Karate
Hárspataki Gábor

A jelen olimpiai reménysége lehet a jövő olimpikonja

Publikálva: 2020.05.17 Frissítve: 2020.05.16 Brüll Alfréd Akadémia

Május 17-én tölti be 16. életévét a Brüll Alfréd Akadémia kajakozója, Panyik Zsombor. A szülinapi buliról, pályafutása kezdeteiről, valamint a jelenlegi helyzetről kérdeztük.

Hogy indult a karriered?

– Kézilabdázóként kezdtem, amikor azt abbahagytam, akkor jött az ötlet, hogy próbáljam ki a kajak-kenut, hiszen nagymamám is ezt a sportot űzte. Körülbelül 9-10 éves lehettem, amikor a szüleim levittek Hargittai István bácsihoz, rögtön megtetszett a sportág és az, hogy a víz közelében lehetek.

Azóta töretlenül felfelé ível a pályafutásod. Minek köszönhető, hogy ilyen hamar jöttek a győzelmek?

– A családi háttér rengeteget segít, de nagyon sokat köszönhetek edzőimnek, Hargittai Istvánnak és Velenszki Tamásnak is. Mindig is eltökélt, motivált voltam, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy jól megy a versenyeken.

Mi volt eddig a legnagyobb sikered?

– Az Olimpiai Reménységek Versenyén elért két ezüstérem. A magyar bajnokságot előtte megnyertem 500 és 1000 méteren is, ebben a két számban állhattam fel a dobogó második fokára Pozsonyban.

Melyik a kedvenc versenyszámod? Csapatban, vagy egyedül evezel szívesebben?

– Az 1000 métert szeretem a legjobban, de az 500 is testhezálló. A hosszabb, nagyobb kitartást igénylő számokban jobban lehet taktikázni, több gondolkodásra van szükség. Nem csupán arról szól, hogy megindulok az elején, és ellövöm az összes puskaport. Az egyes közelebb áll a szívemhez, hiszen itt csak magamra kell figyelni, én irányítok, és csak az én teljesítményem befolyásolja a futam végkimenetelét.

Az utóbbi hetekben nem mehettél le a telepre a koronavírus-járvány miatt, hiszen még 16 éven aluli vagy. Mikor indulnak újra a vizes edzések számodra?

– Az enyhítéseknek köszönhetően most már én is a telepen készülhetek, de természetesen vannak szigorú szabályok, amiket be kell tartani. Beosztották, mettől-meddig edzhetünk.

Hogy tartottad otthon formában magad?

– Velenszki Tamás hozott nekem ergométert, amit tudtam a kertben használni, így azon végeztem a kiírt edzésmunkát. Ezen kívül a nagypapáméknál erősítettem a pincében, illetve rengeteget futottam. A körülményeket figyelembe véve jó állapotban vagyok.

Mik a célkitűzéseid az idei szezonra, illetve hosszú távra?

– Szeretnék az országos bajnokságon minél több aranyérmet nyerni, illetve a szegedi ORV-ről legalább egy aranyérmet hazahozni. Jövőre az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is szeretnék bizonyítani, akár egy korcsoporttal feljebb is. Ugyan még messze vagyok a felnőtt korosztálytól, hiszen még a serdülők között versenyzek, mindenképp szeretnék egyszer olimpián szerepelni.

Hogyan segíthet ebben az, hogy a Brüll Alfréd Akadémia tagja vagy?

– Idén új hajót kaptam, de akár edzőtáborokat, további sporteszközöket is finanszíroz az akadémia, tehát hatalmas lökést jelent, hogy bekerültem.

Végül, de nem utolsó sorban: boldog születésnapot! Hogy fog telni a nagy nap?

– Nagy ünneplést nem terveztünk, kisebb családi összejövetel lesz, de persze a tisztes távolságot tartva egymástól.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!