az idei eredményem alapján benne vagyok a ranglista első 16 helyezettje között, ami remélem nem változik. A héten kiderül, hogy ott lehetek-e, de úgy készülünk, hogy indulok a kontinensviadalon.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!