Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

Van tere a fejlődésnek (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2020.04.25 Frissítve: 2020.04.25 eSport

Rippel-Szabó Péter, a Bird&Bird nemzetközi ügyvédi iroda képviselője, illetve Szalai Ádám, a Nemzeti Gaming és eSport Sportági Szövetség alelnöke nyilatkozott a sportág hazai helyzetéről.

– Sok ember felkapta a fejét a hírre, hogy 2019-ben a Fortnite nevű játék világbajnokságán a 16 éves amerikai győztes, Kyle Giersdorf hárommillió dollárt nyert: többet, mint Novak Djokovics a wimbledoni Grand Slam-győzelméért, vagy a golfozó Tiger Woods a Masters-sikerért. Ezek fantasztikus számok, de nézzük meg, hogyan áll az esport hazánkban. Hány klubról, szakosztályról, versenyzőről beszélünk?

Szalai Ádám [SZÁ]: – Ma már elég sok egyesület működik. A mi kimutatásaink szerint 16-17 olyan szervezet van, amelynek a nevében megjelenik az esport. Nagy klubok is megjelentek, a DVTK, a Budapest Honvéd, az MTK Budapest, a DVSC is működtet szakosztályt. Ők az úttörők. Azt csak becsülhetjük, hogy hány játékos jelenik meg a területen. Azt gondoljuk, hogy összesen kevesebb, mint ezer, egyesülethez tartozó versenyző pedig kevesebb mint száz.

– Azt csak lehet tudni, hogy hány profi versenyző van?

SZÁ: – Még azt sem pontosan, mivel ezek sem nyilvános adatok. A sportolók nemcsak munkabért, hanem ösztöndíjat vagy egyéb támogatást is kaphatnak, és az e-sportolók száma sem nyilvános adat.

Rippel-Szabó Péter [RSZP]: – Idővel – miután hazánkban az esport és gaming komolyabb szervezettségi szintet fog elérni – várhatóan ezekről nyilvános és pontos adatok lesznek elérhetők.

A teljes interjút IDE kattintva olvashatják.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!