Atlétika
Nemes Rita

Atlétika: Az első hat a cél az olimpián (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2021.05.24 Frissítve: 2021.05.24 Atlétika

A fedettpályás Európa-bajnoki bronzérmes hétpróbázó bíztató eredményekkel kezdte a szabadtéri szezont. A fő verseny természetesen a tokiói olimpia, ahol az első hat között szeretne végezni. Krizsán Xénia az Eurosportnak nyilatkozott.

Eddigi legfontosabb szezonja előtt áll. Fedett pályán nagyszerűen versenyzett, és a győri szabadtéri bemutatkozása is kifejezetten ígéretesre sikerült. Különösen a 100m gát, ahol csak egy tizeddel maradt el a legjobbjától.

– Elégedett vagyok, főleg, hogy egyáltalán nem érzem frissnek magam, edzésből jövök. A 100 gát különösen rendben volt, még sosem kezdtem ilyen jól a szezont. Távolugrásban komoly ellenszél volt, úgyhogy ott nem kaphattam reális képet arról, hogy hol tartok. A súlylökés stabil volt, de a mozgásra nem éreztem rá igazán, így egyszer sem csúszott ki nagyobb eredmény. Gerelyhajításban pedig csak hármat dobtam, nem is teljes nekifutásból, úgyhogy azzal is elégedett vagyok.

Az elmúlt években Xéniának volt több komolyabb sérülése. 2017-ben gerinccsigolya ívszakadás, ami után hosszú rehabilitáció következett. 2019-ben pedig jött a combhajlító sérülés, ami miatt a dohai vb-t ki is kellett hagynia. Érdekes azonban megfigyelni, hogy ezek után a kihagyások után mindig borzasztóan erősen tért vissza. Az első sérülés után egyéni csúcsot ért el Götzisben, a másodikat követően pedig fedett Eb-bronzot nyert idén márciusban.

– Nem volt bennem extra bizonyítási vágy, nem tudatosan akartam még jobb lenni, valahonnan mélyről jöhetnek ezek nálam. A sérülésekre próbálok nem visszagondolni, meg az sincs ott a fejemben, hogy mi lehetett volna, ha. Viszont a mostani felkészülésemben majdnem, hogy az a legfontosabb, hogy minél egészségesebb tudjak maradni, hisz így van a legjobb esély arra, hogy a fontos versenyek jól sikerüljenek.

Xéni minden számban rengeteget fejlődött az elmúlt években, de tartalékok persze mindig lehetnek. Ennek megfelelően igyekszik a gyengeségeiben is előre lépni.

– Úgy érzem, a legnagyobb tartalék a távolugrásban van. A nagy versenyeken nem jönnek ki a jó eredmények, egyéni csúcsot nem is nagyon ugrottam még többpróba közben. Elsősorban a nekifutást kell stabilizálnom, hogy egy millimétert se lépjek be és mindenképp lemérjék az ugrásomat. Én tizennyolc lépésről futok neki, úgyhogy fontos lenne, hogy ez a tizennyolc lépés mindig ugyanolyan legyen. A másik tartalék talán a 200 méterben lehet, az edzéseredmények alapján bizakodó vagyok.

Az, hogy a fedett Eb-n hatodik helyet szerző Nemes Rita és Xénia edzőtársak lettek, mindkettejüknek plusz motivációt adott. Ráadásul nem csak az edzéseken jönnek ki jól egymással.

– Nagyon sokat jelent, hogy edzőtársak vagyunk. Ráadásul barátnők is, mert pályán kívül is sokat találkozunk. Jó a hangulat az edzéseken, és közben folyamatosan egyre jobb eredmények elérésére ösztönözzük egymást.

Közeledik a többpróbázók egyik legfontosabb megmérettetése, a götzisi verseny. Xéniának nincs különösebb célja, de mindenképp szeretne jót versenyezni.

– Itt sem leszek még csúcsformában, de persze mindent megteszek, hogy minél jobb eredményt érjek el. Jó nagy terhelésnek feltétlenül remek lesz ez a verseny.

Xénia azt is elárulta, mire kell még leginkább figyelnie a hátralévő bő két hónapban. Az első számú dolog persze az egészség megőrzése, de azért azon túl is vannak még céljai.

– Még egy kicsit szeretnék fogyni. Szeretnék egy-két kilót leadni, ez nagyon fontos számomra az olimpia előtt. Próbálok az egészségesebb ételek felé fordulni, és a nassolnivalókat kiiktatni. Holtszezonban néha azért elengedem magam. Azt vettem észre, hogy sokszor jobban érzem magam, amikor mindent megadok a testemnek, amit megkívánok. Ugyanakkor azt is megfigyeltem, hogy ha nagyobb verseny előtt lemegy egy-két kiló, akkor könnyebbnek, felszabadultabbnak érzem magam.

Megkerülhetetlen kérdés volt, hogy vajon Tokióban mivel lenne elégedett. Inkább a pontszám vagy a helyezés érdekli? Xénia elég egyértelmű választ adott.

– Én már csak helyezésben gondolkodom. Az első hat között szeretnék végezni. Erős mezőny lesz, úgyhogy oda kell tennem magam, mert lehet, hogy csak egyéni csúccsal lehet pontszerző helyet elérni.

A cikk teljes egészében ITT olvasható.

Forrás: eurosport.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!