Atlétika
Krizsán Xénia

Atlétika: az örök tavasz szigetén készülnek gerelyhajítóink (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2022.01.20 Frissítve: 2022.01.20 Atlétika

A legjobb magyar gerelyhajítók – köztük az MTK Budapestet erősítő Moravcsik Angéla és Járvás Máté – jelenleg a Kanári-szigeteken, Tenerifén készülnek az előttünk álló év kihívásaira.

A legjobb magyar gerelyhajítók közül az MTK Budapestet erősítő Moravcsik Angéla és Járvás Máté mellett Szilágyi Réka, Bogdán Annabella, Kövér Fanni és Máté Fanni Tenerifén készül az új szezonra, január 10. és 28 között. Az edzőtáborba a sportolókkal tartott edzőként Török Krisztián, Varga Lőrinc és az MTK-ból Magyari Zoltán is, hogy az elvégzett munka minél hatékonyabb legyen.

Az ősszel az UTE csapatából az MTK Budapestbe igazoló Járvás Máténak ez az első olyan téli időszaka, amikor meleg égövi edzőtáborban készülhet az előtte álló kihívásokra.

– A felkészülést Tatán kezdtem meg, majd december közepén Portugáliában jártunk, most pedig itt vagyunk Tenerifén – számolt be a téli időszak eddigi menetrendjéről az atletika.hu-nak a fiatal sportoló, akinek 2021-ben a szezon végén jött ki a csúcsforma. Az októberi Németh Miklós Gerelyhajító Versenyen már új klubjában, új edzőjével érte el a 77.58 méteres egyéni csúcsát.

– Úgy mentem Vácra, hogy egy hónappal azelőtt kezdtem el Magyari Zoltánnal készülni. A verseny előtt irdatlan rosszul ment a dobás, a harvanhárom-hatvannégy méterekért is megszenvedtem. Mondtam Zolinak, hogy a verseny teljesen más lesz. Edzésen hetven méter felett még amúgy sem dobtam soha, ehhez képest élesben már kábé huszonötször is. Mikor felkeltem, éreztem, bármi fog történni, nagyon jó lesz. Ezt az a dobásom is bizonyítja, amely az új egyéni csúcsom lett – mesélt a szezonbeli utolsó versenyének élményeiről a 20 éves gerelyhajító.

Járvás Máté tavaly az U23-as Európa-bajnokságon a döntőbe jutást tűzte ki maga elé, ami sikerült is neki. Nagyon boldogan vette tudomásul, hogy tőle jobb és nevesebb dobókat is sikerült megelőznie, és ki tudta magából hozni a legtöbbet – ennek egy 8. hely lett a jutalma.

– 2022-ben az én korosztályomnak nem lesz nagy nemzetközi világversenye, egyedül a Dobó Európa Kupán rendeznek U23-as versenyt, de még kérdéses, hogy elindulunk-e rajta. A legnagyobb célom a müncheni felnőtt Európa-bajnokságra való kijutás lenne az idei évre, ami a ranglista alapján hetvenhét-hetvennyolc méteres átlagot hozva megvalósítható. A hét-nyolc hétnyi meleg égövi edzőtábornak köszönhetően ezt abszolút nem látom elérhetetlennek.

(Forrás: atletika.hu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!